“Stagiunea 2009-2010 as vrea sa fie una aniversara” Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 32 Vizualizări

“Stagiunea 2009-2010 as vrea sa fie una aniversara”

p_5_1_30.jpgReporter: Care este locul Filarmonicii Targu Mures, in peisajul cultural actual?
Vasile Cazan: Filarmonica de Stat Targu Mures este o institutie de renume in perisajul cultural muresean, deoarece de aproape sase decenii ea functioneaza, practic noi existam pentru public, aceasta este toata ratiunea existentei unei filarmonici. Institutia ca atare are un profil, o traiectorie bine definita in care evolueaza, o politica de promovare a genului muzicii culte autohtone si internationale. Incercam sa formam publicul pentru aceasta muzica, de asemenea concertele educative si lectiile ce le facem prin traditie, formeaza noi generatii de melomani ca sa vina cu regularitate in sala de concerte.
Rep.: Care este baza activitatii din cadrul Filarmonicii ?
V.C.: Un lucru este cert, activitatea noastra se desfasoara in stagiuni bine definitivate, care presupune o politica cultural artistica absolut echilibrata, care inseamna un concert simfonic in fiecare saptamana, si daca se poate si un concert cameral. La acestea se adauga desigur cele trei mari festivaluri muzicale, care reprezinta pilonii pe care vine construita apoi toata stagiunea. festivalul “Zilele Muzicale Targumuresene”, in luna mai, infiintat inca din anul 1971, apoi festivalul “Musica Sacra”, infiintat in 1990, ca o posibilitate de a pune in valoare uriasul repertoriu religios, deoarece acest gen a fost marginalizat in perioada comunista. Nu in ultimul rand, al treilea festival, infiintat in 1991, si care rezista pana astazi, il reprezinta festivalul international “In Memoriam Constantin Silvestri”. Printre reprezentantii de frunte ai muzicii culte romanesti, numele lui Constantin Silvestri este bine de definit, deoarece a fost o personalitate complexa, din punct de vedere al muzicii, pianist, dirijor si profesor emerit. Numele lui se leaga de Targu Mures, deoarece in pregatirea lui muzicala, el a poposit si pe bancile Conservatorului Municipal din Targu Mures. El a fost timp de trei, patru ani, elevul acestui conservator, care exista aici pana la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.
Rep.: Cum vedeti anul 2009, din punct de vedere al activitatii Filarmonicii ?
V.C.: Noi avem toata strategia pentru anul in curs, deoarece lucram pe stagiuni, iar aceasta stagiune, pana in luna iunie este finalizata. Dupa stagiunea 59, urmeaza cea cu numarul 60, ceea ce reprezinta o cifra rotunda, care se vrea o stagiune aniversara. Stagiunea 2009-2010 as vrea sa fie una aniversara. Ar fi mai usor sa te opresti la un concert extraordinar de aniversare, dar nu e o treaba simpla, datorita faptului ca, daca concentrezi toata pagina de istorie intr-un singur concert, ea e neincapatoare. Toata stagiunea cu numarul 60 va fi una aniversara, sa avem posibilitatea sa invitam pe toti cei care au evoluat pe scena noastra de concerte, sa fie din nou prezentI aici. Va fi o stagiune frumoasa, care, sper ca si din punct de vedere financiar, in conditiile actuale, sa o si putem realiza, deoarece ideea exista, preocupare pentru frumos exista din partea noastra.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE