Pactul primarilor: mai puţin CO2 în Târgu-Mureş Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Pactul primarilor: mai puţin CO2 în Târgu-Mureş

3-1_39.jpg
Reprezentanţi ADR Centru, alături de ceilalţi 13 parteneri europeni ai proiectului “ENESCOM”, au participat între 10 şi 11 februarie la întâlnirea pentru definitivarea concluziilor unei analize regionale desfăşurată în ultimele opt luni, cuprinzând situaţia emisiilor de CO2 din fiecare regiune parteneră, situaţia consumului de energie, potenţialul surselor regenerabile de energie, precum şi inventarul reglementărilor, de la nivel naţional sau regional, privind încurajarea utilizării surselor regenerabile de energie şi măsurile de diminuare a emisiilor de CO2. ”Vom realiza campanii de conştientizare a populaţiei şi în special a tinerilor cu privire la importanţa reducerii consumului de energie”, a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Primăria Târgu-Mureş, scrisoare de adeziune la campanie
Agenţia a desfăşurat la nivel regional, o campanie de informare a primăriilor în legătură cu beneficiile obţinute prin aderarea la Pactul Primarilor. Pe lângă oraşele Alba Iulia, Braşov, Aiud şi Avrig, primăriile din Cugir, Târgu-Mureş şi Zlatna au semnat scrisoarea de adeziune la “Pactul Primarilor”, document prin care autorităţile se angajează să reducă emisiile de CO2. Proiectul “ENESCOM” îşi propune să întărească rolul comunităţilor locale din Croaţia, Republica Cehă, Franţa, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania şi Marea Britanie, în diminuarea efectelor schimbărilor climatice, prin crearea unei metodologii comune pentru promovarea şi dezvoltarea capacităţii instituţionale în scopul susţinerii energiei durabile. Proiectul este finanţat prin programul Inteligent Energy – Europe. Durata proiectului este de 30 de luni, iar bugetul total al proiectului este de 1.825.877 euro. “Pare o sumă mică, însă agenţia noastră nu a primit încă informaţii despre proiect. În Târgu-Mureş, RFV (operator sistem de încălzire – n.r.) pentru centrala din Dâmbu, combinatul Azomureş şi SC Kronberger sunt societăţile care au certificate verzi şi au avizate emisii de CO2”, a declarat directorul Agenţiei Pentru Protecţia Mediului Mureş, Dănuţ Ştefănescu.

Unul din instrumentele pe care Comisia Europeană le-a creat în sprijinul dezvoltării de politici în domeniul energiei, pentru autorităţile locale, este Pactul Primarilor (Covenant of Mayors). Pactul Primarilor este un angajament, al oraşelor şi localităţilor semnatare, de sprijinire a obiectivelor politicii energetice a Uniunii Europene în termeni de reducere a emisiilor de CO2 prin promovarea eficienţei energetice, precum şi pentru producerea şi utilizarea de energie curată.

Proiectul ENESCOM, denumire prescurtată de la “European Network of information centres promoting Energy Sustainability and CO2 reduction among local COMmunities”, urmăreşte constituirea unei reţele europene de centre de informare pentru promovarea energiei durabile şi reducerea emisiilor de CO2, în comunităţile locale. Informaţii despre procedura de aderare la Pactul Primarilor pot fi accesate la adresa: www.eumayors.eu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE