Cum ne aparam de abuzurile bancilor? Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 85 Vizualizări

Cum ne aparam de abuzurile bancilor?

p_7_1_445f3d.jpgDobanzi marite fara informarea consumatorului, carduri blocate sau comisioane prea mari sunt o parte din nemultumirile consumatorilor mureseni fata de serviciile institutiilor bancare. In 2009, nemultumirile lor s-au soldat cu 21 de reclamatii la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Mures.
Anul trecut inspectorii CJPC Mures s-au confruntat cu 21 de reclamatii din partea consumatorilor mureseni, care nu au fost multumiti de comisionul perceput, dobanzile marite nejustificat, fara comunicare, carduri blocate, neachitare sume la termen pentru cumparaturi prin card, neeliberarea adeverintei pentru ridicarea ipotecii in urma achitarii imprumutului, etc. Din acestea, 11 au fost solutionate in favoarea consumatorilor. Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii CJPC Mures au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 13.000 lei.
Pentru a reduce numarul de cazuri in care romanii se angajeaza la un credit bancar fara a cunoaste toate conditiile contractului, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a lansat un proiect finantat prin fonduri Phare, Ghidul Serviciilor Financiare, intitulat “Nu semna cu ochii inchisi”, distribuit gratuit la sediul  CJPC Mures. “In acest ghid exista o serie de sfaturi utile la indemana oricarui consummator, privind imprumutul din banci, intelegerea termenilor de credit, pasi pentru a evita datoriile, etc”, a explicat Liviu Todoran, director coordonator adjunct al CJPC Mures.
Ghidul explica principalii termeni de creditare, dar atentioneaza si asupra faptului ca, in cazul imprumuturilor de consum, toate institutiile de credit trebuie sa-si informeze potentialii clienti asupra dobanzii anuale efective a creditului.

Sfaturi utile:
– Realizati un plan de buget inainte de luarea unui credit. Va puteti permite rambursarea platilor?
– Faceti un sondaj pentru cea mai buna oferta – ratele dobaanzii variaza;
– Alocati un timp corespunzator – deciziile rapide pot fi costisitoare;
– Cititi cu atentie contractul financiar inainte de a-l semna;
– Nu semnati pana cand nu ati chibzuit bine toate optiunile;
– Comparati DAE din oferta dumneavoastra cu cea a altor institutii creditoare – veti avea o imagine a celei mai bune oferte;
– Nu acordati atentie numai ratei lunare, calculati suma totala pe care o veti plati, suma imprumutata plus dobanda si alte comisioane;
– Insistati sa obtineti propriul dumneavoastra exemplar al contractului de credit;

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE