Sănătatea pacienţilor limitată, începând de la medicii de familie Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 39 Vizualizări

Sănătatea pacienţilor limitată, începând de la medicii de familie

2-2_f05ed5.jpg
Pentru un bilet de trimitere la medicul specialist, reţetă gratuită sau compensată, de la 1 ianuarie 2012, pacientul trebuie să se numere pe lista medicului de familie printre cele 20 de consultaţii pe zi  impuse de Casa de Asigurări de Sănătate.
Potrivit noilor norme metodologice ale Contractului Cadru pe 2012, medicii de familie sunt limitaţi în ceea ce priveşte numărul pacienţilor. Dacă până acum pentru al 21-lea pacient care se prezenta, pe zi, la consultaţie, medicul de familie rupea o chitanţă în baza căreia putea să-i ofere o consultaţie şi un bilet de trimitere către laborator sau o reţetă compensată, din acest an deşi pacientul este plătitor al contribuţiilor de asigurări de sănătate nu mai are dreptul la servicii medicale decât în ziua în care medicul său de familie va găsi loc pe lista celor 20. Asta în cazul în care nu reprezintă urgenţă medicală.”Ce apare acum în norme este un atentat la viaţa românilor. Pacientul 21 nu mai are dreptul la nimic. Dacă nu aşteaptă ziua în care este programat şi dacă insistă, îl consult, îl taxez şi îi dau doar o reţetă simplă”, a declarat dr. Ileana Mihăescu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Mureş. Cei mai afectaţi vor fi bolnavii cronici care au nevoie lunar de reţetă şi consultaţie. În condiţiile în care sunt foarte mulţi astfel de pacienţi pe lista medicului de familie va fi dificil să fie programaţi toţi în aceeaşi lună. „Am o colegă care are 700 de pacienţi cronici. De la Casa de Asigurări i s-a spus să le elibereze reţetă pe trei luni de zile. Dar pacientului îi este greu să scoată dintr-o dată atâţia bani din buzunar. Dacă are nevoie de cinci bilete de trimitere într-o lună pot să i le dau dacă se încadrează în cele 20 de consultaţii programate. Pentru bolnavii cronici se eliberează o singură reţetă pe lună, cu maxim şapte medicamente: trei din lista B şi patru din lista A”, a continuat dr. Mihăescu.
Medicii de familie mureşeni contestă noile norme ale Contractului Cadru care nu face altceva decât să impună limite medicilor şi pacienţilor. În acest sens va avea loc săptămâna aceasta o întâlnire cu toţi medicii de familie din judeţul Mureş la care este invitată şi conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş. „Va fi o întâlnire miercuri de la ora 13.30 la Casa de Cultură a Studenţilor unde vrem să invităm conducerea Casei de Asigurări de Sănătate, presa, pentru o mai bună şi corectă informare a populaţiei”, a conchis dr. Mihăescu.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE