Bomba bursieră CARBID Fox Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 319 Vizualizări

Bomba bursieră CARBID Fox

3234_deschidere.gifVasile Cerghizan, după ce şi-a vândut acţiunile deţinute la societate, s-a retras de la conducerea Carbid Fox, după şedinţa de vinerea trecută a Consiliului de Administraţie cu sindicatele * Conducerea va fi asigurată de directorul economic Ana Borcoman, devenită preşedinte, respectiv de directorul de dezvoltare Gheorghe Sorin Ignat, care a preluat funcţia de director general * Noua conducere va avea de soluţionat problema achitării împrumuturilor bancare contractate de societate, respectiv a datoriilor către diverşi furnizori şi către salariaţi * Creşterea bursieră a acţiunilor societăţii este argumentată prin faptul că PAS Carbid a plătit în întregime sumele datorate pentru a deveni proprietar a 51% din acţiunile companiei * Ieri, preţul acţiunilor Carbid a continuat să crească, apropiindu-se din nou de pragul limită de variaţie de 15%/zi * Cei doi foşti membri ai Consiliului de Administraţie au luat ţeapă vânzând o acţiune sub 600 lei ROL

Carbid Fox are, conform notificării remise Departamentului Operaţiuni Financiare ale Emitenţilor, din cadrul Bursei de Valori Bucureşti, în data de 7 februarie o nouă conducere. Raportul curent al Carbid consemnează că, începând cu 6 februarie, Vasile Cerghizan, preşedintele Consiliului de Administraţie şi directorul general al companiei, şi-a depus demisia din ambele funcţii, urmând ca pâna la întrunirea, în 11 aprilie, a AGA Ordinară a Carbid, fotoliul de preşedinte al CA să fie ocupat de către directorul economic Ana Borcoman, fost vicepreşedinte al CA, în timp ce în funcţia de director general a fost instalat directorul de dezvoltare Gheorghe Sorin Ignat.
Decizia de retragere a lui Vasile Cerghizan a survenit după întâlnirea avută vinerea trecută de Consiliul de Administraţie cu liderii sindicali, când a acceptat să semneze că se retrage din funcţiile deţinute în Carbid. Vă reamintim că Cerghizan anunţase că demisionează şi în luna ianuarie, după ce angajaţii i-au solicitat acest lucru, pe fondul neachitării salariilor, acumulării de datorii etc.
Noua conducere va avea de soluţionat în perioada următoare problema spinoasă a datoriilor acumulate de societate faţă de bănci, furnizori şi salariaţi.
Astfel, după cum am precizat în numerele noastre anterioare, din 16 ianuarie, Electrica Transilvania Sud, Sucursala Târgu Mureş, a sistat furnizarea de energie electrică pentru că societatea din Târnăveni nu şi-a respectat graficul de eşalonare a datoriilor convenit anul trecut. Măsura ar urma să opereze până în 11 februarie, perioadă în care producţia de carbid a fost sistată.
De asemenea, Carbid înregistrează datorii şi către Bicapa SA Târnăveni, societate fostă parte a Combinatului Chimic, cu care împarte aceeaşi platformă industrială, datorii care se ridică la 3 miliarde de lei, conform soluţiei date de instanţă şi pentru care Bicapa a instituit gaj pe stocurile de carbid. Pe lângă aceste creanţe, Bicapa mai are de recuperat şi alte sume, atâta vreme cât prestaţiile lunare către Carbid se ridicau la 4-5 miliarde de lei, pentru care reprezentanţii primei societăţi au solicitat de asemenea instituirea de garanţii – pe mijloace fixe etc.
Pentru ieşirea societăţii din criză, ţinând cont că după primele trei trimestre ale anului trecut societatea înregistra datorii de 90 de miliarde de lei, iar plăţile restante către furnizori au atins 150 de miliarde, în condiţiile reducerii drastice a cifrei de afaceri, se prefigurează chiar posibilitatea unei infuzii de capital străin, prin majorarea capitalului social.
Sursele noastre ne-au vorbit, de asemenea, de o intenţie a conducerii de a restructura personalul companiei prin renunţarea la angajaţii pensionaţi şi reangajaţi.
Mai multe însă despre măsurile de redresare în numerele viitoare, în urma unui dialog mai amplu cu noua conducere, după cum ne-a promis noul preşedinte Ana Borcoman. Nu trebuie să uităm însă că soarta a peste 400 de angajaţi, a familiilor şi a municipiului Târnăveni depind de strategia pe perioada următoare a managerilor Carbid.
Stăpânul PAS şi agitaţii bursiere
Dincolo de frământările la nivel de conducere la Carbid, societatea a fost şi vedeta ultimelor zile la Bursa de Valori Bucureşti. Astfel, în ultimele trei şedinţe de tranzacţionare, compania a ocupat primul loc după variaţia de creştere a preţului unei acţiuni. Inclusiv în şedinţa de ieri, preţul unei acţiuni Carbid a urcat până la aproape 700 de lei (691 lei ROL), adică aproape a atins limita de creştere admisă de 15%.
Potrivit lui Adrian Cherecheş, Partner – Portofolio Manager la IFC Târgu Mureş, creşterile de preţ ale acţiunilor Carbid sunt motivate de destrămarea PAS (Asociaţia Salariaţilor), ceea ce s-a întâmplat şi în cazul altor societăţi. Interesant este însă că membrii Consiliului de Administraţie care au decis să-şi vândă acţiunile luna trecută, cum este şi cazul fostului preşedinte au pierdut, deoarece acţiunea este cotată acum la 691, iar în piaţă au fost lansate doar ordine de cumpărare acţiuni CRB.
Decizia de a-şi vinde acţiunile a unor membrii ai Consiliului de Administraţie sau a acţionarilor survine în urma încheierii la jumătatea anului trecut a procesului de privatizare a Carbid, proces început în 1995, şi a trecerii pachetului de 51% din acţiuni de la AVAS, succesoarea FPS, către PAS Carbid, moment în care a fost decisă, pentru continuarea activităţii, scoaterea la vânzare a 30% din acţiunile societăţii.
Astfel, începând din jumătate a lunii ianuarie, Vasile Cerghizan şi-a vândut în jur de 1,5 milioane din acţiunile deţinute, în timp ce un alt acţionar – Ileana Oltean a renunţat la aproximativ 1,2 milioane de acţiuni, ceea ce reprezintă 2% din capitalul social. Tranzacţiile intermediate de către SSIF Romexterra Finance, respectiv Carpatica Invest, au fost încheiate la preţuri ce au variat între 343 şi 691 de lei/acţiune. Cu toate că s-a speculat asupra unei intenţii de manipulare a pieţei, vânzătorii au motivat că "scoaterea de sub gaj a unui număr de 17 milioane de acţiuni şi transferarea acestora către membrii asociaţiei a declanşat un fenomen normal pe piaţa de capital". Vom reveni cu noi informaţii în numerele următoare.
Ligia VORO

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE