Blocarea roţilor, anulată Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 55 Vizualizări

Blocarea roţilor, anulată

Tribunalul Mureş a anulat Hotărârea Consiliului Local nr. 305 din noiembrie 2005 ce dădea voie unei firme private să blocheze roţile autoturismelor. Chiar dacă instanţa a anulat hotărârea, blocarea roţilor se practică în continuare.

Reclamantul a atacat în contencios administativ Hotărârea Consiliului Local nr. 305 prin care unei firme private din Târgu Mureş i se permitea blocarea roţilor, în cazul în care autoturismul era parcat în locuri nepermise. La sfârşitul anului trecut, completul de judecată din cadrul Tribunalul Mureş i-a dat dreptate reclamantului şi a stabilit că HCL privind blocarea roţilor este ilegală şi va fi anulată.
Marcel Huciu, târgumureşeanul care a atacat hotărârea de Consiliu, a amintit şi de faptul că după ce, în anul 2000, în calitate de prefect, Dorin Florea, invitat la o emisiune televizată, a urlat că este ilegal ceea ce vroia să se pună în practică printr-o hotărâre de consiliu atunci, acceptă să se întâmple exact acelaşi lucru în prezent. "Exact acelaşi lucru se întâmplă acum. Numai că nu mai este prefect, ci este primar, şi se pare că ceea ce era imoral şi ilegal atunci, din punctul de vedere al domnului primar, este acum perfect normal, deşi încalcă, prin această hotărâre, toată legislaţia din România", a argumentat Huciu.
Potrivit legii, OUG nr. 195/2002, nici primăria şi nici consiliul local nu are voie să întocmească procese verbale de contravenţie sau să sancţioneze un cetăţean pentru încălcarea legislaţiei rutiere. Singurii în măsură să facă acest lucru sunt poliţiştii din cadrul Poliţiei Rutiere.
Hotărârea adoptată de Consiliul Local, anulată acum de instanţă, încalcă, potrivit avocatului Corina Ionel, drepturi consituţionale ale cetăţeanului, şi anume dreptul la libera circulaţie şi dreptul la proprietate privată. "Maşina clientului meu a fost blocată 55 de zile, din 3 februarie până în 30 martie 2005", a specificat avocatul. "Eram obligat ca cetăţean să depun o plângere la emitent, iar aceştia să-mi dea un răspuns în termen de 30 de zile, dar nici în ziua de azi nu l-am primit, nici de la Consiliul Local, nici de la Primărie. Aşa că am acţionat în instanţă", a spus Marcel Huciu.
Târgumureşeanul a câştigat în primă instanţă. Această hotărâre de anulare a HCL privind blocarea roţilor poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării. Chiar dacă acest lucru se va întâmpla, Huciu şi avocatul Corina Ionel spun că nu există şanse să se dea un alt verdict în acest caz.

“Presupunând că hotărârea ar fi fost legală, există şi aşa o serie de vicii de procedură. Nici măcar consilierii locali nu respectă hotărârile luate de ei.”
Marcel Huciu

HCL privind blocarea roţilor a avut la bază o hotărâre din 2002 emisă de Theodor Stolojan, pe vremea când era prim-ministru. Prin OUG nr. 195/2002, acea HG a fost abrogată. Astfel, din anul 2002, acţiunea de blocat roţi la maşini este ilegală.

Fragment din adresa IGPR către Inspectoratele Judeţene de Poliţie
"Având în vedere cele menţionate mai sus, se interzice cadrelor de poliţie să dispună imobilizarea autovehiculelor oprite, staţionate sau parcate neregulamentar prin aplicarea unor dispozitive de blocare sau prin alte mijloace".
Poliţia Rutieră Mureş a primit de la chestorul de poliţie Dan Fătuloiu, şeful IGPR, în data de 20 mai 2005, o adresă prin care li se interzice poliţiştilor rutieri să ia parte la această acţiune, ca fiind nelegală.

Sorina SZAKACS
Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE