Fostul si actualul prefect au incins Hora Unirii in curtea IPJ Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 75 Vizualizări

Fostul si actualul prefect au incins Hora Unirii in curtea IPJ

p_7_98.jpg
Ieri, 24 ianuarie, a fost una dintre cele mai speciale zile din istoria României ca stat modern. „Pentru a saptea oara consecutv, ne-am adunat astazi pentru a cinsti memoria lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a pus bazele statului român modern”, a spus Livia Popa, purtator de cuvânt al Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Mures. Desi afara erau multe grade sub zero, multe personalitati ale vietii politice si administrative muresene au fost prezente la ceremonie pentru a cinsti memoria celui care a pus bazele statului român modern. Marius Pascan, prefectul judetului Mures, Claudiu Maior viceprimarul municipiului Târgu-Mures, Ciprian Dobre presedintele PNL Mures, Nicolae Havrilet, consilier judetean, Alexandru Câmpean, seful Inspectoratului de Politie, Liviu Boar directorul Arhivelor Nationale sau Sebastian Pui, consilier local sunt doar câtiva dintre reprezentantii care au fost prezenti si au depus coroane la statuia marelui domnitor din curtea Inspectoratului de Politie.
Manifestarea a început la ora fixa, s-a intonat imnul de stat si a continuat cu discursurile câtorva oameni din structurile de conducere ale judetului. Momentele de fast din cadrul ceremoniei au fost depunerea de coroane de catre majoritatea institutiior publice printre care s-au numarat Institutia Prefectului Mures, Consiliul Judetean Mures, Primaria Municipiului Târgu-Mures, Garnizoana Târgu-Mures, Inspectoratul Judetean de Politie, Jandarmeria, Inspectoratul pentru Situatii de Urganta, Serviciul Român de Informatii. Un alt moment a fost si defilarea unitatilor de politie iar la final toti cei prezenti s-au prins în Hora Unirii dupa care au ciocnit câte un pahar de vin fiert în cinstea evenimentului.
Toti cei care au sustinut discursuri au urat „La Multi Ani” românilor si de asemenea s-a tinut si o sluja, oficiata de protopopul Gheorghe Nicolae Sincan tot în cinstea acestui eveniment, asa cum se cere la orice ocazie de acest gen. Declaratia prefectului Marius Pascan a iesit în evidenta deoarece acesta a atras atentia asupra faptului ca noi, românii, nu stim sa ne respectam personalitatile decât dupa moartea lor.

„De sapte ani ne întâlnim aici pentru a aduce un omagiu domnitorului Cuza si acestui deosebit eveniment. Ce asa mai putea sa spun nou? Trebuie sa cinstim memoria acestui mare om si sa rememoram faptele sale mari care au pus bazele unei Românii moderne. El a fost cel care, prin reformele sale, a pus bazele statului român modern. Prin activitatea sa a fost mereu în sluja poporului român si merita o mare cinstire.”
Liviu Boar, directorul Arhivelor Nationale Mures   

„Preacucernice parinte, domnule prefect, stimati invitati poate ca multi dintre dumneavoastra va întrebati de ce un monument închinat lui Alexandru Ioan Cuza se afla în curtea Inspectoratului de Politie Judetean. Vreau sa va informez ca cea mai înalta scoala de politie din România, Academia de Politie din Bucuresti, poarta numele acestui mare domnitor. La centenarul nasterii domnitorului din 1920, marele istoric Nicolae Iorga, spunea ca daca cineva ar dori sa cuprinda într-o formula marea personalitate a domnitorului Cuza Voda, ar trebui sa spuna despre el ca a fost un om vrednic de legenda sa. Este vrednic deoarece a fost pionul principal al unirii principatelor si crearea statului national, România. Este vrednic prin reformele fara precedent pe care le-a realizat si prin care a vizat si institutia politiei. Pentru toate acestea si pentru multe altele, politistii din judetul Mures au hotarât sa-i închine un monument din contributie proprie si cu ajutorul sculptorului care este astazi aici si caruia îi multumim.”
Alexandru Câmpean, seful Inspectoratului de Politie Judetean Mures

„Vorbim de Unirea Principatelor si de constiinta nationala. Aceasta terminologie este valabila doar de la Cuza încoace. Dar ce sa faci când generatiile nu stiu sa îsi pretuiasca domnitorii? Totdeauna vorbim de reusitele lui Cuza, vorbim de reformele lui, vorbim de statul român modern dar evitam sa spunem în ce fel jenant si penibil pentru neamul românesc a abdicat… cu amanta introdusa în pat, cu o armata de complotisti care venea din subordinea sa, pe spatele carora si-a semnat actul de abdicare. Acesta este din pacate poporul român. Acestia suntem noi, si venim mai apoi sa îl facem erou, uitând sa spunem ca a murit la 53 de ani de inima rea. Va rog sa gânditi si sa reflectati la aceste aspecte.”
Marius Pascan, prefectul judetului Mures

„Astazi, 24 ianuarie, cinstim o zi onorabila din istoria tarii noastre, zi care ne transmite un mesaj pe care de multe ori l-am uitat… mesajul unirii. Un popor dezbinat cu institutii dezbinate si dominate de ambitii este un popor slab. De aceea, sa privim spre exemplul dat de colonelul Alexandru Ioan Cuza, sa ne gândim la binele tarii ca la binele nostru personal. România este din nou în fata unui moment istoric pe care numai uniti îl putem trece. Transformarea României este în puterea noastra. Astazi privim spre trecut, dar în egala masura privim spre viitor. La multi ani, români!”
Claudiu Maior, viceprimarul Municipiului Târgu-Mures  

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE