Tratamentul de recuperare completat de terapia ocupaţională Sanatate
  • admin
  • 0 comentarii
  • 269 Vizualizări

Tratamentul de recuperare completat de terapia ocupaţională

8_8825aa.jpgPacienţii care au suferit un accident vascular cerebral sau cei cu traumatisme, cu deficienţe neuromusculare pot beneficia pe lângă tratamente de recuperare medicală şi de terapie ocupaţională şi recreaţională la Centrul Medical Nova Vita.
Prin intermediul acestui tratament, folosit cu succes în Statele Unite ale Americii şi implementat în premieră naţională la Centrul Medical Nova Vita, recuperarea pacientului se face nu numai din punct de vedere al motricităţii, ci şi din punct de vedere cognitiv, în ideea de a-i dezvolta abilităţile şi de a-l pregăti să se descurce singur în viaţa de zi cu zi, astfel că în momentul în care va părăsi centrul medical să poată să se descurce singur fără ajutorul unei alte persoane.
În cadrul atelierului de terapie ocupaţională, după exerciţiile de la sala de recuperare medicală, pacientul este antrenat în diferite activităţi, precum făcutul patului, a curăţeniei, pregătirea mâncării, spălatul vaselor, astfel încât să se obişnuiască din nou cu cele mai simple îndeletniciri, care din cauza dizabilităţilor nu le-au putut efectua. „Aceşti pacienţi cu probleme neurologice au afectate nu numai partea de motricitate, ci şi partea cognitivă. Eu îi dau o minge şi îl pun să mişte mingea înainte şi înapoi, el nu vede utilitatea acestui exerciţiu. Este un fapt care nu are continuitate pentru el şi o face cu mai puţină convingere. Dacă îi dau în schimb să facă o sarcină completă, să facă un ceai, să toarne apă în ibric, să aprindă focul, având o activitate concretă, concentraţia lui este cu totul alta. El se implică în efortul acesta şi acumulează mult mai bine”, a explicat Gheorghe Popescu, managerul bazei de recuperare medicală şi sportivă a Centrului Medical Nova Vita.
Pacientului i se face un portret psihologic pentru a afla ce fel de personalitate are şi cum poate fi ajutat în funcţie de interesele sale majore. „Este foarte important să cunoaştem pacientul nu numai din punct de vedere medical, pe partea de paralizie. El trebuie să fie cunoscut şi ca personalitate şi aici reuşim să-l câştigăm ca motivaţie. Trebuie să cunoaştem care sunt interesele lui majore. pentru a afla care este calea pe care va trebui să-l ducem astfel încât să aibă interesul cât mai mare pentru ceea ce face”, a mai spus managerul bazei de recuperare. 
Orteze personalizate pentru pacienţi
În urma antrenamentelor la sala de terapie ocupaţională, specialiştii îşi notează punctele slabe ale pacienţilor, în ce măsură aceştia întîmpină dificultăţi într-o activitate şi raportează acest lucru antrenorilor de la sala de recuperare pentru a şti cum trebuie să lucreze în continuare cu pacienţii. „Angajaţii care lucrează cu pacienţii îşi notează unde întâmpină pacientul dificultăţi şi le comunică celor de la sala de recuperare ce probleme există, pentru a ajuta pacientul să-şi recapte abilitatea motrică, pentru ca ulterior, în cadrul terapiei ocupaţionale, să dea un randament mai mare”, a precizat Gheorghe Popescu.
Totodată, pacienţii cu probleme neuromotorii care nu îşi pot recupera în totalitate funcţiile motrice beneficiază de orteze personalizate, confecţionate în atelierul de la Nova Vita, care vin să suplinească funcţiile motrice care nu mai pot fi recuperate.
Pentru că mulţi pacienţi şi-ar dori ca duminica să meargă la slujbă la biserică, în zona atelierului de terapie ocupaţională se va crea o capelă unde vor fi oficiate slujbe religioase.
O terapie acceptată cu succes de bolnavii cu dizabilităţi
Noul tratament a început să fie aplicat de a începutul anului, iar pacienţii l-au acceptat cu mult interes. În prezent 15 persoane cu dizabilităţi se prezintă zilnic la subsolul Centrului Medical Nova Vita, unde s-a amenajat baza de tratament, cu terapie ocupaţională, logopedie, terapie cognitivă şi recreativă.
Sala este dotată cu o mică bucătărie într-un colţ, pat, scaune şi mese pe care tronează tot felul de jocuri, inclusiv mingi medicinale. În mijlocul sălii specialiştii lucrează de zor cu pacienţii ajutându-i la exerciţiile de mişcare a mâinii.
Puşa Lăcrămioara Marin are 38 de ani, este din Bacău şi a suferit în urmă cu cinci ani de zile un grav accident de maşină în Italia. A rămas paralizată într-un scaun cu rotile şi de atunci urmează tratamente de recuperare. La Centrul Medical Nova Vita este internată deja pentru a cincea oară şi acum frecventează zilnic atelierul de terapie ocupaţională, care pe zi ce trece o ajută tot mai mult în deprinderea activităţilor zilnice. „Se ocupă toate lumea de mine. Sunt mulţumită. Fac gimnastică, vin aici la bucătărie. Am început să mă simt mai bine, pot să-mi ridic capul sus. Sper să dea Dumnezeu să mă recuperez”, a spus cu speranţă în glas femeia.
Ioan Ungur este din Târgu Mureş. Are 63 de ani şi anul trecut i-a  paralizat partea stângă. De cinci luni beneficiază de tratamente la Nova Vita. „Mă simt foarte bine. Am fost foarte grav, dar acum mă simt bine. Nu puteam să mă mişc, dar încep să îmi revin, încep să îmi mişc mâna”, a spus mândru Ioan Ungur şi a început din nou să-şi mişte mâna energic pe mingea medicinală în cercuri concentrice.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE