2009 fără gropi de gunoi în judeţul Mureş Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

2009 fără gropi de gunoi în judeţul Mureş

p_4_23.jpg
Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Lokodi Edita Emoke, a anunţat, la finele lunii decembrie, că în judeţul Mureş situaţia gestionării deşeurilor este alarmantă, deşi are în pregătire un proiect de gestionare integrată a deşeurilor în valoare de peste 49 milioane de euro. Lokodi a arătat că gravitatea situaţiei este dată de faptul că municipiile şi oraşele din judeţ, printre care Târgu-Mureş, Reghin, Iernut şi Sovata urmează să îşi închidă gropile de gunoi istorice începând din luna ianuarie 2009, până la jumătatea anului. Pe lângă aceste oraşe, până la finele anului viitor, trebuie să închidă depozitele de gunoi şi comunele din judeţ, fapt ce va implica costuri foarte mari datorită distanţelor la care vor trebui transportate deşeurile. În aceste condiţii, gunoiul din aceste municipii şi comune ar trebui să fie transportat la singura groapă ecologică din judeţ, cea de la Sighişoara – unde nu există încă acordul Consiliului Local – care însă nu are capacitatea de a prelua întreaga cantitate pe termen mediu, dacă autorităţile nu vor construi o nouă alveolă.

Gropile de gunoi de la Iernut şi Sovata închise
Şeful Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu, a declarat, că în privinţa gestionării deşeurilor menajere, în Tratatul de Aderare a României la Uniunea Europeană, judeţul Mureş s-a angajat ca din 1 ianuarie 2009 să închidă depozitele neconforme de deşeuri menajere de la Iernut şi Sovata. “S-au făcut demersuri din primăvara anului trecut pentru pregătirea documentaţiei pentru obţinerea avizelor de închidere a acestor gropi şi pentru a conştientiza primăriile că vor avea o problemă începând cu acest an. Din datele pe care le avem ei au făcut demersuri pentru a sista depozitarea de deşeuri pe aceste gropi. Urmează ca de anul viitor să facă şi ecologizarea acestor gropi şi sperăm că aceste primării se vor încadra şi vor sista depunerea acestor deşeuri”, a spus Ştefănescu. Acesta a arătat că primăriile Iernut şi Sovata au început discuţii pentru a depozita gunoiul pe gropile care mai funcţionează, respectiv groapa ecologică de la Sighişoara – singura conformă din judeţ – şi groapa de la Târgu Mureş, care însă va trebui închisă în acest an. În momentul de faţă nu ni s-au prezentat contractele cu care dintre aceste două gropi cele două primării vor lucra. Pentru depozitele de deşeuri menajere de la Târgu-Mureş şi Reghin, deocamdată nu e clarificată situaţia dacă trebuie închise în iulie 2009 sau la finele anului. Sighişoara nu are capacitatea de a prelua gunoiul din întreg judeţul, dacă includem aici şi Târgu Mureşul. Totuşi, Târgu Mureş, prin acea instalaţie de împachetare pe care o deţine poate să mai funcţioneze un an după închidere cu depozitarea temporară a deşeurilor, după care trebuie duse într-o groapă autorizată”, a arătat Dănuţ Ştefănescu. Aceasta a precizat că cererea de finanţare din fonduri structurale pentru proiectul aflat în faza de întocmire a studiului de fezabilitate, de gestionare integrată a deşeurilor din judeţ, urmează să fie depusă în cel mai scurt timp.
Master-Planul pentru gestionarea deşeurilor a fost întocmit dar acesta este doar un instrument tehnic.

„Investiţiile în gestionarea infrastructurii de deşeuri sunt foarte mari motiv pentru care ne-am orientat către fondurile structurale europene. Master Plan-ul prevede strategia de gestionare a deşeurilor. Ce însemnă asta. Dacă până acum aruncam totul la grămadă acum trebuie să implementăm o colectare selectivă pe componentele deşeului menajer. Acestea sunt: deşeul casnic bio-degradabil, plastic, hârtie, sticlă, metale, mai avem deşeurile stradale, deşeurile din parcuri şi grădini, deşeurile aimilabile deşeurilor menajere din comerţ, industrie. Toate acestea trebuie colectate separat. Obiectivul final este să reducem cantitatea de deşeuri care o eliminăm prin depozitare. Materialele recuperabile vor fi extrase, vor fi valorificate iar biodegradabilul care îl colectăm separat nu în amestec va fi tratat în diferite instalaţii specifice pentru ca să-l inertizăm, să obţinem un compost dacă e posibil pe care să-l valorificăm. Filosofia la nivelul judeţului se bazează pe un depozit zonal care va deservi întreg judeţul”, a declarat Radu Spinei, responsabil pe această problemă la CJ Mureş. Urmează să vedem când se vor depune efectiv proiectele şi se vor realiza investiţiile.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE