Începând cu acest an, angajatorii ar putea acorda salaratilor tichete de vacanta Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 23 Vizualizări

Începând cu acest an, angajatorii ar putea acorda salaratilor tichete de vacanta

p_4_1_20.jpgMinisterul pentru IMM Comert, Turism si Profesii Liberale a elaborat recent un proiect de ordonanta a guvernului privind acordarea tichetelor de vacanta, masura menita sa revigoreze turismul autohton. Pentru a afla mai multe amanunte despre proiectul de ordonanta, precum si câteva consideratii privind efectele acestuia asupra turismului din judetul Mures, l-am invitat la un scurt dialog pe Florin Salistean, directorul Hotelului „Black Lord” din Târgu-Mures, unul din managerii de succes de pe piata de specialitate regionala.

Reporter: Care sunt avantajele acestui proiect?
Florin Salistean: Salariatul, angajatorul, prestatorul de servicii tursitice si statul, toata lumea are numai de câstigat. Întâi, salariatul beneficiaza de crearea unui sistem care sa îi permita efectuarea unei vacante împreuna cu familia sa în perioada concediului, având un buget de vacanta majorat cu 20% – 80%. De asemenea, contributia angajatorului la Fondul Comun pentru tichete de vacanta este exonerata de plata impozitului pe profit, nefiind de neglijat nici avantaje sociale motivante pentru salariati, care nu pot fi decât beneficie pentru angajator. Totodata, prestatorii de servicii turistice au ca avantaje crearea unei clientele, siguranta platilor, dezvoltarea activitatilor, în timp ce pentru stat promovarea sistemului tichetelor de masa contribuie la dezvoltarea industriei serviciilor, implicit cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, aplicarea unei politici sociale de sprijin al unei categorii de populatie dezavantajate, prin implementarea unui ajutor vizibil si palpabil.
Rep.: Exista si alte facilitati prevazute în document?
F.S.: Da. Conform proiectului, valoarea nominala a unui tichet de vacanta nu va putea fi mai mare de 10% din salariul minim brut pe tara garantat în plata. Sumele corespunzatoare tichetelor de vacanta acordate de catre angajator vor fi deductibile la calculul impozitului pe profit, în limita a sase salarii minime pe economie garantate, pentru fiecare angajat, pe an calendaristic. La rândul sau, salariatul va fi scutit de la plata impozitului pe venit si a asigurarilor sociale aferente acordarii acestor tichete.
Rep.: Când intra în vigoare ordonanta?
F.S.: Ordonanta de urgenta a intrat în vigoare la data de 1 ianuarie 2009. În termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a ordonantei de urgenta, Ministerul Muncii si Ministerul Economiei si Finantelor vor supune spre aprobare, prin hotarâre a Guvernului, normele metodologice de aplicare a acesteia.
Rep.: Posesorii de tichete vor putea calatori si în strainatate?
F.S.: Nu. Proiectul de lege stabileste ca tichetele de vacanta vor fi utilizate doar pentru achizitionarea de servicii turistice cu locul de desfasurare pe teritoriul României. De asemenea, tichetele de vacanta vor fi acceptate numai de structuri de primire turistice sau agentii de turism care sunt autorizate de Autoritatea Publica Centrala pentru Turism.
Rep.: Toti angajatorii vor acorda aceasta facilitate?
F.S.: Acordarea tichetelor de vacanta va fi optionala pentru angajatori, de acestea putând sa beneficieze doar persoanele angajate de cel putin sase luni.
Rep.: Care credeti ca va fi disponibilitatea mediului privat si de stat muresean spre acordarea tichetelor?
F.S.: Cred ca mediul de afaceri muresean va fi deschis, deoarece va fi un atu în plus pentru motivarea si fidelizarea angajatilor. Interesant este de precizat ca, conform unui studiu realizat de Institutul de Cercetare în Turism din România, doar 30% din români îsi permit sa practice turismul în concediu, procent care ar s-ar putea sa fie îmbunatatit în mod semnificativ datorita acestui act normativ.
Rep.: Care credeti ca vor fi efectele aceste masuri pentru operatorii de turism mureseni?
F.S.: În primul rând, revigorarea turismului intern, care se va rasfrânge în mod pozitiv si asupra celui local. În al doilea rând, masura ar stimula operatorii de turism sa îsi îmbunatateasca nivelul calitativ al serviciilor, astfel încât turistii sa revina cu drag pe meleagurile noastre.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE