Reforma lui Funeriu ameninta functionarea scolilor de la tara Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 31 Vizualizări

Reforma lui Funeriu ameninta functionarea scolilor de la tara

p_9_1_1ea77e.jpgMasurile propuse sindicalistlor de catre ministrul educatiei, Daniel Funeriu au zburat ca o pasa proasta pentru învatamânt. Reducerea posturilor din sistem cu 15.000, închiderea scolilor din mediul rural unde numarul elevilor este scazut si comasarea lor, cresterea numarului de ore ale profesorilor cu gradul I si a directorilor respectiv a directorilor adjuncti, majorarea efectivelor minime de prescolari si elevi care permit dobândirea personalitatii juridice a unitatilor de învatamânt si organizarea claselor I, a V-a si a IX-a din unitatile de învatamânt din mediul urban la limita maxima prevazuta de lege de 30 de elevi au fost propunerile lui Funeriu, cu gândul de a reforma învatamântul cum nu a mai facut-o nimeni pâna acum.

Sindicalistii nu sunt de acord cu propunerile ministrului
Propunerile ministrului nu au fost deloc “gustate” de sindicalisti, care vor avea un cuvânt de spus. “Asteptam sa fim convocati la sedinta Federatiei pentru a începe sa ne spunem parerea. Asta nu-i reforma, e apa de ploaie. Fiecare ministru a început câte ceva dar nu a ajuns niciunul al finalitate. În vremuri în care învatamântul e la pamânt, reducerile de personal vor ajunge sa fie reduceri la radacinile învatamântului în sine care se va sfarâma încet. Întotdeauna, prima structura bugetara atacata e învatamântul. Lucrurile nu vor ramâne asa, ceea ce vrea sa fie reforma lui Funeriu va fi lovita de curtea constitutionala ca fiind neconstitutionala”, a declarat Ioan Sacarea, presedintele sindicatului “Spiru Haret” Târgu-Mures.

Va creste numarul agricultorilor
La sate învatamântul e ca si tras de coada, parintii nu-si mai trimit copiii la scoala, punându-le sapa-n mâna de mici. O reducere a numarului de scoli din zona rurala va înmulti cazurile mai sus amintite. “E dureros ce se întâmpla la sate. Se vor stinge luminile la scoli si va ramâne satul doar cu crâsma si cu popa”, a adaugat Ioan Sacarea. În comuna Ogra sunt patru scoli generale, în satele Dileu Vechi, Iulus, Lascud si Vaideiu. Directorul scolii Generale din Ogra, Tunde Szaba nu e de acord cu propunerile ministrului învatamântului. “Va fi un abandon mai mare, multi parinti nu-si vor mai trimite copiii la scoala din lipsa posibilitatilor. La scoala din Lascud sunt destul de multi elevi, iar daca se va închide nu stiu câti dintre ei îsi vor mai continua studiile”, a precizat Szaba Tunde. Încep sa se învârta întrebari, mai mult retorice, ce accentueaza îngrijorarea fata de unul dintre cele mai importante domenii, învatamântul. Va duce aceasta ordonata la îmbunatatirea actului de educatie? Vom iesi din criza? Încotro, învatatilor?

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE