Muresul vecin cu gripa Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 33 Vizualizări

Muresul vecin cu gripa

11206_nicalaescu.gifMinistrul Sanatatii Publice Eugen Nicolaescu a infirmat joi la Targu- Mures existenta unei epidemii de gripa la nivel judetean sau national. "In saptamana 28.01-03.02.2008 la nivel national au fost diagnosticate clinic (pe baza simptomatologiei si nu confirmat de laborator) 174 de cazuri de gripa, din care aproximativ 70 la suta internate, 61 de mii de cazuri de infectii acute respiratorii superioare din care 5 la suta internate si 20 mii cazuri de pneumonii, din care 20 la suta internate. Ministrul a asigurat populatia ca anul acesta sunt mai putine cazuri comparativ cu cel precedent. "Numarul total de infectii respiratorii a scazut cu 5 procente fata de saptamana trecuta si cu 16 la suta fata de aceeasi saptamana de supraveghere a anului trecut", a declarat Nicolaescu. Ca sa fim si mai calmi, numarul de imbolnaviri se afla cu mult sub valorile maxime asteptate. Cel mai apropiat focar de gripa este cel din Cluj unde s-au confirmat un numar de sase cazuri. "Aproape toate tulpinele de virus gripal sunt continute in vaccinul antigripal . El protejeaza de imbolnavire si recomandam in continuare populatiei sa se vaccineze. Mai mult de 95 la suta din cei care s-au imbolnavit nu s-au vaccinat antigripal in acest sezon iar aproape 70 la suta din cazuri au aparut la grupa de varsta 15-64 ani, la persoanele active. Doar 40 la suta din cazurile confirmate au fost internate in spital cu forme medii de boala", a mai spus ministrul sanatatii.
Concluziile ministerului
In acest moment, in Romania se inregistreaza o activitate medie a circulatiei de virusuri gripale. Judetele apropiate de noi care au focare locale sunt Clujul, Bihorul si Salajul ceea ce indica, conform datelor furnizate de Minister, o posibila deplasare a activitatii gripale spre zonele de centru si de sud-vest in urmatoarea perioada. "Ministerul continua campania de vaccinare gratuita a populatiei la risc. De la inceputul sezonului gripal s-au vaccinat prin programul MSP peste 3,2 milioane de persoane, respectiv 95 la suta din populatia considerata la risc. Precizam ca s-au vaccinat 90 la suta din personalul medical si 50 la suta din persoanele de peste 65 ani, ceea ce este o premiera in Romania", a mai declarat Nicolaescu.

La nivel european activitatea gripala este in crestere, fiind epidemie extinsa in 12 tari (Austria, Belgia, Franta, Italia, Irlanda, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elvetia, Ungaria), focare regionale in cinci tari (Bulgaria, Cehia, Germania, Letonia, Romania), focare locale in trei tari (Estonia, Lituania, Slovenia) si activitate sporadica in alte sapte tari.

Ionel ALBU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari





Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE