Lokodi Edita şi-a depus actele pentru cetăţenia maghiară Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 47 Vizualizări

Lokodi Edita şi-a depus actele pentru cetăţenia maghiară

2_2_11.jpg
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a deschis, luni, 3 ianuarie, la Târgu-Mureş, un nou Centru pentru Democraţie prin care vor primi consiliere gratuită toţi cei care doresc să dobândească cetăţenia ungară, potrivit unei legi adoptate în acest sens de Parlamentul de la Budapesta. Acesta este cel de-al 15-lea centru deschis în Transilvania, Gergely Balazs, directorul Centrelor Democraţiei din cadrul CNMT, declarând săptămâna trecută că, în viitorul apropiat numărul acestora se va ridica la 20. Gergely a mai arătat că Centrele pentru Democraţie, pe lângă activităţile de consiliere şi monitorizare pe care le au, vor ajuta populaţia să aplice pentru cetăţenia ungară. ”Activitatea din aceste centre de democraţie se va focusa pentru a ne îndeplini ţelurile propuse. Centrul de la Cluj funcţionează de o lună, iar azi 15-20 de oameni aşteptau în primul rând pentru a rezolva actele privind dubla cetăţenie sau mai bine zis, cetăţenia maghiară. Cincisprezece centre de democraţie sunt deschise până acum, dar în zilele următoare se vor deschide încă şapte-opt centre”, a arătat Gergely Balazs, potrivit Agerpres.
Vicepreşedintele CNMT Mureş, Istvan Kali, a subliniat că Centrul pentru Democraţie de la Târgu-Mureş, pe lângă activitatea de consiliere pentru acordarea cetăţeniei ungare, mai oferă informaţii cu privire la programele de finanţare naţionale şi europene, consiliere pentru IMM-uri, monitorizare şi elaborare de repoarte în privinţa activităţii consiliilor locale şi judeţene. În privinţa consilierii pentru obţinerea cetăţeniei ungare, Kali a subliniat că pe lângă centrul de la Târgu-Mureş, în judeţ vor fi deschise încă două birouri, la Miercurea Nirajului şi Sângeorgiu de Pădure.

Preşedinţii CJ Mureş, Harghita şi Covasna vor dublă cetăţenie
Primii care şi-au depus actele pentru obţinerea cetăţeniei maghiare au fost preşedinţii Consiliilor Judeţene (CJ) Mureş, Harghita şi Covasna. Lokodi Edita Emoke alături de omologii săi, Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita şi Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna, a depus, luni, la Consulatul General al Ungariei de la Miercurea Ciuc, documentele pentru obţinerea cetăţeniei maghiare. Lokodi Edita Emõke, a spus că „cetăţenia maghiară va fi o dovadă a naţionalităţii şi un act de recunoaştere a faptului că există maghiari şi în alte teritorii din afara Ungariei”.
Legea adoptată de Parlamentul de la Budapesta în luna mai 2010, a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011 şi vizează acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii care trăiesc în afara hotarelor Ungariei. Această lege oferă celor care decid să solicite şi cetăţenia ungară toate drepturile pe care le au cetăţenii Ungariei, inclusiv paşaport, însă nu le oferă şi dreptul de vot.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE