Traviata de Verdi dă startul lunii aprilie la Filarmonică Cultură
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 226 Vizualizări

Traviata de Verdi dă startul lunii aprilie la Filarmonică

Luna aprilie debutează la Filarmonica din Târgu Mureş sub auspiciile muzicii de operă, joi, 3 aprilie când acordurile Traviatei de Verdi vor răsuna în Sala Mare a Palatului Culturii. Despre acest moment muzical de excepţie precum şi despre cadoul muzical al lunii aprilie oferit melomanilor de Filarmonică ne-a vorbit directorul Vasile Cazan.
Reporter : Luna aprilie se deschide printr-un eveniment special, cu „Traviata” de Verdi.
Vasile Cazan : Opera place întotdeauna, chiar dacă noi o facem în concert, însă partea de frumos rămâne muzica. Atunci când vezi o operă într-un teatru liric este cu totul altceva, ai în faţa ta decorurile, jocul actoricesc al interpreţilor. La Filarmonică suntem poate văduviţi de această posibilitate dar muzica îşi pune amprenta din plin. Important este totuşi  ce fac muzicienii, soliştii, Orchestra, Corul. Este o plăcută constatare să vedem că publicul fidel al Filarmonicii Târgu Mureş este doritor să asculte lucrări aparţinând genului liric
Rep.: Ce aduce special Traviata de Verdi ?
Vasile Cazan : Forţa dramatismului, pentru că Traviata este o dramă până la urmă,  pe care Violeta a trăit-o, foarte bine regizată în formă de concert de Maestrul Victor Dumănescu. Domnia sa a invitat trei solişti de excepţie de la operele din Cluj, Lucia Bulucz, Tiberiu Simu şi Fülöp Martin la care se adaugă patru colegi din Corul Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş, în roluri secundare dar nu de mai mică importanţă. Şi Corul este unul din personajele principale pentru că într-o operă corul este un personaj.  Corul este un personaj important mai ales într-o lucrare precum Traviata, lucru care se va putea constata cu ocazia concertului de joi, 3 aprilie. Acest personaj format din  40 de oameni are o forţă uriaşă şi rolul lui este unul categoric important. O operă la Filarmonica din Târgu Mureş la interval de nici două luni este un lucru de apreciat pentru că vrem pe orice cale să-i menţinem pe distinşii noştri melomani cât mai aproape de Filarmonică. Şi am spus de ce să nu începem această lună în forţă, joi seara cu un concert extraordinar de operă. Maestrul Dumănescu este o personalitate de excepţie a baghetei româneşti contemporane, mai ales în genul liric. Experienţa, pasiunea şi forţa talentului său sunt nişte premize extraordinare care garantează succesul pe care Traviata o va avea  aici la Târgu Mureş în deschiderea lunii aprilie.
Rep.: Urmează un alt moment mult aşteptat de melomani, concertul Filarmonicii cu muzică din filme din 10 şi 11 aprilie
Vasile Cazan : Norocul şi sanşa noastră s-a numit Maestrul Shinya Ozaki, pe care l-am convins în urmă cu mai bine de zece ani să facem un element esenţial al stagiunii, concertul cu muzică din filme. La început am debutat cu acest tip de abordare doar cu un singur concert, şi văzând că interesul este atât de mare am reluat concertul şi în a doua seară. Aşa se face că de zece ani concertul cu muzică din filme este un punct de atracţie al stagiunii Fialarmonicii Târgu Mureş. Anul acesta Maestrul Ozaki nu s-a lăsat mai prejos şi chiar dacă anumite lucrări din concert se repetă, însă dirijorul de fiecare dată vine cu câte un element de noutate, poate chiar mai multe. În concertele din 10 şi 11 aprilie, are şi doi solişti, care vor cânta separat, pianista László Crisina, care va interpreta  o lucrare solo din filmul „The Legend of 1900”  şi violonistul  Péter Béla  cu un moment muzical din „Schindler’s List” semnat de John Williams. Sunt ferm convins că şi de această dată farmecul lui Shinya Ozaki îşi va spune cuvântul.
Rep.:  Ce pregătiţi melomanilor în preajma Sărbătorilor Pascale ?
Vasile Cazan : Concertul care va urma celui cu muzică din filme, este cel care îl ţinem întotdeauna în ziua de miercuri, în Săptămâna Mare. Anul acesta este un program puţin mai diferit decât în anii precedenţi, când de obicei era programată o lucrare vocal simfonică cu tematica Suferinţelor Mântuitorului şi Învierea. Anul acesta este o mică excepţie deoarece Corul Mixt este  invitat la două filarmonici, din Satu Mare şi Sibiu care nu au cor,  pentru a  susţine  un program vocal simfonic. Dar, miercuri, 16 aprilie, pe scena Filarmonicii din Târgu Mureş va fi prezent un foarte talentat dirijor,  Gabriel Bebeşealea care face rădăcini bune pe la Viena, care vine cu un program foarte interesant, Simfonia „Primăvara” de Schumannn şi Triplul concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră de Beethoven, o pagină concertantă a „titanului din Bonn”.
Rep. Se pare că există o slăbiciune pentru “Titanul din Bonn”
Vasile Cazan : Săptămâna care urmează după Sfintele Paşti va aduce joi, 24 aprilie un concert cu muzică în exclusivitate aparţinând lui Ludwig van Beethoven intitulat sugestiv „Titanul dinBonn”. Protagoniştii  concertului vor  fi un conaţional al marelui compozitor, Konrad von Abel şi pianistul Varjon Dénes din Ungaria. Şi pentru prietenii noştri mai tineri, pentru elevii târgumureşeni avem pregătit acest concert „Titanul din Bon”  într-o formă ceva mai scurtă, care va fi prezentat vineri, 25 aprilie în cadrul celor două concerte lecţie cu Simfonia a 2-a de Beethoven dirijat de Marius Hristescu.
Rep.: Genul cameral va fi prezent în această lună la Filarmonică ?
Vasile Cazan : Luni, 14 aprilie, la Sala Mare amintesc recitalul extraordinar al pianistului Horia Mihail în cadrul turneului său „Pianul călător”, cu un program 100 % Mozart. Al doilea moment cameral va fi chiar a doua zi după „Pianul călător”, marţi, 15 aprilie, la Sala Mică cu o foarmaţie foarte interesantă, cu percuţionistul Badi Miklos, alături de Lircă Ioan Moldovan, oboi, Badi Andrada , pian şi Mihai Moraru , pian.
Rep.: Târgu Mureşul găzduieşte în această lună un eveniment cultural de prim rang, Gala UNITER. Cum contribuie Filarmonica la acest eveniment de excepţie ?
Vasile Cazan : Este un fapt inedit şi extraordinar pentru Târgu Mureş, şi anume Gala UNITER, care va avea loc pe 28 aprilie, la Sala Mare a Palatului Culturii. Pentru că organizatorii s-au gândit, şi foarte bine au făcut, să invite şi Filarmonica la acest eveniment de marcă, ea va fi implicată în seara de luni, 28 aprilie cu participarea Corului Mixt al Filarmonicii noastre cu un recital de madrigale, Cvartetul „Tiberius”, Formaţia de alămuri „Neumarkt Brass”, Octetul de suflători ai Filarmonicii şi nu în ultimul rând un recital de orgă susţinut de Molnar Tunde.
Rep.: În concluzie, un aprilie extrem de bogat la Filarmonică 
Vasile Cazan : Cu siguranţă. O lună frumoasă, complexă, completă, variată, atractivă în care se regăsesc toate genurile. Avem operă, avem simfonic, cameral, muzică de film, Gala UNITER, tot ce se doreşte se poate găsi în această lună la Filarmonică. Ne bucurăm  să putem fi alături de celealte instituţii să promovăm arta pe orice cale. Şi noi cu felia noastră mergem cu convingere şi pasiune înainte pentru a aduce iubitorilor de frumos bucurii estetice pe măsura aşteptărilor.
Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE