Târgu-Mureș, sufocat cu gaz metan. Află șirul evenimentelor de azi! Eveniment
  • admin
  • 0 comentarii
  • 371 Vizualizări

Târgu-Mureș, sufocat cu gaz metan. Află șirul evenimentelor de azi!

 

ORA 16.05: Incidentul a fost minimalizat de directorul Transgaz Târgu-Mureș, Adrian Botezan, care a afirmat că nicio conductă nu s-a spart și situația e sub control. „O anume cantitate de gaz a ajuns în aer și cam atât. Nu s-a întâmplat nimic, nu a fost nicio conductă spartă, nu s-a întâmplat nimic”, a afirmat Adrian Botezan.

ORA 14.35: Revenim cu o minigalerie foto facuta la fata locului, pe strada Tofalau din Sangeorgiu de Mures.

ORA 14.05: Prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu, s-a deplasat de urgență în localitatea Sângeorgiu de Mureș pentru a vedea care este cauza scurgerii de gaze din acea zonă. Imediat ce a ajuns la fața locului, prefectul a fost informat de col. Dorin Oltean, șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență Horea al județului Mureș, dar și de un angajat al Transgaz, că în urma creșterii presiunii de gaz, o supapă a unei instalații a cedat.

Prefectul a chemat la locul incidentului și reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului, pentru a face o evaluare a situației și a vedea care este impactul asupra locuitorilor din Sângeorgiu de Mureș și Târgu-Mureș. Având în vedere că în rândul populației din cele două localități mai sus menționate s-a creeat panică din cauza mirosului puternic de mercaptan, substanţă organică folosită în odorizarea gazelor combustibile pentru a semnala pierderile accidentale de gaze, prefectul județului a transmis un mesaj prin care dădea asigurări că situația este sub control. De asemenea, prefectul a solicitat reprezentanților Transgaz să ia toate măsurile pentru ca astfel de incidente să nu se mai repete. ”Este vorba despre o emisie de gaze necontrolată în localitatea Sângeorgiu de Mureș și în Târgu-Mureș. Ne-am deplasat imediat la fața locului, unde am constatat, din spusele reprezentanților de la Transgaz că o supapă, o instalație mai complexă, aflată în apropierea unei case de locuit, s-a deschis accidental și ca urmare a fost eliminată în atmosferă o importantă cantitate de mercaptan și gaze. Îmi pare rău că directorul de la Transgaz, care răspunde de această instalație nu a ajuns la locul incidentului, deși, iată noi suntem aici de 30 de minute. Am solicitat celor de la Protecția Mediului să facă măsurători pentru a vedea care a fost impactul asupra locuitorilor din această zonă, dar și din Târgu-Mureș. Oricum îi asigur pe toți oamenii că situația este acum sub control, însă trebuie să verificăm și să vedem cum trebuie procedat pentru ca în viitor să nu mai existe astfel de incidente care pot pune în pericol vieți omenești. Vom face o anchetă în acest caz pentru a vedea exact ce s-a întâmplat astăzi, pentru că se pare că a fost o intervenție a celor de la Transgaz într-o altă parte a orașului și vreau să înțeleg care este metoda de lucru a celor de la gaz”, a declarat Corneliu Grosu.

ORA 12.50: La fața locului, strada Tofalau din comuna Sangeorgiu de Mures,  s-a deplasat și prefectul județului Mureș, Corneliu Grosu. Potrivit unor surse din interiorul Prefecturii, reprezentantul Guvernului in teritoriu a fost nemultumit de faptul că responsabilii privind comunicarea ai companiei Transgaz nu au anuntat despre manevrele care urmeaza sa fie facute. Vom reveni cu declaratia prefectului Corneliu Grosu.

ORA 12.18: Mirosul înţepător de gaz provenea de la staţia de odorizare din Sângeorgiu de Mureş şi a fost provocat de etilmercaptanul folosit în odorizarea gazelor combustibile spre a semnala pierderile accidentale de gaz. Pompierii mureşeni au fost alertaţi în jurul orei 10.30 şi s-au deplasat de urgenţă  la faţa locului. „La o staţie de odorizare a venit o suprapresiune de gaz cu etilmercaptan şi o supapă a refulat în aer, mirosul fiind împrăştiat de vânt deasupra oraşului.  Au intervenit forţele de ordine şi acum totul este sub control”, a declarat Ovidiu Leuca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Horea Mureş.

ORA 11: 51: Reprezentanta biroului de presa al companiei E.On Romania, Adela Botan, a precizat ca sursa mirosului este o conducata din Sangeorgiu de Mures, unde din cauza presiunii prea mari a gazului, o parte din acesta a fost eliberat in atmosfera, fara insa sa fie o situatie cu probleme. „Informația oficială o să o primiți de la ISU. Au fost presiuni la o conductă de transport a gazelor și acestea erau odorizate și de aceea se simte miros de mercaptan în aer. Nu are legătură cu E.ON și situația nu este una cu probleme. Până să se rezolve presiunea, s-a refulat în  aer cantitatea aceea de gaze. Dat fiind că era o cantitate mare și venea cu presiune, de asta s-a împrăștiat în atmosferă miroul din mercaptan. Respectiva conductă e la Sângeorgiu de Mureș”, a declarat Adela Botan.

ORA 11.32: Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului (APM) Mureş a primit deja reclamaţii din partea cetăţenilor, în speţă din zona 7 Noiembrie şi a sesizat compania de gaz E-on pentru a interveni de urgenţă. „Am vorbit cu cei de la E-on să vadă ce este în zonă. Probabil au odorizat gaze şi din cauza aceea miroase. Până ce sunt odorizări de gaze ca să vadă unde sunt scăpări. Au zis că trimit echipele să vadă ce se întâmplă. Am primit reclamaţii de o jumătate de oră din partea cetăţenilor dinspre zona Sângeorgiu de Mureş, 7 Noiembrie”, a declarat Dănuţ Ştefănescu, directorul executiv al APM Mureş.

ORA 11.21: De aproximativ 60 de minute, în mai multe zone din municipiul Târgu-Mureș, printre care cea centrală, Poli II și cartierul 7 Noiembrie, se simte un miros persistent de gaze. Există sau nu vreun pericol pentru cetățeni? De unde vine mirosul si cat va persista? Vom reveni cu declarații.

[zizigallery id=465]

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE