“Lumea între sacru şi profan”, concurs literar-religios Invatamant
  • admin
  • 0 comentarii
  • 244 Vizualizări

“Lumea între sacru şi profan”, concurs literar-religios

Concursul Naţional Interdisciplinar de Limba şi Literatura Română şi Religie “Cultură şi spiritualitate românescă” este adresat elevilor de gimnaziu şi are ca temă “Lumea între sacru şi profan”. Competiţia se desfăşoară pe două niveluri, la care pot concura elevii de gimnaziu: nivelul claselor V-VI şi VII-VIII.

Promovarea interdisciplinaritătii

“Pentru a putea participa la concurs, elevii trebuie să deţină abilităţi de documentare, de lectură şi interpretare a mesajului textului literar cu tematică sacră şi a textului nonliterar despre relaţia dintre sacru şi profan, care valorifică Programele de Limba şi Literatură Română şi Religie. Etapa judeţeană se va desfăsura în 2 martie 2013, iar etapa naţională între 11-13 mai, la Putna, judeţul Suceava”, a declarat Maria Kozak, inspector şcolar de limba şi literatura română. Concursul valorifică personalitatea culturală deschisă, flexibilă a elevului capabil de performanţă din învăţământul preuniversitar. Obiectivul fundamental este concentrat pe promovarea interdisciplinaritătii, prin identificarea arhetipului  literaturii de inspiraţie sacră şi valorificând cunoştinţele elevilor despre valorile spirituale românesti, cu scopul cultivării respectului faţă de acestea şi pentru conştientizarea specificului naţional şi a conexiunilor cu valorile universale.

Relaţia dintre ficţional şi nonficţional

Concursul se adresează elevilor din gimnaziu pasionaţi de înţelegerea relaţiei dintre ficţional/nonficţional, capabili de un act comprehensiv bazat pe interdisciplinaritate şi valorificând componenţa de antropologie culturala din curriculumul celor două discipline. Concurenţilor li se evaluează abilităţile de susţinere a unei argumentări personale, bazate pe studiu comparativ şi pe intuiţie culturală. “Evaluarea vizează atât scrierea textului literar/nonliterar, cât şi mesajul imaginii plastice, reflectând relaţia dintre conceptul de sacralitate şi reprezentarea iconografică, la nivelul componentei estetice şi de simbolizare”, a adăugat inspectorul şcolar. Concursul cuprinde etapa judeţeană şi cea naţională. La fiecare etapă, concureţii vor susţine o probă scrisă, cu durata de două ore la etapa judeţeană şi trei ore la etapa naţională. Punctajul maxim acordat este de 100 de puncte iar la etapa naţională, din fiecare judeţ vor participa câte 2 elevi, de regulă, câte 1 elev pentru fiecare nivel.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE