Smaranda Enache împotriva monitorazarii telefoanelor Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 44 Vizualizări

Smaranda Enache împotriva monitorazarii telefoanelor

p_7_2_23.jpgCo-presedintele Ligii Pro Europa (LPE) din Târgu Mures, Smaranda Enache, a declarat, ieri, într-o conferinta de presa, ca societatea civila nu a fost atenta la Legea 298/2008, iar acum doreste abrogarea acesteia. “Am înteles ca au fost consultate institutii ale statului, inclusiv organizatii guvernamentale de drepturile omului si active în domeniul comunicatiilor. Încercam sa aflam care anume organizatii si care anume dintre colegii nostri au fost consultati, pentru ca noi nu stim pe nimeni. Legea a fost adoptata în regim de urgenta ca sa nu mai fim în off-side fata de Comisia Europeana, în plina campanie electorala, si lumea nu a fost suficient de atenta la acest lucru. Am început sa ne trimitem, cu celelalte organizatii, e-mail-uri – neinterceptate înca legal, pentru ca numai din 15 martie intra legea în vigoare”, a aratat Smaranda Enache.
Lidera LPE a subliniat ca aceasta înseamna ca nu exista un mecanism bun de lucru între societatea civila si Parlamentul României. “Pot sa va anunt ca noua presedinta a Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a promis ca va avea în curând o întâlnire consultativa cu organizatiile neguvernamentale, pentru ca sa armonizeze implicarea lor în procesul legislativ”, a afirmat Smaranda Enache. Aceasta a sustinut ca Legea 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii violeaza drepturile fundamentale garantate de Constitutia României. “Liga Pro Europa se va alatura organizatiilor de drepturile omului care contesta constitutionalitatea legii si va recurge la caile legale care-i stau la dispozitie pentru a obtine abrogarea ei. LPE va acorda sprijin persoanelor care vor actiona în judecata ca urmare a încalcarii drepturilor lor constitutionale prin aplicarea Legii 298/2008”, a sustinut Smaranda Enache.
Aceasta a afirmat ca, acolo unde au fost adoptate legi similare în alte state ale Uniunii Europene, acestea au fost declarate neconstitutionale de curtile constitutionale nationale, ca în cazul Germaniei sau al Bulgariei, iar CEDO a admis în mai multe cazuri plângeri individuale pe motiv ca legile respective violeaza prevederile Conventiei Europene a Drepturilor Omului.
Co-presedinta LPE a tinut sa arate ca legislatia din România ofera posibilitatea combaterii terorismului, a crimei organizate si a coruptiei prin aplicarea cu buna credinta a legislatiei în vigoare si ca exista posibilitatea ca organe de urmarire penala sa intercepteze convorbirile celor urmariti penal pe perioade determinate, în conditiile legii. “Instituirea unui regim generalizat de stocare a informatiilor privind comunicarea încalca drepturile si libertatile fundamentale si deschide calea unor abuzuri grave, în conditiile în care, si în trecut, informatii confidentiale au fost facute publice si utilizate ca instrument de santaj sau surse de ilegalitati”, a argumentat Smaranda Enache.(Sursa: Agerpres)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE