Descentralizarea tulbură “calitatea” seminţelor Agricultura
  • alin.zaharie
  • 0 comentarii
  • 195 Vizualizări

Descentralizarea tulbură “calitatea” seminţelor

Proiectul privind reorganizarea Ministerului Agriculturii şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia continuă să fie pasat prin Parlament, mărul discordiei fiind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale „prin reorganizarea inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialul săditor, care se desfiinţează, ca urmare a comasării prin fuziune şi prin preluarea activităţii Inspecţiei Naţionale pentru Calitatea Seminţelor din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care se desfiinţează”. Preşedenţia a respins proiectul, cerând reexaminarea acestuia, lucru respins de către Senat.

Poziţia ministerului neagreată în teritoriu

Potrivit Ministerului Agriculturii prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale, laboratoarele oficiale din cadrul inspectoratelor teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului săditor nu îşi vor pierde calitatea de laborator autorizat oficial, acestea continuându-şi activitatea de testare a calităţii seminţelor şi materialului săditor ca şi în prezent. În teritoriu reacţiile nu sunt prea favorabile restructurării, implicit a înfiinţării Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale, reprezentanţii inspectoratelor teritoriale temându-se că vor rămâne fără personalitate juridică. “Dorim să rămânem aşa cum suntem acum. Vă daţi seama că dacă ni se i-a personalitatea juridică nu e bine. Dacă vom face parte din această agenţie vom fi responsabili pe zonă, încă nu ştiu exact ce modalitate va fi, normele încă nu sunt publicate, vor fi făcute după, şi nu aş putea spune mare lucru în această privinţă, despre cum va fi. Sistemul funcţionează foarte bine cum este în momentul de faţă, şi dacă ne strică tot vă daţi seama cum va fi la nivel de ţară. Nu pot să spun ce va urma, vrem să rămânem aşa în continuare deoarece e mult mai bine. Noi oricum ne plătim cheltuielile materiale, din ce încasăm noi ne achităm datoriile cu cheltuielile materiale”, a precizat ing. Maria Lăzurcă, directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor (ITCS) Mureş.

“Va fi o supracentralizare”

MADR precizează că prin înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Resurse Vegetale se vor reduce cheltuielile de personal şi birocraţia. La fel, reacţiie din teritoriu nu sunt deloc favorabile. “Da de unde. Vor fi adunate toate fondurile şi nu vom mai putea folosi fondurile cum vrem. Va fi o supracentralizare, în loc de o descentralizare. Tot ce vom face va fi dat la agenţie şi după aceea vom face în scris pentru a primi înapoi, pentru orice nevoie, pentru orice mărunţiş, ceea ce foarte greu, mai ales în perioada de campanie, nu ştiu cum va fi. Înfiinţarea Agenţiei va duce şi la modificarea schemei de personal, nu vom mai avea contabil, director. Exact nu ştiu cum va fi dar personalitatea juridică se duce. În acest moment  pot să-mi folosesc fondurile şi să le coordonez,  mă chinui să le fac, să le am, apoi să mă chinui să-mi de-a cineva banii ca să îmi plătesc utilităţile ? În momentul de faţă personalul la noi este de şapte, care coordonează un judeţ şi ne descurcăm destul de bine. Noi de la minister în afară de salarii nu prea primim bani pentru altceva, ne asigurăm din servicile prestate de noi. Dacă se face această agenţie vor fi toţi banii adunaţi într-un cont şi de acolo ţi se dă cum ţi se dă. Vedeţi că la sfârşit de lună trebuie achitate toate utilităţile care nu sunt ieftine, care nu stau după noi, nici gaz, nici curent şi ce mai folosim”, a precizat directorul ITCS Mureş.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE