Pledoarie liberală pentru sistemul integrat de urgenţă Politic
  • admin
  • 0 comentarii
  • 53 Vizualizări

Pledoarie liberală pentru sistemul integrat de urgenţă

2caaaap.jpgPreşedintele PNL Mureş, deputatul Ciprian Dobre, a declarat ieri că noua Lege a sănătăţii supusă dezbaterii publice nu e una… nouă, ci o “amputare” a celei în vigoare care va avea ca efect dispariţia unui drept fundamental pe care îl au cetăţenii, şi anume dreptul la sănătate. “Dacă ne vom uita la titlul “Asistenţă medicală de urgenţă” vom observa următorul lucru, că în actuala lege, asistenţa medicală de urgenţă este definită ca fiind un drept al pacientului şi o datorie a statului roman, vom observa că aceste definiţii sau sintagme din noua lege cum îi place unui anumit om să spună nu mai are această definiţie, ci se rezumă să definească asistenţa medicală de urgenţă care se înfăptuieşte prin ambulanţe. Deci, pe cale de consecinţă, prin noua lege a sănătăţii dispare un drept al cetăţeanului roman sau al unui alt cetăţean rezident în România. Deci unul din drepturile fundamentale, dreptul la sănătate, dispare din noua Lege a sănătăţii”, a afirmat Ciprian Dobre. “Dacă o astfel de lege, în această formă, intră în vigoare, noi ne pierdem dreptul la asistenţă medicală de urgenţă pentru că noua lege nu mai prevede ce este de fapt asistenţa medicală de urgenţă în România, ci spune doar cum urmează să fie înfăptuită”, a adăugat liderul PNL Mureş, care a considerat că o eventuală privatizare a serviciilor de asistenţă medicală de urgenţă echivalează cu un atentat la siguranţa naţională.
Dezbatere USL la Târgu-Mureş
De asemenea, Ciprian Dobre a anunţat că USL a decis la nivel central organizarea unei consultări publice cât mai largi, după jumătatea lunii ianuarie, la Târgu-Mureş, pe tema modificărilor care vizează asistenţa medicală de urgenţă. “Noi dorim ca această dezbatere pe tema modificării Legii sănătăţii, dar în special pe titlul “Sistemul de urgenţă”, să aibă loc la Târgu-Mureş. Vom încerca să dovedim, nu PDL-ului şi preşedintelui Traian Băsescu, ci cetăţenilor României, că suntem în stare să apărăm această formă a legii fără să introducem în sistemul medical de urgenţă “taximetrişti”. Va trebui să subliniem foarte clar că dacă s-a distrus sistemul de pensii, sistemul de învăţământ, se distruge sistemul electoral în România, trebuie neaparat distrus şi unicul sistem din medicina românească cu care ne putem mândri”, a subliniat preşedintele PNL Mureş.
Concurenţa privată = decesul SMURD?
La conferinţa de presă a participat şi dr. Ovidiu Butuc, şeful Departamentului de sănătate al PNL Mureş, care a apreciat că sistemul creat de la zero de dr. Raed Arafat este unul viabil şi eficient. “Este pentru prima dată în România când dr. Raed Arafat şi echipa sa reuşeşte să integreze nişte principii diferite, din sisteme diferite. (…) Consider că la ora actuală acest sistem este cel mai bun care poate funcţiona. Bineînţeles, de-a lungul timpului a fost îmbunătăţit pas cu pas, iar el şi-a dovedit eficienţa şi mai mult decât atât a dovedit că poate face faţă provocărilor pe care să zicem că starea de sănătate a unei ţări precum România o poate pune sistemului medical de urgenţă”, a afirmat dr. Ovidiu Butuc.
Acesta a prezentat apoi argumente de aspect economic, arătând că deşi iniţiatorii legii au ca obiectiv reducerea cheltuielilor, acest lucru este practic imposibil deoarece bugetul alocat medicinii de urgenţă va rămâne acelaşi şi va fi trebuit împărţit între mai mulţi furnizori de servicii.  “În proiect se spune că introducerea unor companii private pe piaţa medicală de urgenţă ar putea să scadă cheltuielile, dar n-am putut să identificăm nicio altă sursă pentru că bugetul alocat medicinii de urgenţă rămâne acelaşi şi pentru anul 2012, în timp ce vor fi mai mulţi “actori” pe piaţă. Deci aceeaşi sumă în loc să se împartă la un singur “actor” se va împărţi la zece “actori”, ceea ce înseamnă o scădere a actului medical pentru că vă daţi seama nu se vor cumpăra anumite material sanitare cu preţuri mici. Ca şi consecinţă va urma o scădere a actului medical”, a explicat dr. Ovidiu Butuc.
Argumentele lui Ciprian Dobre că noua Lege a sănătăţii este nocivă sistemului integrat de urgenţă:
– “Tendinţa de modificare a sănătăţii este de fapt o privatizare a unei părţi din bugetul statului.”
– “Nu este posibil ca atâta vreme cât România se poate mândri cu un sistem care funcţionează şi anume sistemul integrat de urgenţă în care componentele sunt interdependente şi anume dispeceratul 112, ambulanţă, SMURD şi Unitatea de Primiri Urgenţe să vii şi să distrugi acest sistem pentru că introducerea unor noi verigi cum ar fi ambulanţe de tip privat sau comercial înseamnă din capul loclui o dereglare a sistemului şi a sistemului de medicină de urgenţă, partea a sistemului national de apărare a ţării. Cu alte cuvinte, dereglarea acestui sistem de urgenţă este un atentat la siguranţa naţională.”
– “S-au investit zeci de milioane de euro în dotare astfel încât să reuşim să atingem timpii prescrişi în directivele europene, şapte minute în emdiul urban şi 20 de minute în emdiul rural, acum îi iei (banii – n.a.) şi îi pui pe o piaţă concurenţială. Ce înseamnă de fapt acest lucru? Înseamnă desfiinţarea sistemului de ambulanţă, desfiinţarea SMURD-ului şi desfiinţarea interdependenţei dintre SMURD, Ambulanţă, Unităţi de Primiri Urgenţă, Dispecerat 112.
Cum se privatizează sistemul national de urgenţă? Nimeni nu dă niciun fel de răspuns. Cum vor acţiona pe piaţă noii actori comerciali în material urgenţelor din România? Nu se ştie… titlu practice este desfiinţat în noua lege. 39 de definiţii nu mai există în noua lege.”
– “Cred că în calitate de cetăţean al acestui judeţ şi al municipiului Târgu-Mureş, toţi târgumureşenii şi mureşenii avem datoria să apărăm sistemul integrat de urgenţă. Suntem primul oraş care a reuşit să integreze urgenţele şi va trebui în opinia mea să fim primul oraş care ia apărarea sistemului pe care noi l-am creat.”
– “Cred că ce s-a făcut în Bucureşti şi în multe judeţe din ţară a demonstrat de fapt viabilitatrea sistemului pe care l-a creat şi l-a pus la punct Raed Arafat. Atenţie la acest aspect, este un sistem creat în 21 de ani. Ceea ce este revoltător în acest moment este următorul lucru: care pot fi motivele pentru care un sistem construit 21 de ani poate fi distrus prin amputarea legii sănătăţii publice, astăzi în vigoare.”
– “Cum se va realiza profit la societăţile comerciale care vor veni, vor acorda primul ajutor şi aşa mai departe, vor merge la faţa locului prin decontarea serviciilor de transport către Casa de Asigurări şi – atenţie – Casa de Asigurări publică, din fonduri publice. Deci, atenţie, acele societăţi comerciale vor face profit prin acordarea de tratamente necorespunzătoare şi ieftine pentru că nu poţi scoate profit din sistemul de urgenţă. Pentru că dacă ar fi aşa, şi sistemul de urgenţă ar fi aducător de profit, sănătatea din toate ţările lumii ar fi un corn al abundenţei. Încă o data, sănătatea, învăţământul şi cultura sunt domenii ale statului în care se investeşte şi nu se scoate profit. Nu avem cum să scoatem bani şi profit din medicina de urgenţă.”
– “Englezul zice în felul următor: nu repara ceea ce nu s-a stricat.”
– “În ultimii ani sistemul medicină de urgenţă din România a cheltuit aceleaşi sume de bani, a avut acelaşi buget. De asemenea, sistemul este integrat între Minissterul Sănătăţii şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, deci e o chestiune a două ministere.”

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE