Tinerete fara batranete la Gimnaziul G Cosbuc Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 57 Vizualizări

Tinerete fara batranete la Gimnaziul G Cosbuc

p_8-9_02.jpgCladirea cu trei nivele, ascunsa in spatele blocurilor, imprejmuita de copaci gazduieste cele 23 de clase ale Gimnaziului “George Cosbuc” din Targu Mures. Chiar inainte de a ajunge in apropierea scolii de departe se aud strigatele victoriei la reusita unui gol de pe terenul de fotbal, iar vocile cristaline dau de inteles vizitatorului ca
dincolo de coltul blocului se afla o scoala. Sunetul clopotelului slobozeste o armata de prichindei in curtea scolii: unii ies in pauza, altii sunt preluati de “bunicutele de serviciu” care ii conduc acasa. Dincolo de poarta termopan, ajungem intr-un hol bine incalzit, cu peretii impodobiti cu lucrarile de arta ale elevilor, una mai frumoasa decat cealalta. Un om de serviciu atent la tot ce misca in perimetrul pazit de el, ne conduce la camera directoarei.
Unitatea scolara infiintata in toamna anului 1969, pe atunci Scoala Generala nr. 3, este condusa de directoarea Maria Laslo. Frigul de afara ii aminteste de primii ei ani in invatamant, intr-o scoala din “polul frigului” de la Sf.Gheorghe, judetul Covasna. Aparent maruntica femeie, cu vointa de fier, nascuta la Podenii Clujului este licentiata in istorie si recunoaste ca “intotdeauna mi-au fost dragi copiii, mi-e draga scoala…”
Din 1998 a fost director adjunct, iar din 2006 a preluat fraiele conducerii scolii, avandu-l ca adjunct pe Konya Vasile, profesor de biologie si priceput in ale calculatoarelor.

In vizita la Domnul Trandafir
Cea mai apropiata sala de directorat, de la parterul scolii este clasa “domnului Trandafir”. Elevii de clasa intai se pregatesc de ora de engleza si doar noi ne miram de tehnica avansata folosita in metoda de predare: laptop, webcam si tot ce inseamna educatie moderna. Pe adevaratul sau nume Konig Ioan, dirigintele clasei I-a B ne–a spus:”Pe tot parcursul carierei didactice m-am bucurat de sprijinul parintilor elevilor. Relatia dintre familie si scoala este esentiala pentru formarea unui copil. Sedintele cu parintii si vizitele efectuate la domiciliile elevilor au facilitat foarte mult cunoasterea reciproca. Feed-backul pe care l-am primit de la parinti, profesori si desigur, fostii mei elevi, este unul pozitiv. Mediile obtinute la testarile initiale la limba romana si matematica sunt cele mai mari la nivelul claselor a V-a, iar comunicarea dintre elevi si profesori care predau la clasa este una eficienta,”spune cu modestia ce-l caracterizeaza domnul Trandafir.
Sa vedem ce fac Stelutele?
In cladirea scolii recent a fost reinfiintata si o sectie de gradinita cu program normal adica de la 8 la 12. In grupa Stelutelor sunt inscrisi 25 de copii, dar din cauza gerului de afara, cei care si-au putut permite, au ramas in caldura, la domiciliu. Asa se explica de ce erau doar noua copilasi in grupa condusa de educatoarea Maria Prunas. Copiii se straduiau sa faca niste oameni de zapada, e drept din hartie, neavand zapada nici macar de model! Macarie Bogdan, baietelul care in 20 februarie va implini cinci ani, ne-a anuntat ca se va face politist, asa ca sa stim. Cel mai mic copilas din grupa Rares Pop, nepotul profesorului de sport s-a abtinut de la declaratii. Am aflat totusi ca are patru ani impliniti! Dintre cele patru grupe-doua cu predare in limba romana si doua de limba maghiara, am trecut si pe la grupa Ugra-Bugra (Saltaretilor) unde educatoarea Fazakas Margit ni l-a prezentat pe cel mai mic membru al grupului, Manya Csongor, care si-a scos limba precum Einstein cand i-am facut poza, dar a construit fara prea multe povesti primul tronson din autostrada…Transilvania, din cuburi si ce a mai avut la indemana!
In clasele primare sunt copii cuminti
S-a sunat de intrare si linistea a pus din nou stapanire pe coridoarele scolii. Am intrat in cateva clase, unde am gasit elevii invatatoarei Aurelia Rosca la ora de dezvoltare a indemanarii, iar cei din clasa invatatoarei Palfy Ibolya buchiseau la maghiara. Elevii clasei a IV-a B aveau ora de religie, cu Pal Melinda, iar cei cinci copii ajunsi in preselectia pentru finala concursului “Cel mai bun povestitor” sub atenta supraveghere a invatatoarei Szalma Magda asteapta rezultatul juriului. Doar trei dintre ei vor merge mai departe! Invatatoarea Szalma dupa 37 de ani la catedra, in iunie se va pensiona, nu vrea sa vorbeasca inca despre asta!
Ce fac elevii din ciclul doi?
Unii sunt la ora de franceza-cei din a V-a, altii la biologie-clasele a VIII-a, cu profesorii Sorina Capota intr-o clasa, si Konya Vasile intr-alta clasa. Materialul didactic? Scheletul schiop si ciung, un var de-al doilea al neanderthalianului si frumusetile naturii proiectate de pe calculator!
Mens sana in corpore sano
Strabatem o parte din curtea scolii pentru a ajunge in sala de sport, unde Livia Crisan, fosta atleta de performanta executa cu o jumatate de norma- fiind pensionara-un antrenament autogen cu copiii. Metoda excelenta de relaxare si de revigoare a fortelor! Revenim in cladirea scolii si trecem pe la cabinetul psihologului Kiss Istvan, care cu rabdare si calm repara problemele comportamentale, de acomodare si de invatare ale copiilor.
In loc de epilog
Multe ar mai fi de spus, retineti doar websiteul gimnaziului: www.ggcosbuc.ik.org

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE