Numarul somerilor din judetul Mures, în crestere Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 25 Vizualizări

Numarul somerilor din judetul Mures, în crestere

p_11_3_07.jpgAvand in vedere numarul mare de disponibilizari anuntate pe piata mureseana inca de anul trecut, i-am solicitat directoarei Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Mures, Reghina Farcas, sa ne prezinte solutiile salvatoare pentru viitorii someri.

Reporter: Care este numarul de disponibilizari anuntat pentru inceputul anului 2009 si din ce domenii?
Reghina Farcas: Momentan am primit notificari de la sase agenti economici pentru disponibilizari care, vor avea loc in cursul lunii ianuarie. Au fost  anuntate 300 de persoane. Astfel, din domeniul constructiilor provin 190 de persoane, din domeniul confectiilor 85 de persoane, iar restul din comert si alte domenii de activitate.
Rep.: Ce masuri va lua AJOFM pentru a ajuta persoanele care vor fi disponibilizate?
R.F.: Vom asigura masurile prevazute de legislatia in vigoare, iar in cadrul disponibilizarilor colective vom acorda masurile de preconcediere. Aceste masuri, potrivit legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru stimularea ocuparii fortei de munca, vor consta din medierea muncii,  consiliere, informare privind locurile de munca vacante, informare privind actele necesare pentru obtinerea indemnizatiei de somaj, informatii privind piata muncii cu meseriile care se cauta si cuprinderea la cursul de formare profesionala, calificare, recalificare.
Rep.: Am inteles ca veti face o reactualizare a dosarelor persoanelor care doresc sa lucreze in strainatate. De ce?
R.F.: Dorim sa intocmim o noua baza de date pentru persoanele care doresc sa lucreze in strainatate, pentru a avea o evidenta clara a acelora care doresc locuri de munca pentru strainatate, pentru ca noi in luna decembrie am efectuat si o selectie pentru munci agricole in Spania, unde nu a fost acoperita cererea in totalitate. Toate persoanele care doresc sa isi exprime intentia de a lucra in strainatate pot veni la noi sa-si depuna actele pentru dosar, isi exprima optiunea pentru ce vrea si, in functie de solicitarile  pe care le primim din partea angajatorilor straini, noi vom selectiona persoanele.
Rep.: Cum se prezinta situatia persoanelor care au fost selectate in luna decembrie 2008 pentru a pleca la munci agricole in Spania?
R.F.: Au fost selectate 110 persoane in perioada 16-17 decembrie 2008 pentru a lucra in Spania, iar aceste persoane vor fi contactate de agentul spaniol care le-a selectionat si vor fi programati pentru plecare. Taxele de transport vor fi suportate de angajator, iar plecarile vor fi in perioada 15 ianuarie-15 martie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE