Unul din patru copii are nevoie de corecţie optică Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 60 Vizualizări

Unul din patru copii are nevoie de corecţie optică

11_38.jpg
Scăderea acuităţii vizuale la copil reprezintă o piedică majoră în educaţia şi viitorul acestuia, de aceea depistarea la o vârstă destul de fragedă a afecţiunilor oculare creşte şansele de vindecare. Dr. Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog la centrul de optică medicală Vizual Med din Târgu-Mureş apreciază că un control oftalmologic este benefic şi pentru adulţi, în acest fel putându-se depista boli cardiace, diabet sau glaucom.

„Examenul oftalmologic se poate face chiar de la naştere. Un examen de fund de ochi chiar este indicat, în străinătate se face de la o lună, după aceea se face de la şase luni, de la un an”

Reporter: Aţi demarat un program de screening pentru afecţiunile oftalmologice la copiii de grădiniţă? De ce la copiii mici?
Dr. Dacia Hîncu: Este important să determinăm din timp viciile de refracţie ale copiilor pentru că, dacă se depistează până la vârsta de şase ani, viciul de refracţie poate fi corectat, nu se instalează ambliopia. Ambliopia înseamnă ochi leneşi, copilul nu îşi foloseşte ochii la valoarea la care ar trebui să îi folosească.

Rep.: De la ce vârstă ar trebui copilul să fie supus unui consult oftalmologic?
D.H.: Examenul oftalmologic se poate face chiar de la naştere. Un examen de fund de ochi chiar este indicat, în străinătate se face de la o lună, după aceea se face de la şase luni, de la un an.

Rep.: Ce simptome pot indica prezenţa unor afecţiuni oftalmologice?
D.H.: Dureri de cap, îi deranjează lumina-claustrofobie, strabismul pentru care vin cel mai des părinţii cu copiii la control.

Rep.: Ce ne puteţi spune despre frecvenţa afecţiunilor oculare pentru care se cunoaşte o veritabilă explozie?
D.H.: Cam unul din patru copii are nevoie de corecţie optică. Este un procent destul de ridicat. Când eram noi mai mici nu era aparatură care să pună în evidenţă afecţiunile acestea şi atunci numărul de ambliopi actuali este mult mai mare decât sper eu să fie în viitor din copiii aceştia. Controalele la copii se fac anual şi la adulţi, mai ales după 40 de ani, trebuie făcut neapărat examenul de către oftalmolog, nu numai de către octometrist ca să schimbe corecţia optică, pentru că la fundul de ochi se poate vedea modificări în hipertensiune, în cardiopatia ischemică. Diabetul care are o cauză destul de mare de orbire la noi în ţară. Şi glaucomul este periculos. Pacientul nu are nici un fel de disconfort, nu dor ochii, nu are nici o problemă. Are o tensiune intraoculară crescută, care apasă pe nervul optic şi ajunge la noi în fazele tardive când câmpul vizual este amputat aproape de tot şi aceasta este o boală pe care dacă o depistezi prea târziu nu mai recuperezi nimic din nervul optic. Dacă o depistezi din timp, pentru că după 40 de ani apare această boală, şi o urmăreşti regulat poţi duce o viaţă absolut normală. Sunt cauze pe care le putem trata şi le putem păstra măcar în anumite faze, pentru că avem posibilitatea să facem laser şi se poate să nu se ajungă la orbire.

„Ca şi poziţie ar fi bine ca monitorul să fie aşezat mai jos decât raza ta de privire, pentru că atunci ochiul este mai mult timp acoperit şi nu este aşa de expus, decât ar fi dacă ar fi mai sus monitorul”

Rep.: Mulţi dintre noi stăm ore în şir în faţa monitorului, a televizorului. În ce măsură afectează sănătatea ochilor?
D.H.: În general au protecţie calculatoarele, dar există şi lentile speciale pentru calculator care au filtre speciale ca să reflecte înapoi radiaţiile emise. Faptul că nu faci pauză la calculator afectează, iar frecvenţa clipitului la calculator e destul de mică, se reduce de patru cinci ori decât clipim noi când vorbim. Te uiţi la monitor, eşti atent la detalii şi apare înroşirea la ochi, dureri locale cu înlăcrimare. Trebuie făcute pauze din când în când, să te uiţi departe fără să fixezi nimica, să te relaxezi.

Rep.: Care este distanţa optimă de a privi la monitor?

D.H.: Ca şi poziţie ar fi bine ca monitorul să fie aşezat mai jos decât raza ta de privire, pentru că atunci ochiul este mai mult timp acoperit şi nu este aşa de expus, decât ar fi dacă ar fi mai sus monitorul.

Rep.: O persoană cu ochi sănătoşi din cât în cât timp ar trebui să meargă la un consult oftalmologic?
D.H.: O dată pe an, indiferent că ai sau nu ochelari. Este recomandabil să se facă examenul.

Rep.: Terapiile naturiste sunt compatibile cu afecţiunie oculare?
D.H.: Sunt anumite extracte de plante special făcute. Trebuie să avem un aport proporţional de minerale şi vitamine pentru fundul de ochi, cum sunt afinele, morcovii. După 40 de ani chiar se indică să iei suplimente nutritive.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE