Dafcochim – Bayer, parteneriat pentru fermierii ardeleni Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 242 Vizualizări

Dafcochim – Bayer, parteneriat pentru fermierii ardeleni

11393_cap.gifRestaurantul Steakhaus Manadas a fost ieri gazda reuniunii anuale a producatorilor agricoli din Transilvania, eveniment organizat de liderul pietei de distribuitori de produse chimice Dafcochim si la care au fost invitati special reprezentantii concernului german Bayer, grup ce activeaza în industria chimica si farmaceutica.
"Am reusit sa adunam astazi la acest simpozion Dafcochim, organizat anual toti colaboratorii nostri din Ardeal, din judete precum Cluj, Alba, Sibiu, Bistrita-Nasaud, Brasov, Covasna, Harghita si Mures, iar de aceasta data pentru a prezenta noile produse fitosanitare de pe piata, am invitat reprezentantii concernului Bayer, care au dat detalii despre continut, moduri de aplicare sau actiune, dar si despre efectul acestor produse fitosanitare", a declarat directorul comercial al Dafcochim, Stefan Marinel.
Astfel, din partea Bayer au fost prezenti directorul comercial pe România, Gheorghe Mihai, si reprezentantul zonal Transilvania-Nord, Mihail Gyorfi, care au prezentat celor peste doua sute cinci zeci de producatori agricoli veniti la simpozion, noile produse ale companiei, produse adresate tuturor tipurilor de culturi si anume erbicide, fungicide, insecticide, dar si produse pentru tratarea samantei. "Bayer este o companie ce lanseaza anual produse noi, pentru a rezolva problemele ce le intampina agricultorii in perioada de vegetatie a culturilor. Astazi, am pus accentul pe produse ca Sekator, erbicid care raspunde foarte bine in combaterea buruienilor din zona Transilvaniei, fungicidul Falcon, un produs flexibil ca modalitate de aplicare si cu risc redus de aparitie a rezistentei si Merlin Duo, un nou erbicid pentru combaterea buruienilor la porumb", a declarat directorul Gheorghe Mihai.
La eveniment a fost prezent si presedintele PSD Mures, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, care a tinut sa scoata in evidenta ajutorul pe care societatea Dafcochim il da agriculturii, in general, si agriculturii muresene in special, dar si necesitatea ca intreprinzatorii din agricultura sa se pregateasca din timp pentru noile norme ce sunt deja impuse de Uniunea Europeana agriculturii romanesti. "Dafcochim da dovada de profesionalism si intelegere in ceea ce priveste problemele agriculturii romanesti prin organizarea acestei reuniuni a celor care au mai ramas inca pe baricadele agriculturii romanesti, asa cum este ea, iar acesta este un lucru deosebit de important. Pentru agricultura romaneasca intrarea in UE inseamna respectarea unor norme cu care nu eram obisnuiti si pe care va trebui sa le respectam. Daca 2009 sau 2010 vor fi ani in care respectarea normelor UE de catre Romania va fi o chestiune tolerata la Bruxelles, va asigur ca toate interdictiile precum taiatul porcului si altele, vor fi cat se poate de reale, iar daca nu ne pregatim din timp vor fi mari probleme", a concluzionat Ovidiu Natea. Aportul adus agriculturii muresene de catre distribuitorul de produse chimice Dafcochim a fost subliniat si de directorul Directiei Agricole pentru Dezvoltare Rurala (DADR) Mures, Naznan Jeno, care a afirmat ca interesul pentru combaterea daunatorilor in culturile din judetul Mures este deosebit de mare, iar ca dovada a prezentat rezultatele inregistrate anul trecut la productia pe hectar. "In judetul Mures, interesul pentru protejarea culturilor agricole este foarte mare, iar ca dovada stau cifrele inregistrate anul trecut la productia pe hectar si anume trei tone la cereale si patru tone la porumb, rezultate care nu s-ar fi inregistrat fara protejarea plantelor si combaterea daunatorilor, actiuni care cu siguranta nu s-ar fi realizat fara aportul deosebit al Dafcochim in ceea ce priveste creditarea agriculturii, creditare care iata ca da roade", a declarat Naznan Jeno. Si toate acestea în ciuda unui an agricol extrem de greu din punct de vedere meteorologic.
Demn de remarcat e faptul ca în 28 februarie va avea loc întâlnirea cu cultivatorii de sfecla de zahar din judetul Mures, unde directorul general al Zaharul SA Ludus, Ioan Armenean, va explica oportunitatea de a însamânta mai mult teren agricol cu sfecla de zahar. Faptul ca pe teritoriul judetului nostru avem o fabrica de zahar performanta reprezinta o oportunitate în plus, mai ales ca din cota stabilita în negocierile cu UE de România mai avem înca o proportie serioasa de cultivat.
De asemenea, sub egida Directiei Agricole se vor întruni în 29 februarie toti agricultorii din Mures. Nu au lipsit criticile la adresa APIA si la întârzierile de peste 4 luni la plata subventiilor catre fermieri pentru cota de lapte si pentru terenul cultivat, fapt atribuit în special proastei gestionari manageriale.
În concluzie, a patra editie a simpozionului Dafcochim a reunit sub aceeasi emblema, a profesionalismului, fermieri dornici sa performeze si în Europa, în ciuda tuturor problemelor reale din agricultura din zona Transilvania Centru. A fost si un exemplu al celor care au reusit, dar si unul ca fara parteneri bine informati, seriosi, tenace, muncitori, agricultura româneasca nu are cum redeveni una de elita. Necesitatea ca agricultorii care au in proprietate culturi de sfecla de zahar din Romania sa fie uniti si sa îsi urmareasca interesele economice, a fost subliniata de presedintele Patronatului Producatorilor de Zahar din Romania, Ion Armenean, care este si director al fabricii de Zahar din Ludus " Producatorii de sfecla de zahar din Transilvania, si asa putini la numar, trebuie sa fie uniti pentru ca este deosebit de important pentru agricultura din Romania ca aceste culturi sa existe si chiar sa prospere", a declarat Armenean.

"Am reusit sa adunam la acest simpozion Dafcochim toti colaboratorii nostri din Cluj, Alba, Sibiu, Bistrita-Nasaud, Brasov, Covasna, Harghita si Mures, iar de aceasta data pentru a prezenta noile produse fitosanitare de pe piata, am invitat reprezentantii concernului Bayer, care au dat detalii despre continut, moduri de aplicare sau actiune, dar si despre efectul acestor produse necesare agriculturii", a declarat directorul comercial al Dafcochim, Stefan Marinel.

Merlin Duo este un nou erbicid ce combate buruienile din culturile de porumb, oferind agricultorilor o solutie practica la standarde europene. Acesta actioneaza prin inhibarea fotosintezei putand fi aplicat in faza preemergenta sau postemergenta precoce.
Merlin Duo actioneaza radicular si are o puternica activitate sistemica în planta distrugand buruienile chiar si dupa rasarire. Primul simptom al eficacitatii îl constituie albirea embrionului, urmata la scurt timp de distrugerea rapida si completa a buruienilor. O caracteristica exceptionala a produsului Merlin Duo este capacitatea sa de reactivare, care completeaza mobilitatea produsului si îi permite sa fie din nou activ în timpul primelor ploi ce urmeaza dupa o perioada fara precipitatii, controlând astfel buruienile ce pot rasari în aceasta perioada. Merlin Duo este omologat pentru combaterea buruienilor anuale dicotiledonate si monocotiledonate din cultura porumbului în tratamente preemergente (2,25-2,5 l/ha) sau postemergente (1,8-2 l/ha). În postemergenta, tratamentul se efectueaza pâna în faza de 3-4 frunze la porumb si buruienile în faza incipienta de crestere (3 frunze). În ambele situatii, dozele reduse se utilizeaza pe soluri cu continut redus de humus si infestare slaba, iar cele ridicate se utilizeaza pe soluri cu continut de 2,5-3,5 la suta humus si infestare puternica cu buruieni.

Falcon 460 EC
Produsul Falcon 460 EC (concentrat emulsionabil) contine ca si substante active: tebuconazol 167 g/l, triadimenol 43 g/l si spiroxamina 250 g/l, fiind un fungicid sistemic pentru combaterea fainarii la vita de vie, a bolilor foliare si a fuzariozei la grau si orz. Falcon are o actiune preventiva si curativa de lunga durata asupra ciupercilor patogene, la scurt timp dupa aplicare el urmand sa se distribuie uniform în planta prin fenomenul de translocare acropetala. Falcon poate combate inclusiv formele rezistente la alte fungicide datorita modului diferit de activitate al celor 3 substante active componente. Falcon are un interval de aplicare foarte larg, el putand fi utilizat pe toata durata perioadei de vegetatie, durata de protectie a culturii fiind de 12-14 zile la vita de vie si de 18-20 zile la cereale paioase. Ca mod de utilizare pentru vita de vie, Falcon se utilizeaza în doza de 0,3 l/ha în 600-1000 l apa/ha preventiv pentru combaterea fainarii, în tratamente pre- si postflorale, în asociatie cu fungicide specifice pentru mana si putregai cenusiu. Utilizarea în faza preflorala timpurie se recomanda în principal daca rezerva infectioasa din anul precedent este mare si se impune utilizarea unui produs cu actiune sistemica. Se va avea în vedere pentru succesul tratamentului o buna acoperire a plantei. In ceea ce priveste graul si orzul, numarul de tratamente în vegetatie este de 1-2, iar intervalul de aplicare este cuprins între începutul împaierii si începutul înfloririi. În cazul efectuarii unui singur tratament, momentul optim este la aparitia frunzei stindard. Pentru prevenirea atacului de fuzarioza pe spice, tratamentul se efectueaza la începutul înfloririi, moment în care încep sa se produca infectiile cu diferite specii de Fusarium.

Sekator Progress OD este un produs ce contine ca substante active amidosulfuron100 g/l, iodosulfuron-metil-Na 25 g/l, mefenpyr dietil 250 g/l (safener), fiind un erbicid sistemic sulfonilureic pentru combaterea buruienilor dicotile anuale si perene, dar si a unor monocotile din culturile de cereale. Ca si mod de actiune, Sekator Progress OD este un produs sistemic, fiind preluat în plante prin frunze si radacini si care combate, atât buruienile rasarite, cât si cele cu rasarire întârziata. Efectul asupra buruienilor este la fel de ridicat si la temperaturi de 4-5 grade C, formularea OD(dispersie în ulei) marind aderenta si penetrarea produsului la suprafata frunzelor, produsul nefiind spalat de precipitatii chiar daca acestea survin la 1-2 ore de la aplicare. Sekator Progress OD este avizat pentru combaterea buruienilor dicotiledonate si a unor monocotiledonate din culturile de cereale, doza de utilizare fiind de 100-150 ml/ha. Doza de 100 ml/ha se aplica atunci când infestarea nu este puternica. Aceasta doza combate foarte bine rapita, traista ciobanului, lungurica, mustarul salbatic, turita, volbura, scânteiuta, busuiocul salbatic si samulastra de floarea soarelui. Doza de 150 ml/ha se utilizeaza la infestari puternice si împotriva buruienilor dificil de combatut ca palamida, susaiul, musetelul, macul. La aceasta doza, Sekator Progess combate foarte bine si iarba vântului. Tratamentul se efectueaza primavara în postemergenta, începând cu fenofaza de 2-3 frunze. Intervalul optim este între începutul si sfârsitul infratirii, dar produsul poate fi aplicat pâna la sfârsitul împaierii fara a avea efecte fitotoxice asupra culturii. Volumul de solutie este de 200-300 l/ha pentru tratamentele terestre si 80-150 l/ha pentru tratamentele aeriene. Ca si compatibilitate, Sekator Progress OD este compatibil în amestec cu toate erbicidele, fungicidele si insecticidele firmei Bayer omologate la cereale. Pentru orice alta combinatie este necesar sa se efectueze în prealabil un test de compatibilitate fizico-chimica.

Liviu CRUDU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE