Tradiţia la Tribunalul Mureş continuă cu Sonia Deaconescu Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 69 Vizualizări

Tradiţia la Tribunalul Mureş continuă cu Sonia Deaconescu

6_caaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap.jpg
Analiza indicatorilor de activitate de la Tribunalul Mureş demonstrează o tendinţă crescătoare a volumului de activitate a instanţei mureşene şi a Judecătoriilor din circumscripţia acestuia. Potrivit raportului de activitate pe anul 2010 prezentat în cursul zilei de ieri de către preşedintele instanţei Sonia Deaconescu, cauzele acestei creşteri sunt determinate atât de „apetitul” românilor pentru a se judeca cât şi de legislaţia în continuă modificare, pe alocuri incoerentă şi deloc predictibilă. Astfel, în cursul anului 2010 au fost înregistrate un număr de 9.930 de doare, cu 3.308 mai multe faţă de anul 2009. „Am constatat şi pentru anul trecut că numărul de dosare este în continuă creştere. Anul trecut, comparativ cu anul 2009 am înregistrat cu 3.038 de cauze mai mult. În condiţiile în care numărul de judecători rămâne acelaşi, în condiţiile în care numărul de judecători de pe schemă nu este niciodată egal cu numărul celor care în realitate lucrează la Tribunal creşterea numărului de dosare presupune un efort şi o muncă deosebită”, a spus Sonia Deaconescu.
Preşedintele instanţei a declarat că numărul mare de dosare coroborat cu numărul redus de judecători are drept efect scăderea calităţii actului de justiţie. „O altă cifră care mie mi-a dat de gândit se referă la numărul de hotărâri redactate, adică numărul de hotărâri pe care le avem efectiv de motivat. Media la nivelul Tribunalului Mureş este de 412 hotărâri. Dacă luăm numărul de zile dintr-un an, care nu sunt toate zile lucrătoare, înseamnă mai mult de o hotărâre pe zi. Şedinţele sunt extrem de încărcate. Volumul de muncă este o problemă, coroborat cu numărul redus de judecători, pune o serioasă problemă în activitatea noastră, ceea ce, în cele din urmă înseamnă rabat de calitate. Nu ai cum să faci faţă acestui volum care devine câteodată sufocant”, a spus Deaconescu.

Număr mare de dosare noi, procent scăzut de operativitate

La secţia civilă se constată o scădere a procentului de operativitate cu aproximativ 10 procente faţă de anul trecut. Astfel, în anul 2010 acesta a fost de 58,25% faţă de 67,73 % în anul 2009. Acest lucru se datorează numărului mare de dosare înregistrate şi datorită faptului că trei judecători de la această secţie s-au aflat în concediu de maternitate în cursul anului 2010. De asemenea, la secţia contencios administrativ şi fiscal a scăzut indicele de operativitate de la 61,55% la 46%. Această situaţie se datorează atât modificărilor legislative cât, mai ales, numărului redus de judecători care au activat în cadrul acestei secţii. „Foarte important de reţinut este faptul că la această secţie, deşi s-au soluţionat cu aproape 800 de dosare mai mult decât în anul 2009, numărul mare de dosare înregistrate (4170 – n.r.) a dublat practic volumul secţiei ceea ce a generat indicele mic de operativitate. Am în vedere faptul că la această secţie în anul 2010 şi-au desfăşurat activitatea patru judecători, acoperind în cea mai mare parte a anului patru complete în primă instanţă, două complete de recursuri şi patru complete de primă instanţă în cauze urgente”, a precizat Sonia Deaconescu.
La secţia penală s-a constat creştere cu 3% a procentului de operativitate de la 80,89% în anul 2009 la 83% în 2010. Potrivit datelor prezentate, numărul infracţiunilor violente a crescut faţă de anul 2009, mai ales al infracţiunilor de omor care au ajuns la un număr de 33 de dosare înregistrate în 2010 faţă de doar 14 în anul 2009.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari

Recent
Popular
Etichete

Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE