Eliberarea chitanţei, pierdere de timp pentru slujitorii Domnului?! Cultură
  • admin
  • 0 comentarii
  • 74 Vizualizări

Eliberarea chitanţei, pierdere de timp pentru slujitorii Domnului?!

3caaaaaaaaaaaaaaaaap.jpgUn obicei bine împământenit în preajma sărbătorii de Bobotează este, pe lângă sfinţirea caselor de către preoţi, remunerarea acestora. Până recent, din lipsă de interes sau din prea multă “frică de Dumnezeu”, acest aspect rămânea deseori într-un con de umbră. Luni, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a declarat că preoţii care au sfinţit casele enoriaşilor de Bobotează şi au primit bani de la aceştia, sunt obligaţi să-i predea în contul parohiilor, pe baza unor chitanţe. Acelaşi lucru l-au susţinut şi protopopii mureşeni. “Se taie chitanţă! Ce este pe chitanţă intră în contul parohiei care îi foloseşte înspre ajutorarea unora sau a altora sau înspre consiliul parohial. În ziua respectivă se face sfinţirea casei, apoi se eliberează chitanţa care se lasă pe masă. S-a procedat aşa tot timpul. La final se predă un raport şi chitanţa. Iar ceea ce este chitanţat intră în contul Parohiei”, a declarat Teodor Beldean, protopopul oraşului Reghin.
Verificare şi nu prea
Bazându-se pe “buna credinţă şi pe conştiinţa curată”, IPS Laurenţiu Streza nu îi va verifica pe preoţi dacă predau sau nu parohiilor banii proveniţi din buzunarul enoriaşilor însă atrage atenţia că preoţii nu au voie să pretindă bani oamenilor, orice plată suplimentară fiind benevolă. Totuşi, conducerea Mitropoliei Ardealului va verifica daca preoţii întocmesc chitanţe pentru banii primiţi de la credincioşi. „Daca omul vrea, dă ceva, dacă nu, nu este nicio problemă. Noi vom controla şi am controlat în fiecare an şi l-am rugat pe fiecare preot să ne prezinte chitanţa cu care ei au înregistrat banii respectivi, ca să putem publica dacă este nevoie sumele, să le ştie toată lumea”, a mai declarat acesta.
Emiterea de chitanţe, pierdere de timp?
Uşor indignaţi de întrebare, protopopii mureşeni au întărit cele spuse de Mitropolit, chiar dacă eliberarea chitanţei pentru fiecare mirean este încă un lucru arbitrar. “Este obligatoriu să se procedeze astfel, întotdeuna a fost aşa. Nu se emite chitanţă la fiecare credincios în parte, pentru că asta ar însemna să se piardă prea mult timp, dar este normal ca întreaga sumă să se contabilizeze. Aşa se procedează în Arhiepiscopia Alba-Iulia de care aparţinem”, a explicat Partenie Pop, protopopul oraşului Târnăveni.
„Ne supunem superiorilor”
“Banii daţi de oameni de Bobotează preoţilor sunt depuşi cu chitanţe în gestiunea parohiilor. De acolo se folosesc pentru nevoile parohiilor, inclusiv pentru salarizarea preoţilor. Preotul care merge cu botezul îşi îndeplineşte misiunea pastorală, de a sfinţi casele credincioşilor, de a-i cunoaşte pe aceştia”, a precizat Mitropolitul Ardealului.
Întrebat dacă este sau nu de acord cu cele spuse de IPJ Laurenţiu Streza, Iuliu Bacali, protopopul oraşului Luduş, a declarat că un preot nu poate să nu fie de acord cu superiorul lui. “Din orice donaţie se face o chitanţă. Ne supunem superiorilor, este ceea ce se numeşte ascultare. Trebuie să ştiţi lucrurile acestea, altfel se poate greşi în afirmaţii”, a explicat Iuliu Bacali. “Se face chitanţă, aceasta este procedura corectă”, a afirmat şi Dan Ovidiu, protopopul oraşului Sighişoara.
Slavă vouă!
Cu toate acestea, IPS Laurenţiu Streza este de părere că cei care dau cei mai mulţi bani preoţilor care le boteaza casele sunt „credincioşii cu conştiinţa cea mai puternică”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE