Eficienţă crescută pentru Serviciul de Probaţiune Mureş Administratie
  • alex.toth
  • 0 comentarii
  • 372 Vizualizări

Eficienţă crescută pentru Serviciul de Probaţiune Mureş

În cursul anului 2012, la nivelul Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mureş a existat un număr de 221 supravegheri active, dinamica procesului de supraveghere indicând, la finele anului, un număr mai mare de persoane supravegheate, 200, faţă de numărul persoanelor supravegheate aflate în evidenţa serviciului la începutul anului, 125.

Numărul cazurilor, în creştere

Potrivit Cameliei Stăncescu, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mureş, în urma analizei activităţii anului 2011, când s-au înregistrat 58 de cazuri noi, în anul 2012 se observă o creştere semnificativă cu 73,68% a numărului de persoane condamnate a căror pedeapsă a fost suspendată sub supravegherea serviciului. „Este de menţionat faptul că în anul 2012 s-a înregistrat numărul cel mai mare de cazuri noi de supraveghere, înregistrându-se o creştere cu 60% faţă de anul 2011. Din totalul de 221 cazuri active în anul 2012, activitatea de supraveghere a încetat pentru un număr de 21 persoane, din care 11 persoane au finalizat cu succes termenul de încercare, un caz a fost transferat în cadrul altui serviciu de probaţiune din ţară, potrivit competenţei teritoriale, pentru trei persoane s-a revocat suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, datorită comiterii unei noi infracţiuni în termenul de încercare, pentru trei persoane s-a anulat pedeapsa, iar alte trei persoane au decedat”, a precizat Camelia Stăncescu.

În ce constă activitatea de supraveghere?

Conform acesteia, activitatea de supraveghere reprezintă o abordare diferită a modalităţilor de sancţionare şi reintegrare socială a infractorilor, prin realizarea unui transfer parţial, nu numai a responsabilităţii, ci şi a posibilităţii de acţiune a societăţii civile, acest lucru fiind posibil prin parteneriatele pe care serviciul le are cu organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale specializate. „În aceeaşi ordine de idei menţionăm faptul că în cursul anului 2012 serviciul de probaţiune a înnoit toate acordurile de parteneriat cu instituţiile colaboratoare. Finalitatea supravegherii este aceeaşi, indiferent de faptul că aceasta este privită ca modalitate de executare a pedepsei, activitate specifică serviciilor de probaţiune sau metodă de lucru cu persoanele care au comis infracţiuni. Astfel, scopurile supravegherii sunt: scăderea riscului de recidivă, prevenirea săvârşirii de noi infracţiuni şi creşterea gradului de siguranţă socială. Faptul că un procent de doar 1,35% din totalul condamnaţilor aflaţi în supravegherea serviciului de probaţiune au săvârşit, în anul 2012, alte infracţiuni în cursul termenului de încercare, restul de 98,65% dând dovezi temeinice de îndreptare a comportamentului, indică eficienţa aplicării pedepselor neprivative de libertate”, a subliniat şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mureş.

Principala activitate a serviciilor de probaţiune este reprezentată de supravegherea respectării măsurilor şi/sau a obligaţiilor impuse de instanţă persoanelor care au fost condamnate la executarea unei sancţiuni neprivative de libertate.

Activitatea serviciului a fost susţinută şi pe parcursul anului care a trecut de parteneri importanţi din rândul organizaţiilor guvernamentale şi amintim aici Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Mureş, Penitenciarul Târgu Mureş, Primăria Târgu Mureş, Instituţia Prefectului Judeţului Mureş, Direcţia Generală de Asistenţă Socială Mureş, Centrul de Evaluare, Prevenire şi Consiliere Antidrog Mureş, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare a Muncii Mureş, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Spitalul Municipal „Gheorghe Marinescu” Târnăveni, Centrul Judeţean Mureş din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane dar şi din rândul organizaţiilor neguvernamentale, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii, Fundaţia “Bonus Pastor” şi Fundaţia Buckner.

Sprijin pentru instanţele de judecată

„Prin întreaga activitate depusă în anul 2012, Serviciul de probaţiune de pe lângă Tribunalul Mureş a contribuit în continuare la creşterea siguranţei cetăţenilor, la sprijinirea instanţelor de judecată în vederea individualizării pedepselor, prin informaţiile complexe furnizate în cuprinsul referatelor de evaluare care au fost solicitate şi, nu în ultimul rând, la protecţia comunităţii din judeţul Mureş, prin supravegherea îndeplinirii măsurilor şi a obligaţiilor impuse în sarcina persoanelor care execută pedepse în libertate.”

Camelia Stăncescu, şefa Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Mureş

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE