Economist, manager de hotel Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Economist, manager de hotel

11260_meserie.gifO meserie cu un larg inteles este meseria de economist. Economistii sunt specializati pe diferite domenii. De obicei, ei lucreaza in finante si pot oferi consiliere unei firme, companii, corporatii sau unui organ al administratiei de stat cu privire la starea actuala si implicatiile anumitor politici si strategii financiare.
Activitatea economistilor difera in functie de specializare. Economistul specializat in turism poate fi manager de mini-hotel, declara Ana Szentgyorgyi, licentiata a facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii "Dimitrie Cantemir" din Targu-Mures. "Am terminat facultatea cu specializarea in economia comertului, turismului si serviciilor in 2007, dovedind inca o data daca mai era nevoie ca niciodata nu e prea tarziu ca sa mai inveti ceva nou", adauga ea. De noua ani se afla in fruntea unei pensiuni renumite din oras si conduce cu mana forte, cu toate ca angajatii o asculta mai mult din respect decat din frica de consecinte. "Pe 21 iunie vom implini noua ani de la deschiderea pensiunii si pot spune ca am angajati care se afla cu noi de la deschidere si nici nu vor sa plece in alta parte", spune ea cu o unda de multumire in glas. Realizarile se vad cu ochiul liber, despre acestea nu doreste sa vorbeasca, dar cu atat mai mult vrea sa atraga atentia asupra lipsurilor din sistem. Pentru buna functionare a unei activitati de turism este nevoie ca Asociatia Judeteana de Turism Mures, organizatie neguvernamentala infiintata in 2006, sa faca mai mult. Asociatia are ca scop promovarea potentialului turistic, cultural, a punctelor de atractie turistica existente in judetul Mures, prin cresterea fluxului turistic si asigurarea unei interactiuni armonioase intre sectorul turistic si factorii de ordin social si de mediu. "Dupa modelul verificat al altor tari, ar trebuie sa fie implicati toti din turism", este de parere Ana, vorbind tot mai insufletita despre ceea ce ar fi nevoie si la noi.
"De la aeroport ar trebui sa stie turistul cu ce mijloc de transport ajunge in oras, cât costa transportul , dar si unde sunt locuri de cazare , la care motel, hotel sau pensiune. Sa nu mearga de la o pensiune la alta si sa-si petreaca noaptea alergand de colo in colo in speranta ca va gasi o perna sub cap!", spune Ana, care continua: "Daca e cu masina, turistul trebuie sa stie unde sa parcheze, unde sa faca plinul… ar trebui sa intre in asociatia de turism toti, de la benzinari la taximetristi si florari!". Fara a mai lasa loc de respire, Ana continua cu argumentele: "Nu o data se intampla sa avem un client venit de departe, la o cunostinta in oras, ajunge seara, vrea sa mearga cu o floare asa cum se obisnuieste sa mergi in vizita… Ce sa-i spun omului, daca vrea un buchet de flori? Ca magazinele s-au inchis la ora 8 si n-am de unde sa-i fac rost de flori?". Un alt of al managerului este lipsa unei scoli care sa pregateasca personalul hotelier. "Liceul economic, liceul agricol au sectii de turism, dar ar trebui facut mai mult decat un curs sporadic de 2-6 saptamani", opineaza managerul. "Nu exista curs de cameriste de pilda! Si nu e totuna cum faci curatenie. Curatenia de acasa nu se compara cu felul de a face curat in pensiune! De exemplu, tubul de neon se sterge de praf si daca nu e murdar, pentru ca asa se face! Asa trebuie facut!", conchide economista, care va preda stafeta fiicei sale, care a terminat facultatea de turism în strainatate si are toate calitatile de a continua cu succes activitatea.

Erika MaRGINEAN
erika@zi-de-zi.ro

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE