“Unde-s doi puterea creste” Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 65 Vizualizări

“Unde-s doi puterea creste”

p_7_22.jpgZiua de 24 ianuarie a fost marcata la Targu Mures de evenimentul Unire-n cuget si simtiri. La eveniment a fost prezent si maestrul taragotist Dumitru Farcas. Am profitat de ocazie, pentru a afla parearea artistului despre traditii, folclor si cheia succesului.

Reporter: Au trecut 150 de ani de la Unirea Principatelor Romane. Care este importanta pe care trebuie sa o acordam evenimentului, in aceste vremuri moderne?
Dumitru Farcas: Dupa parerea mea, sarbatoarea  Unirii, atat cea de la 1 decembrie, cat si cea de la 24 ianuarie le-as plasa in cele mai importante momente ale istoriei poporului roman. Nimic nu este mai impresionant, mai puternic si mai trainic decat ca un popor sa dainuiasca in pace, fericire si iubire de tara, de oameni, de neam, dar mai important este simbolul de unire, pentru ca “unde-s doi puterea creste”.
Rep.: Tinerii din ziua de astazi s-au indepartat foarte mult de folclorul romanesc…
D.F.: Vremurile si preocuparile sunt altele. Noi cei inaintati in varsta mai avem inca in sange dragostea fata de avutia noastra, port popular, obiceiuri, care sunt elemente ce stau la baza existentei noastre, a identitatii noastre traite si mostenite de la bunii si strabunii nostri care, in timp incep sa se piarda. Dar depinde de noi, de generatia care inca mai existam sa ne preocupam de problemele tineretului. Eu tin minte cum dascalul din sat mi-a insuflat dragostea fata de traditiile neamului romanesc. Dar avem un tineret receptiv. Eu sunt directorul Ansamblului Martisorul din Cluj Napoca si am realizat foarte multe cu tinerii.
Rep.: Promovati valori si obiceiuri care incet incet dispar in timp, dar totusi, salile sunt mereu pline.

D.F.: E foarte important sa crezi in tine si in ceea ce faci. Spunea Enescu o vorba: ”sa vibrezi tu insuti, ca sa faci pe altul sa vibreze”. E important sa nu pacalesti publicul, cum se face mai noi cu playback-ul , cu cantece contrafacute si luate de pe internet. Publicul e receptiv cand vede ca traiesti alaturi de el.
Rep.: De unde pasiunea pentru taragot? Inainte de acesta a mai fost si alt instrument?
D.F.: Ca instrument de specialitate am ales oboiul, sunt absolvent de oboi, profesor de oboi. Taragotul nu este specific Transilvaniei, ci Banatului. Eu ascultand acest timbru baritonal la radio, am spus ca am nevoie sa cunosc acest instrument. De atunci mi s-a aprins dragostea fata de taragot. Dupa absolvirea liceului m-am angajat doi ani de zile la Ansamblul Profesionist Maramuresul din Baia Mare unde am intrat in posesia unui  taragot si am studiat in paralel oboiul cu taragotul. Mi-am spus ca trebuie sa-l aduc la prestigiul instrumentelor din orchestra simfonica, ca trebuie sa-i pun papion, un frac si sa-l scot in lumea buna. Sa stie ce inseamna sa cante un menuet, o arie, o cantoneta, etc.
Rep.: Aveti vreun mesaj pentru mureseni?
D.F.: Iubesc muresenii si de cate ori pot, vin cu drag aici, unde gasesc oameni miunati, amabili si prieteni multi.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE