Febra alegerilor cuprinde UPM Târgu-Mureş Social
  • admin
  • 0 comentarii
  • 56 Vizualizări

Febra alegerilor cuprinde UPM Târgu-Mureş

3-1_f0a97b.jpgUniversitatea „Petru Maior” (UPM) din Târgu-Mureş intră încet, dar sigur, în febra pregătirilor pentru alegerile şi concursurile pentru structurile şi funcţiile de conducere.
Nu se permite cumulul de funcţii
Potrivit regulamentului elaborat în conformitate cu articolul 8, litera a, din Carta UPM, toate cadrele didactice şi de cercetare titulare au dreptul să participe la conducerea activităţilor comunităţii universitare, iar o persoană poate exercita o singură funcţie de conducere în cadrul universităţii şi nu poate fi membru al aceluiaşi tip de structură de conducere la mai multe facultăţi.
„Alegerile se desfăşoară pe bază de vot direct şi secret. Fiecare persoană are dreptul la un singur vot. Şedinţele de alegeri sau de avizare sunt legal constituite în prezenţa a cel puţin două treimi din numărul membrilor structurilor respective. În caz contrar, alegerile se vor relua după minim 24 de ore şi maxim şapte zile, fără a mai fi obligatorie participarea a două treimi din numărul membrilor structurii. În structurile de conducere sunt declarate alese persoanele din listă supusă votului, în ordinea descrescătoare a numărului de voturi „pentru” obţinute. În caz de egalitate de voturi pentru ultimele poziţii se procedează la un al doile tur de scrutin între candidaţii care au fost la egalitate de voturi. Orice discriminare privind alegerea în structurile şi în funcţiile de conducere este interzisă. Electorii, la toate nivelurile de alegeri, au drept de vot egal, direct şi secret”, a precizat actualul rector al UPM Târgu-Mureş, prof. univ. dr. ing. Liviu Marian.
Cine poate fi rector?
Alegerile vor fi organizate în trei etape: la nivelul departamentelor, facultăţilor şi universităţii, iar Consiliile facultăţilor şi Senatul universitar răspund de organizarea şi corectitudinea alegerilor pentru sfera lor de competenţă. „Funcţia de rector poate fi ocupată numai de profesori universitari sau personalităţi ştiinţifice şi academice echivalente. Funcţiile de prorector, decan şi director de departament pot fi ocupate de profesori sau de conferenţiari universitari, iar funcţiile de prodecan pot fi ocupate de profesori universitari sau lectori universitari/şef lucrări, cu titlu ştiinţific de doctor”, a arătat prof. univ. dr. ing. Liviu Marian.
Orarul alegerilor
Conform aceluiaşi regulament, comisia electorală a UPM va fi constituită până cel târziu la data de 24 ianuarie, în timp ce pentru funcţia de rector este nevoie de existenţa a minimum două candidaturi, care să fie depuse până la data de 25 ianuarie. Alegerea membrilor Senatului va avea loc în data de 2 februarie, alegerea preşedintelui Senatului la data de 7 februarie, iar alegerea rectorului la data de 9 februarie.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE