Activitatea de la Semtest lăudată de Valeriu Tabără Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 104 Vizualizări

Activitatea de la Semtest lăudată de Valeriu Tabără

11_40.jpg
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a fost sâmbătă, 5 februarie, prezent la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, ţinută în zona Tofalău din Sângeorgiu de Mureş. Cu acest prilej, ministrului i-au fost prezentate de către conducerea Semtest taurii saţiunii şi i-au fost prezentate realizările şi potenţialul animalelor existente la staţiunea din Sângeorgiu de Mureş.
În cursul vizitei sale în judeţul Mureş, ministrul Agriculturii a mai vizitat o unitate de procesarea laptelui, precum şi câteva ferme zootehnice din judeţ. În cadrul conferinţei de presă care a precedat Adunarea Generală a Federaţiei, Valeriu Tabăr a făcut o radiografie a sectorului zootehnic românesc, problemele şi perspectivele de dezvoltare ale acestuia. „Consider un eveniment deosebit această întâlnire în ce priveşte sectorul taurinelor, în special vacile de lapte. Noutatea la nivel european este preocuparea de a putea să relaţionezi mai bine diversele verigi ale lanţurilor de produse, începând de la producătorul de lapte brut, procesator, distribuitor şi consumator. Ceea ce este extrem de important este faptul că România trebuie să-şi asigure în principal consumul de produse lactate din producţie proprie. Este inadmisibil cum în ultimii ani s-a ajuns ca România să importe inclusiv lapte sau produse lactate, ca materie primă, nu întotdeauna de cea mai bună calitate”, a precizat Valeriu Tabără.

Sprijin pentru fermele mici

În continuare, Valeriu Tabără a punctat priorităţile ministerului pe care-l conduce în ce priveşte sprijinirea sectorului zootehnic, atât în ce priveşte sectorul laptelui şi cel al cărnii, precum şi al fermelor zootehnice mici. „După preluarea conducerii ministerului, pe fiecare măsură, stabilim priorităţi şi dăm punctaje în aşa fel încât aceste priorităţi să poată să fie evidenţiate prin proiectele care vor fi câştigate. Sectorul numărul unu în domeniul zootehniei este cel al bovinelor în cadrul căruia din păcate PNDR-ul nu a prevăzut sectorul de carne. Vom dirija punctajele, astfel încât să putem dezvolta în continuare fermele respective. În ultimul timp există o preocupare pentru zonele defavorizate, unde crescătorii de vaci cu lapte să poată beneficia de sursele financiare care sunt în jur de 22 de milioane de euro, pe care vrem să le ducem spre aceste zone. Pregătim etapa a doua, inclusiv din Politica Agricolă Comună, unde România solicită o măsură specială pentru fermele mici. Ne adresăm nu doar fermelor vegetale, dar şi a fermelor care au două, trei, cinci sau şase vaci. În baza legislativă creată, prin sursele financiare pe care le avem la dispoziţie, să putem să dăm prime pentru cei care deţin de la două până la 15 vaci de lapte”, a explicat Tabără.

Laude aduse Semtest

Nu a fost ocolit nici subiectul privind materialul biologic necesat fermierilor pentru realizarea de performanţe, ministrul lăudând activitatea Semtestului, precum şi imporatnţa sprijinirii acestu sector, lucru explicat şi reprezentanţilor Fedeaţiei. „Am văzut aici la Sângeorgiu de Mureş nişte realizări deosebite, pe care le are Semtest Târgu-Mureş prin valoarea animalelor, mai ales a calităţii producţiei. Am văzut animale realizate la nivelul cel mai înalt de producţie, de calitate, de performanţă în ceea ce priveşte adaptarea la condiţiile de mediu, pentru ceea ce înseamnă extinderea şi crearea de material viabil pentru fermele noastre de lapte şi de carne în perspectivă. Ceea ce s-a făcut aici la Sângeorgiu este un lucru care ne dă speranţe că baza materialului genetic o avem. Rămâne în continuare să ne organizăm fermele de selecţie. Nu trebuie să ne oprim doar la material importat, ci ar trebui să mergem pe ferme de selecţie în care să ne alegem material care să fie mult mai bine adaptat şi cu calităţi superioare. Noua structură a ANARZ să fie în favoarea asociaţilor de crescători de animale, şi împreună cu ei să construim strategiile care să ducă la performanţă”, a menţionat Tabără.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE