Jandarmii scoşi în stradă Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 81 Vizualizări

Jandarmii scoşi în stradă

7503_jandarmi.gifJandarmeria Română va scoate 5.000 de ofiţeri şi subofiţeri de la paza instituţiilor publice pentru a-i trimite în stradă, la patrulare. Ideea aparţine ministrului de Interne, Vasile Blaga, şi a fost exprimată la începutul lunii ianuarie, în cadrul bilanţului pe anul 2006 al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Şeful MAI a cerut atunci înlocuirea jandarmilor cu camere de supraveghere şi agenţi de pază
profesionişti.
Dacă acest lucru se va întâmpla, la nivelul judeţului Mureş, obiectivele păzite de jandarmii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi "Colonel Sabin Motora" vor părăsi instituţii şi obiectivele financiar bancare pe care le au în pază şi se vor alătura colegilor de la Ordine Publică. Numărul celor în cauză nu a putut fi dezvăluit, deoarece, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al IJJ Mureş, căpitanul Daniel Manea, aceste informaţii nu sunt publice. Conform bilanţului de la finele anului 2006, I.J.J. Mureş a asigurat paza şi protecţia de valori pentru Banca Comercială Română, în municipiu şi la trei sucursale din judeţ precum şi la toate trezoreriile din judeţul Mureş, precum şi paza şi protecţia transporturilor speciale la cinci societăţi comerciale. Tot anul trecut, jandarmii au asigurat paza şi protecţia unui număr de 31 de obiective, din care 11 obiective financiar-bancare, două obiective aparţinând S.R.I., şase obiective ale Ministerului Administraţiei şi Internelor, şapte ale Ministerului Justiţiei şi şase obiective aparţinând Ministerului Public. După intrarea în vigoare a Legii nr. 550/2004 a fost instituită paza şi protecţia instituţională la toate instanţele judecătoreşti şi parchete şi a fost preluată de la poliţie, misiunea de asigurare a ordinii publice în 18 săli de judecată conform Legii 304/28.07.2004 privind organizarea judiciară. Începând din momentul în care conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor va face această schimbare, pe holurile de judecată, în instanţe şi la bănci, jandarmii vor dispărea.

Bani frumoşi pe pază
Subofiţerii şi maiştrii militari incluşi în serviciul de pază, primesc aproape 11 lei pentru o oră de păzit, iar ofiţerii iau 13 lei pe oră, în condiţiile în care numărul jandarmilor folosiţi la "pază şi protecţie" porneşte de la trei oameni şi poate ajunge la o întreagă companie. Instituţiile statului nu sunt singurele obiective din paza jandarmilor. Anul trecut, IJJ a asigurat, în condiţiile legii, paza şi protecţia transporturilor speciale la cinci societăţi comerciale.

Activitate la Ordine Publică
În anul 2006, I.J.J. Mureş a acţionat în 2047 misiuni de menţinere a ordinii publice în baza Planului de Cooperare între I.P.J. Mureş şi jandarmerie. 1121 patrule au fost executate în oraşele de reşedinţă, 316 au fost patrule mobile auto în mediul rural, 431 s-au soldat cu acţiuni în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, în 9 localităţi, 46 acţiuni punctuale au fost executate în pieţe, târguri şi oboare, iar alte 123 acţiuni în alte zone de interes operativ. Tot în 2006, IJJ Mureş a executat misiunile de ordine şi siguranţă publică cu un detaşament de jandarmi mobil, având reşedinţa în municipiul Târgu Mureş, din cadrul acestuia un pluton fiind dislocat în municipiul Reghin, iar din cadrul detaşamentului 3 PPI cu un pluton Supraveghere şi Intervenţie la Luduş şi Târnăveni şi o grupă Supraveghere şi Intervenţie în municipiul Sighişoara. Au fost îndeplinite 694 misiuni de asigurare a ordinii publice din care 18 manifestări de protest (marşuri, pichetări, mitinguri); 162 manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale, 136 manifestări sportive, 12 vizite oficiale şi 1 acţiune de limitare şi înlăturare a efectelor inundaţiilor.

Sorina SZAKACS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE