Gradinita mea… Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 164 Vizualizări

Gradinita mea…

11100_borac.gifIn Romania, ca in toate tarile Uniunii Europene, invatamantul constituie prioritate nationala, urmarind în principal realizarea idealului educational intemeiat pe traditiile umaniste, valorile democratiei si aspiratiile societatii, contribuind in acelasi timp la pastrarea identitatii nationale. Institutiile de invatamant cu un numar mai mic de o suta de prescolari se organizeaza in cadrul unor unitati de invatamant cu personalitate juridica.
Gradinita subordonata
O astfel de institutie este Gradinita nr. 11 din Targu-Mures. Într-o vreme, aceasta a functionat intr-o casa pe strada Papiu Ilarian, care a fost între timp revendicata si retrocedata proprietarului. Din anul 2003, gradinita se afla la parterul internatului din cadrul Liceului Pedagogic "Mihai Eminescu", din strada Papiu Ilarian nr. 37. Programul de functionare al gradinitei permite parintilor sa-si lase odraslele la gradinita la prima ora, adica la 5.30, inainte de a merge la serviciu si sa vina dupa ele, pâna la ora 17.00. Gradinita cu program prelungit are patru grupe, doua la sectia romana si doua la sectia maghiara, frecventate de aproape o suta de copii, de care se ocupa opt educatoare si trei ingrijitoare.
Directorul vrea sens unic
Avand un bun renume, la gradinita vin copiii de la distante mari din oras sau chiar de la marginea Târgu-Muresului, ne spune directorul liceului, Cioata Pantelimon, sub a carui conducere se afla si gradinita. Cu ce se mandreste gradinita, am vazut la fata locului, asa ca am adresat întrebari doar despre eventualele probleme si neajunsuri cu care se confrunta gradinita. "Cea mai mare problema a noastra o reprezinta caile de acces. Accesul este dificil nu doar la trecerea de pietoni din fata liceului, unde ar fi indicata circulatia in sens unic, ci si în zona cantinei, care trebuie igienizata frecvent. La noi vin copiii din familii cu pretentii, de conditie buna, ne straduim sa rezolvam toate problemele care se ivesc.", ne-a declarat Cioata. In legatura cu zvonul ca liceul ar lua -o la vale, domnia sa a precizat: "S-au facut lucrari de consolidare a cladirii, au fost schimbate sistemul de canalizare si instalatiile sanitare, deci nu exista nici un pericol!" De asemenea, directorul Cioata a mai adaugat: "Gradinita este de aplicatiuni, ceea ce inseamna ca elevele Liceului Pedagogic fac practica pedagogica in cele patru grupe ale gradinitei."
Veteran de gradinita
La grupa Fluturasilor condusa de educatoarea Stela Moldovan am gasit fluturasii, absorbiti de colorarea unui cocos-desteptator, pentru care foloseau cu multa indemanare pensula si acuarela din dotare. Veteranul gradinitei este o fetita, Tania Pop, care frecventeaza aceasta gradinita de la un an si sapte luni. "Am invatat sa scriu si sa citesc aici la gradinita", imi spune ea. si ca sa-mi demonstreze ca nu minte, isi scrie numele "in oglinda" ca sa-mi fie mai usor sa-l citesc! La toamna va merge la "Europa", adica la scoala si vrea sa se faca doctorita ca sa ingrijeasca copiii. In timp ce admiram lucrarile de arta ale copiilor, Tania ne-a povestit despre aventura ei de la Stanceni-Neagra unde a vazut o puma! Dupa negocieri cu educatoarea, Tania a admis ca totusi s-ar putea sa fi fost un ras, desi nu e exclusa nici varianta cu puma!
Centura galbena
Un alt copil foarte vorbaret din grupa Fluturasilor este Pop Bogdan Flavian, care are 6 ani si 8 luni si este luptator la karate Dragon Do. De doua ori în fiecare saptamana Bogdan face antrenamente de karate, "nu stiu exact zilele, dar cand ne spune antrenorul" . Vorbaret este, dar nu si laudaros, asa ca aflam de la educatoarea lui ca a castigat mai multe premii la karate si ca detine centura galbena. La Cluj-Napoca si la Slobozia a luat locul intai, iar la Medias locul trei pe tara. De unde vine pasiunea pentru sport la o varsta atat de frageda, aflam tot de la Stela Moldovan. "Bunicul lui Flavian, Valentin Pop, a fost antrenor la handbal…"Asa se explica, deci! Cand va fi mare, Flavian vrea sa se faca "padurar cu TAF-ul." Imi explica de ce si-ar dori sa mearga "cu TAF-ul, nu cu TAB-ul" si ca isi va lua o bota, ca sa se apere daca vine lupul".
Parasim grupa fluturasilor care continua sa coloreze penele cocosului dezbatand problema padurilor de la Stanceni. Oare cati copaci va taia si cati va planta Flavian cand va fi mare?
(vom continua)
Erika MARGINEAN

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE