"Cine e bun rezista si o suta de ani!" Monden
  • admin
  • 0 comentarii
  • 293 Vizualizări

"Cine e bun rezista si o suta de ani!"

11217_vijelia.gifDevenit celebru în anul 2004, când a încercat sa intre în Cartea Recordurilor în calitate de animator al celei mai lungi emisiuni de radio din lume, Cristi Preda – alias "Capitanul Vijelie" – este în prezent unul dintre cei mai renumiti disc jockey din România.
Reporter: De ce ai încercat sa dobori recordul mondial al DJ-ilor?
Cristi Preda: Am vrut sa fac ceva nemaiîntâlnit în România pe piata audio. La început a fost ca o gluma, apoi treptat a devenit ceva foarte serios si important pentru mine. Nu si pentru unii colegi de breasla…
Reporter: Ce înseamna muzica pentru tine?
Cristi Preda: Ceva indispensabil.
Reporter: Cum ai ajuns DJ?
Cristi Preda: Aveam un prieten care lucra în radio si care m-a introdus în fenomen. Microbul zacea de mult în mine, trebuia doar activat.
Reporter: Ce muzica preferi?
Cristi Preda: Daca raspund la întrebarea asta îmi ia o saptamâna… Oricum la baza este rockul anilor 80-90, dar ascult cu mare placere si alte genuri… pâna si muzica lautareasca din perioada interbelica.
Reporter: Cum îti petreci timpul liber? Ai hobbyuri?
Cristi Preda: Oooo, pescuitul! Din start pe primul loc, cum am putin timp liber, cum fug la balta. Îmi place si fotbalul, sunt stelist de când ma stiu, chiar am jucat fotbal la Steaua pâna la vârsta de 9 ani.
Reporter: Daca ar fi sa faci altceva în viata, ce ai alege?
Cristi Preda: Când eram mic ziceam ca o sa ma fac tractorist, acum spun ca daca n-as face ce fac, as alege nu stiu… radio?
Reporter: Ce le lipseste cântaretilor români pentru a escalada principalele topuri ale lumii?
Cristi Preda: Un producator bun, un impresar serios si o presa care sa nu mai pupe-n fund nulitatile muzicale.
Reporter: Plagiaza compozitorii români?
Cristi Preda: Oho, la greu. "O parte a lor"…
Reporter: Cine e în opinia ta cel mai în voga compozitor român?
Cristi Preda: (râzând) George Enescu!
Reporter: Cum îti explici ca zilnic apar formatii noi, ca ciupercile dupa ploaie?
Cristi Preda: Sunt bani care trebuie investiti cumva…
Reporter: Crezi ca exista un conflict de generatii în muzica româneasca?
Cristi Preda: Nu cred în asa ceva. Cine e bun rezista si o suta de ani! Ce, crezi ca e un conflict între Maroon 5 si Joe Cocker? Sau între Rob Thomas si Rod Stewart?
Reporter: Ce parere ai despre play-back?
Cristi Preda: E o chestie pe care n-a inventat-o artistul român, ci de care profita. Atâta timp cât gasesti idioti care te platesc sa mimezi, nu vad de ce n-ai face-o. La noi a devenit obisnuinta sa mergi la spectacol gratis, pentru ca plateste primaria sau nu stiu ce marca de bere, ceea ce e o mare tragedie. Daca omul ar da banii pe bilet si ar vedea ca artistul mimeaza, crezi ca ar mai veni la al doilea spectacol si nu l-ar înjura pâna ar pleca mimul de pe scena?
Reporter: Ce gen de muzica nu îti place?
Cristi Preda: Manelele, dar nu îl consider un gen muzical.
Reporter: De unde ai porecla "Capitanul Vijelie?
Cristi Preda: La primul meu job, Radio Fun mi-a propus sa fac matinalul, aveam proiectul dar nu aveam un nume pentru emisiune. Si când am ajuns la sediu mi-a picat privirea pe tablita unde scria numele strazii: Str. Capitan Vijelie. M-am luminat si am zis: asta-i numele emisiunii: "Diminetile Capitanului Vijelie"!
Reporter: Cum a fost maratonul radio?
Cristi Preda: Greu, faceam multe, dar strict legat de record, vorbeam din piesa în piesa, timp de opt ore, apoi aveam pauza 15 minute si o luam de la capat. Când am ajuns la 105 ore am simtit cum mi se atrofiaza muschii, am avut niste dureri groaznice si apoi am lesinat…

Unul dintre recordurile cel mai des doborâte, dar si unul dintre cele mai periculoase, este maratonul DJ-ilor. În cursa pentru doborârea acestui record s-a înscris în martie 2005 si Cristi Preda, alias "Capitanul Vijelie" a fost foarte aproape de aceasta performanta. Din pacate, DJ-ul nostru a clacat pe ultima suta de metri, mai exact cu 25 de minute înainte de stabilirea unui nou record. Dupa 105 ore de emisie non-stop, "Capitanul Vijelie" a îngaimat "Nu mai pot!" si s-a prabusit pe spate. Eforturile medicilor de a-l trezi au fost zadarnice, asa ca l-au transportat de urgenta la spital, unde a ramas internat timp de mai multe zile. În prezent, "Capitanul Vijelie" realizeaza emisiunea "Bulevardul 14-18", difuzata zilnic între orele 14-18 de postul de radio Activ eFeM.

A consemnat
Alexandru TOTH

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE