NATO la Bucuresti Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 104 Vizualizări

NATO la Bucuresti

11114_nato.gifPrezenta la Bucuresti cu putin timp in urma a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a readus in atentia lumii faptul ca in perioada 2-4 aprilie 2008, in capitala Romaniei va avea loc cel mai mare summit din istoria NATO. Importanta evenimentului este confirmata nu numai de continutul agendei ce va fi dezbatuta cu aceasta ocazie, dar si de numarul participantilor. Este cel mai mare summit din istoria de pana acum a acestei organizatii pentru ca pe lânga cele 26 de state membre ale Aliantei, vor participa toate cele 23 de tari care fac parte din Parteneriatul pentru Pace. Evenimentul va avea loc în centrul de conferinte al Palatului Parlamentului, iar costurile estimate sunt si ele pe masura evenimentului ce se preconizeaza a avea loc.
In acelasi context, George Cristian Maior, directorul Serviciului Român de Informatii (SRI), a avut in perioada 19-21 ianuarie a.c., o serie de întâlniri cu directorul Oficiului de Securitate al NATO, Michael Turner Evanoff si cu Brigite Austin, director adjunct al aceleiasi structuri. Acestia au discutat despre pregatirea si organizarea summit-ului NATO de la Bucuresti, precum si despre participarea SRI la asigurarea masurilor de securitate ce se impun pentru buna desfasurare a acestui eveniment. Tot atunci au mai fost vizitate si evaluate principalele locatii si facilitati ce vor fi puse la dispozitia NATO de catre SRI. Vizita oficialilor din cadrul Oficiului de Securitate al NATO (NOS) se înscrie în contextul procesului de evaluare a stadiului pregatirii summitului NATO din România si a relatiilor parteneriale de cooperare dintre serviciile de informatii din cadrul Aliantei. NOS este structura din cadrul Organizatiei Nord Atlantice responsabila de coordonarea, monitorizarea si implementarea politicii de securitate a acesteia. Directorul acestei structuri este conslierul pe probleme de securitate al Secretarului General si presedinte al Comitetului de Securitate al NATO.
Siguranta participantilor
pe primul loc
Sunt asteptati sa soseasca circa 3.000 de delegati, 3.500 de jurnalisti si aproximativ 7.000 de militari, forte de securitate si de politie. Pentru transportul delegatiilor, au fost alcatuite trei itinerarii între Aeroportul Otopeni si Palatul Parlamentului, ca alternative de transport. În ziua sosirii, responsabilii cu securitatea vor opta pentru una dintre rute. Potrivit subsecretarului de stat Victor Micula, "Desemnarea României, un membru relativ recent al NATO, pentru organizarea unui astfel de eveniment, este o dovada a recunoasterii contributiei noastre la operatiunile NATO". Siguranta participantilor, dar si pastrarea ordinei corespunzatoare in Bucuresti pe toata durata summit-ului va intra in atributiile a 5.000 de militari, 1.500 de angajati ai Serviciului de Protectie si Paza si a 400 de politisti. De asemenea, vor fi luate masuri sporite de supraveghere în toata Capitala avand in vedere faptul ca la acest eveniment sunt asteptati sa soseasca presedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, presedintele Frantei, Nicholas Sarkozy si premierul Marii Britanii, Gordon Brown. Circa 180 de studenti ai Academiei Militare si SRI, vorbitori de engleza si franceza, vor fi instruiti pentru a fi ofiteri de legatura pentru delegatiile participante. Cu o zi înaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizatii neguvernamentale si personalitati ale scenei politice internationale.
Costuri foarte mari
Circa 3.000-3.500 de jurnalisti, dintre care 40% redactori si 60% tehnicieni vor reflecta desfasurarea acestui important eveniment. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presa si tot aici vor fi amenajate 13 sali pentru conferinte de presa, doua studiouri de televiziune si doua studiouri de radio. Jurnalistii vor avea la dispozitie 1.300 de statii de lucru individuale, prevazute cu internet si linie telefonica, 60 de statii de editare video si 30 de statii de editare audio, precum si 15 locuri pentru stand-up în interior si 5 în afara, urmând ca discursurile inaugurale sa fie urmarite într-un circuit închis de televiziune. Organizatorii au discutat cu companiile de telefonie mobila pentru a asigura infrastructura necesara, tinând cont ca se asteapta ca în zilele summit-ului în jur de 1.000 de persoane sa vorbeasca în acelasi timp la telefonul mobil. A fost lansat si un concurs pentru logo-ul viitorului summit, pentru care s-au primit creatii din toate colturile lumii. Dintre acestea, 5 vor fi selectate si trimise la secretariatul NATO de la Bruxelles pentru a fi ales câstigatorul. Patru finalisti vor fi premiati cu câte 1.500 lei, iar câstigatorul cu 2.500 lei. S-a estimat ca pentru cazarea tuturor participantilor vor fi necesare circa 2.800 de camere în hoteluri de 4 si 5 stele. Partea romana va trimite insa la Bruxelles o oferta de 3.800 de camere. Abia dupa încheierea Memorandum-ului pentru organizarea summit-ului – cel mai probabil, la începutul lunii octombrie – va putea fi propus Guvernului un buget total, pentru ca apoi sa fie demarate achizitiile necesare, a precizat subsecretarul de stat Victor Micula. Având în vedere costurile summit-urilor anterioare – cel de la Praga, din 2002, sau cel de la Istanbul, din 2004 – costurile estimate pentru cel de la Bucuresti se vor situa probabil undeva intre 26,5 milioane – 30,35 milioane de euro.
Lovituri nucleare
preventive
Generalul John Shalikashvili, fostul comandant al fortelor reunite NATO pentru Europa, generalul Klaus Naumann, fostul comandant al comitetului militar al NATO, general Henk van den Breemen, fost comandant al fortelor armate olandeze, amiralul Jacques Lanxade, fost comandant al forttelor armate franceze, si Lord Inge, feldmaresal si fost comandant al fortelor armate din Marea Britanie.au trasat deja o parte a agendei summitului de la Bucuresti, recomandând Aliantei Nord-Atlantice sa ia în considerare optiunea unei "lovituri nucleare preventive" ca modalitate de oprire a proliferarii armelor nucleare si de distrugere în masa, noteaza publicatia britanica The Guardian. Cei cinci sustin ca "lovitura nucleara de prevenire" este un "instrument indispensabil" deoarece "nu exista o perspectiva realista privind o lume de-nuclearizata". În acelasi timp, comandantii militari propun reformarea din temelii a NATO si întocmirea unui nou pact între SUA, Alianta Nord-Atlantic si Uniunea European, pentru o "strategie ampla" care sa ia în considerare provocarile unei lumi din ce în ce mai brutale. "Manifestul" celor cinci a fost prezentat de curând Pentagonului si secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer. Potrivit publicatiei americane Washington Times, tot la acest summit vor fi invitate sa adere la organizatia Nord-Atlantica trei state balcanice, noteaza publicatia americana. Desi nu se va lua nicio decizie oficiala pâna cu câteva zile înainte de summit, publicatia evoca existenta unui "curent puternic" în favoarea Croatiei, Albaniei si Macedoniei, animat de catre Statele Unite. "Având în vedere faptul ca Rusia îsi întareste pozitia în Serbia si independenta Kosovo ameninta sa creeze instabilitate în regiune, SUA si aliatii lor europeni vor sa consolideze securitatea Balcanilor", a explicat Ariel Cohen, cercetator la Heritage Foundation.

Anatolie VAJEU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE