Plapumi de vara, la moda în Ibanesti Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Plapumi de vara, la moda în Ibanesti

Daca cineva crede ca plapuma subtire de vara este o inventie moderna, sa uite acest lucru. In zonele de munte ale judetului Mures, mai precis la Ibanesti, aceste plapumi se fabrica de cand lumea.
Femeile din Ibanesti lucreaza dupa preceptul "fa-ti vara sanie si iarna car". Asa ca pe timpul iernii alaturi de tesut, cusut si treburile gospodariei, ele se gandesc si la noptile caldute de vara, cand trebuie sa schimbe plapuma groasa de lana cu alta mai subtire. Tot de lana. Si atunci pe ramele clasice aseaza matasurile sau materiale mai putin pretentioase ca panzeturile pe care le umplu cu strat subtire, tot de lana. Pentru ca aici e lumea oilor, a materialelor de umplutura naturale si sanatoase. Si fac plapumi de vara.
"Am cusut atatea la viata mea ca le-am uitat numarul. Cred ca sunt peste o suta. Numai plapumi usoare de vara. Acuma plapuma asta o fac pentru nepotul meu. De cand ma stiu se poarta plapumile astea subtiri foarte mult. Daca amu-s doi ani am facut zece intr-o iarna, aia nu inseamna ca nu se poarta. Ca le poarta oamenii si vara si iarna. Iarna ii drept ca mai putin da cum aici ii zona cu multe lemne, casele is calde. Si un acoperamant usor prinde bine. Au fost femei in sat care au incercat in loc de lana sa puna melana in plapume. Dar au renuntat si acuma toate care cos plapumi subtiri, tot lana folosesc. E naturala, sanatoasa si inveleste bine. Si e usoara ca nici un o simti. Lumea se mira cand aude ca la noi la Ibanesti se fac plapumi din astea subtiri. Da eu asa m-am pomenit de copil cu plapumi subtiri de vara. Si batranii in povestile lor tot asa spun ca le stiu de copii…", ne-a spus Lucretia Dan, in timp ce lucra la plapuma de vara intinsa pe rama de lemn.
Cusutul plapumelor este o indeletnicire pe care femeile tinere au preluat-o de la cele mai batrane. Pentru ca plapuma ramane acoperamantul ideal in aceasta zona. Dar cum in serile de vara calde pentru noi, racoroase pentru ei, acoperamantul trebuie sa fie tot plapuma, au inventat-o pe cea de vara. Inventia considerata noua, un apanaj al strainatatii ar trebui reconsiderata. Pentru ca intre muntii Gurghiului, usoara dar calda plapuma de vara este o realitate de cand lumea.
Eugenia KISS

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE