Ioan Sabău-Pop, împotriva Ordonanţei Boc Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Ioan Sabău-Pop, împotriva Ordonanţei Boc

p_7_1_19.jpgŞtirea care a dominat prima pagină a ziarelor în săptămâna aceasta fost cea referitoare la Ordonanţa de Guvernul nr. 230 prin care a fost interzisă cumularea pensiei cu salariul. Menită a fi o măsură de „strângere a curelei” pentru bugetul public care să desfiinţeze situaţii în care anumiţi bugetari erau plătiţi sume exorbitante, prevederile ordonanţei au lovit puternic şi în categorii sociale problemarice cum ar fi profesorii şi actorii. Redactată în grabă şi fără a se ţine cont de principii fundamentale ale dreptului cum ar fi principiul neretroactivităţii legii, dreptul la muncă, dreptul la pensie prevederile Ordonanţei ridică probleme juridice importante şi, prin ambiguitatea termenilor şi a formulării ne determină să ne punem întrebarea dacă guvernanţii au şi citit textul înainte să-l aprobe. După publicarea în Monitorul Oficial, miniştrii de resort au început să ceară Primului-Ministru diferite derogări realizând greşelile comise. Ieri, Avocatul Poporului a atacat cu excepţia de neconstituţionalitate Ordonanţa 230 la Curtea Constituţională. O dată cu ridicarea excepţiei aplicarea prevederilor legale se suspendă până la pronunţarea unei decizii de către Curte.

Probleme la Universitate
Am discutat ieri cu şefa de personal şi cu juristul Universităţii „Petru Maior” pentru a vedea cum au înţeles ei dispoziţiile ordonanţei. La momentul discuţiei încă aceasta era aplicabilă. La Universitate erau 4 persoane în această situaţie. „Aşteptăm precizările de la Minister”, ne-a explicat Iuliu Palcu, juristul Universităţii. „Încă nu am trimis nici o înştiinţare persoanelor în cauză pentru că nu suntem lămuriţi în multe probleme.”, a continuat acesta. „În text se vorbeşte de venituri, asta înseamnă şi plata cu ora”, ne-a declarat Maria Crişan, şef de personal.
Am discutat şi despre ultimul articol din Ordonanţă potrivit căruia cei care optau pentru suspendarea pensiei erau obligaţi să restituie ajutoarele, plăţile compensatorii sau alte drepturi primite la data pensionării, adică retroactiv, sume care au fost obţinute în mod legal trebuiau să se întoarcă la bugetul statului. „Noi la pensionare dăm un salar, ca un fel de primă de ieşire în pensie. Deci potrivit textului această sumă ar trebui să fie restituită. Dacă renunţă la pensie şi obtează pentru salar, renunţă şi la acele drepturi compensatorii”, ne-a explicat Maria Crişan. „Aici intervine principiul drepturilor câştigate”, a intervenit Iuliu Palcu, „ai câştigat un drept, nu-l mai poţi pierde.” Aşadar situaţia nu era deloc clară pentru cei care trebuiau să aplice prevederile legale.

„Este o ordonanţă pripită”
Ioan Sabău-Pop, profesor universitar dr. la Universitatea „Petru Maior”, ne-a prezentat punctul său de vedere cu privire la acestă ordonanţă: „Din punctul meu de vedere este neconstituţională din mai multe motive. În primul rând, codul muncii nu agreează convenţiile civile, dacă dăm durmul la zăgaz în această problemă vom lovi într-o mare masă de oameni. Foarte mulţi angajatori ca să scape de plata obligaţiilor la stat vor apela la asemenea convenţii şi nu la contracte de muncă. În al doilea rând această ordonanţă face o discriminare. În mediul universitar, de exemplu, dacă se va menţine ordonanţa va fi o migraţie spre mediul privat unde pensia de la stat se poate cumula cu salariul de la privat. În al treilea rând, aceasta nu se aplică unitar. Ea nu se aplică magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, deputaţilor, senatorilor, membrii Curţii Constituţionale care au venituri şi pensii exorbitante, dar se aplică asistenţialor maternali care au 1 milion pensie si 4 milioane salariu de la stat. Este o ordonanţă pripită.”

De ce neconstituţională?
Potrivit Mediafax, unul dintre motivele pe care le contestă Avocatul Poporului este retroactivitatea actului normativ, în sensul că aceasta nu poate avea efecte anterioare datei adoptării ei, precum şi încălcarea altor principii constituţionale. Potrivit contestaţiei postate pe site-ul Avocatului Poporului, Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 230/2008 care interzice cumularea pensiei cu salariul de la stat contravine dispoziţiilor articolului 115 alineatul 6 din Constituţie potrivit cărora ordonanţele de urgenţă nu pot afecta drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie. "Este evident aşadar că prevederile actului normativ indicat, instituind în cazul pensionarilor pentru limită de vârstă, precum şi al celor ai instituţiilor din sistemul justiţiei, de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională interdicţia de a cumula pensia cu veniturile obţinute dintr-o funcţie remunerată de la bugetul de stat, afectează în substanţa lor atât dreptul la muncă prevăzut de articolul 41 din Constituţie, potrivit căruia „Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupaţiei, precum şi a locului de muncă este liberă”, cât şi dreptul la pensie, prevăzut de articolul 47 alineatul 2 teza I, potrivit căruia cetăţenii au dreptul la pensie şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private", se arată în contestaţie. De asemenea, Avocatul Poporului apreciază că prin conţinutul lor, acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu, dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor." Avocatul Poporului mai critică faptul că Ordonanţa 230/2008 nu poate desfiinţa un drept câştigat, de vreme ce dreptul la pensie este garantat de Legea fundamentală.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE