Tradiţia săsească a balului mascat reînviată la Uila Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 177 Vizualizări

Tradiţia săsească a balului mascat reînviată la Uila

8-9_03.jpg
Comunitatea evanghelică din localitatea Uila, împreună cu Asociaţia Culturală „Floare de cireş”, a cinstit cum se cuvine Ziua onomastică a Fecioarei Maria, sărbătoare specifică etnicilor saşi, intitulată Maria Doch. Tradiţia locului spune că în fiecare an, în data de 2 februarie, această sărbătoare era cinstită printr-un bal mascat de saşii din Uila.
În acest sens, miercuri, 2 februarie, a fost reînnodat acest obicei, în Căminul Cultural din Uila, unde a avut loc tradiţionalul bal mascat, precedat de parada măştilor. La reuşita serii au contribuit taraful din localitate, care a asigurat fondul sonor al paradei măştilor. Invitatul special al manifestării a fost deputatul Vasile Gliga, care a acceptat cu generozitate invitaţia făcută de gazde, el fiind desemnat şi preşedinte al juriului. Balul a fost precedat de parada măştilor, din care nu au lipsit personaje precum indieni, Micky Mouse şi Mini Mouse, contese, pirande, ucigaşi din Troia, emiri, vânători, clovni, chinezi, vampiri, Scufiţa Roşie, Regina nopţii, Soarele, piţipoance de Dorobanţi şi vrăjitori. Pentru o mai mare transparenţă în decizia juriului, acesta a fost alcătuit din reprezentanţi ai tuturor etniilor care au desemnat câştigătorii, răsplătiţi la final cu premii de organizatori.
Chiar dacă saşii sunt pe cale de dispariţie la Uila, tradiţiile acestora nu au fost uitate, fiind preluate de tineri, rromi în speciali, care au bifat o seară a distracţiei şi bunei dispoziţii în Căminul Cultural din Uila.

A fost o participare numeroasă
„Această tradiţie provine de pe vremea saşilor. La Uila era o tradiţie aparte, prin organizarea acestui bal mascat, cu parada măştilor. Este o tradiţie săsească, continuată acum de etnicii rromi, ei o menţin şi cu sprijinul nostru am reuşit să organizăm această frumoasă seară. Totdeauna, în data de 2 februarie se sărbătoreşte Maria Doch, o sărbătoare prin care este celebrat numele de Maria.
Chiar dacă suntem şi ortodocşi care sărbătoresc Intrarea în biserică a Maicii Domnului, am dorit să o onorăm şi această frumoasă tradiţie săsească. Spre surprinderea mea, a fost o participare numeroasă a celor cu măşti cum nu s-a mai văzut de mulţi ani la Uila, atât în ce priveşte diversitatea, originalitatea dar mai ales calitatea.”
Emil Tămăşan, preşedintele Asociaţiei Culturale „Floare de cireş”

Nu uit de unde am plecat
„Am văzut aici la Uila nişte oameni preocupaţi să-şi menţină tradiţiile, să menţină satul românesc. Felicit atât pe cei care au participat la concursul de măşti, cât şi familiile acestora care au contribuit ca în această seară să vedem această diversitate de măşti. Sunt unul dintre cei care promovează tradiţia, nu uit de unde am plecat. În acest sens, va fi organizat la sfârşitul acestei săptămâni tradiţionalul Bal al însuraţilor, unde vor fi peste 900 de persoane, îmbrăcate în costume populare. Mă preocupă zona satului, deoarece sunt plecat din acest mediu, mă simt bine în mijlocul oamenilor. În preocupările mele sunt incluse şi activităţile ţăranului, a omului simplu. Este important ca oamenii să se simtă bine în comunităţile lor, să le putem aduce cât mai multe bucurii.”
Gliga Vasile, deputat

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE