Legi aspre împotriva șoferilor drogați sau băuți Stiri
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 1458 Vizualizări

Legi aspre împotriva șoferilor drogați sau băuți

Parlamentul a adoptat o măsură prin care șoferii prinși sub influența drogurilor sau a alcoolului, având o concentrație în sânge de peste 0,80 g/l, nu vor mai putea evita pedeapsa cu închisoarea, care va fi între 1 și 5 ani. De asemenea, perioada maximă în care li se poate interzice dreptul de a conduce un vehicul a fost extinsă de la 5 ani la 10 ani. Legea urmează să fie promulgată și va intra în vigoare imediat.

Potrivit biziday.ro, Camera Deputaților a adoptat în calitate de for decizional o propunere legislativă prin care este abrogată posibilitatea ca șoferii prinși drogați sau băuți, cu o alcoolemie de peste 0,80 g/l, să scape cu o amendă penală. Instanțele vor avea numai opțiunea de a le acorda o pedeapsă cu închisoarea, de la 1 la 5 ani, a cărei executare nu poate fi amânată.

De asemenea, modificarea adusă Codului Penal oferă judecătorilor posibilitatea de a suspenda dreptul de a conduce un vehicul pentru o perioadă de până la 10 ani, în loc de cinci ani, cât era limita anterior.

Potrivit aceleiași surse, în situația în care un șofer este prins conducând sub influența alcoolului în timp ce transportă persoane sau substanțe periculoase, acesta se expune la o pedeapsă cu închisoarea între 2 și 7 ani. Aceeași sancțiune se aplică și instructorilor auto, dacă sunt surprinși în stare de ebrietate sau sub influența drogurilor în timpul desfășurării cursurilor, precum și candidaților care se prezintă sub influența drogurilor sau a alcoolului pentru examenul de obținere a permisului auto.

Conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, cu o concentrație în sânge sub limita de 0,8 g/l, continuă să fie considerată contravenție și se sancționează la fel ca anterior, cu amendă și suspendarea permisului pentru o perioadă de 90 de zile.

Niciunul dintre deputați nu s-a opus proiectului de lege, dar patru s-au abținut de la vot. Legea va fi trimisă pentru promulgare și va deveni efectivă imediat ce va fi publicată în Monitorul Oficial, cu condiția ca președintele să nu solicite reexaminarea ei. Există o probabilitate ridicată ca acest lucru să se întâmple în zilele următoare.

(D.C.)

Foto: Inquam/George Călin

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari



Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE