Consilierii au aprobat viitoarea faţă a Centrului istoric al Reghinului Administratie
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 572 Vizualizări

Consilierii au aprobat viitoarea faţă a Centrului istoric al Reghinului

Consilierii reghineni întruniţi vineri, 4 aprilie în şedinţă extraordinară au avut pe ordinea de zi patru  proiecte de hotărăre, două dintre acestea vizând proiectul „Revitalizare Patrimoniu Cultural în Municipiul Reghin-Ansamblul Urban “Centru istoric” şi Cinematograful “Patria”. Proiectele au vizat aprobarea indicatorilor tehnico economici ai proiectului (studiu de fezabilitate / documentaţie de avizare a lucrărilor de intervenţie), respectiv aprobarea participării Municipiului Reghin  cu acest proiect în vederea accesării schemei de granturi mari din cadrul Programului Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural, parte integrantă a Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European (SEE) 2009-2014. În România, programul este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului (UMP) în calitate de Operator de Program, în parteneriat cu Directoratul Norvegian pentru Patrimoniu Cultural. Alocarea financiară necesară proiectului de la Reghin este de 9.055.714 lei, termenul limită de depunere a proiectului fiind luni, 7 aprilie 2014.

Chişcol deasupra WC-ului public, demolat

Consilierul UDMR, Nagy Andras a cerut lămuriri privind soarta chişcului construit deasupa WC-ului public din centrul municipiluiui Reghin, zonă înclusă în cadrul proiectului. „Ce se întâmplă cu clădirea de deasupra Wc-ului public ?  Intră sau nu în această ambianţă, pentru că această  clădire care există din 2003 nu se încadrează sub nici o formă în ambianţa arhitecturală caracteristică a centrulu.”, a precizat Nagy Andras. Răspunsul a venit din partea ing. arh. Petru Gheorghiu, care a prezentat consilierilor detalii privind proiectul „Revitalizare Patrimoniu Cultural în Municipiul Reghin-Ansamblul Urban “Centru istoric” şi Cinematograful “Patria”. “În legătură cu acel chioşc construit deasupra WC-ului public, în proiectul de faţă l-am propus spre demolare. În schimb este proiectat un punct de informare pentru turişti”, a precizat Petru Gheorghiu.

Sălă mare şi Sală 3D la cinematograf

Petru Gheorghiu, şeful echipei de proiectanţi  a prezentat noua faţă  a zonei centrale a municipiului Reghin, Parcul Central şi Cinematograful Patria. „Unii au spus că, clădirea cinematografului nu se află pe lista monumentelor istorice. El se află totuşi, din punctul de vedere al faptului că este situat într-un ansamblu istoric care este pe această listă. La fel  nici parcul, separat nu este consemnat pe lista monumentelor istorice decât ca ansamblu. Cinematograful „Patria” este lăsat în paragină de cel puţin 10 ani, este într-o stare de delăsare. Cum în prezent  nu mai e nevoie de o sală aşa mare pentru cinematograf cum era pe vremuri, am încercat în proiect să compensăm cu altceva. Am încercat să transformăm, cum au făcut şi alte cinematografe,  să facem săli mici dar specializate. Am împărţit atunci într-o sală mai mare care se va preta la piese de teatru, proiecţii de film, prezentări de modă, şi o sală mai mică specializată în special pe proiecţii 3 D, cum este acum la modă. În partea din spate, avem o mică extindere  deasupra fostei centrale termice am pus funcţiuni în plus,  spaţii pentru actori dacă e cazul, vestiare”, a precizat Petru Gheorghiu.

“Acest parc să oglindească realizările reghinenilor”

A urmat prezentarea modificărilor aduse Parcului, care urmează a fi făcute în urma proiectului. „M-am axat pe trei principii, primul fiind ca parcul să de-a importanţă piesei de rezistenţă din această zonă, clădirea primăriei. Atunci, în funcţie de clădirea primăriei am organizat toate funcţiunile.Vis a vis de primărie am creat o piaţă pavată denumită „Platoul primăriei”, unde se pot aduna oameni cu prilejul anumitor sărbători . Al doilea principiu pe care m-am ghidat este acela de a da posibilitatea unor mulţimi de oameni să se poată organiza cu ocazia anumitor festivităţi. Al treilea lucru este faptul că acest parc să oglindească realizările reghinenilor, conştientizarea şi cinstirea indirectă a iscusiţilor meşteri anonimi care au fost educaţi, crescuţi şi au profesat în acest oraş. Acest oraş pe vremuri a avut o industrie foarte importantă, mai există cea de viori”, a spus arhitectul.

“Platoul Primăriei” şi aleile “Violoniştilor” şi “Sportivilor”

Potrivit arhitectului Petru Gheorghiu,  noul parc va beneficia în faţa Primăriei de o piaţă pavată denumită “Platoul Primăriei”, din care se vor ramifica, în faţă  Aleea Eroilor către Troiţa Eroilor, în dreapta “Alea Violoniştilor” iar în stânga “Aleea Sportivilor”. „În dreapta avem Aleea Violoniştilor, care în capăt  să conţină un monument al viorii. Pe cele două părţi ale acestei alei, avem o fântână arteziană, şi pe cealaltă parte, ca peisajul să fie puţin mai variat, am propus nişte coline. În apropiere va fi un mic amfiteatru, pentru aprox. 200 de persoane, cu scopul organizării anumitor evenimete în aer liber. În partea stângă a parcului, am pus “Aleea Sportivilor” , în memoria celor care au construit ambarcaţiuni, sau alte obiecte, la fel, şi ei ar trebui cinstiţi printr-o anumită statuie. Pe această alee, ne-am gândit să fie amenajate nişte plăcuţe în pavaj ale unor artişti celebri care au folosit şi au concertat cu viori reghinene pe toate colţurile lumii. La fel şi în cazul sportivilor, mulţi folosindu-se de instrumente sportive cu care au participat la concursuri. În ce priveşte vegetaţia, am pus în proiect câţiva copăcei în partea stângă a parcului care să sugereze un “Manifest pentru împădurire”. Omul are nevoie de verdeaţă, nu putem trăi toată viaţa doar între piatră şi betoane. Această zonă simbolizează pădurea care la noi încet, încet dispare, de aceea am denumit-o „Manifest pentru împădurire”, a precizat Petru Gheorghiu.

“Are o viziune unitară”

Consilierul local PSD, Mihai Pădurean a considerat proiectul ca fiind unul echilibrat , cerând consilierilor să-l voteze, considerat unul benefic şi din prisma fondurilor care intră în folosinţa municipalităţii. „Proiectul în sine eu zic că are o viziune unitară. Desigur, fiecare dintre noi ar fi putut propune altceva dar să avem încredere în echipa de arhitecţi. În ce priveşte finanţarea, eu felicit executivul şi i-aş ruga pe toţi colegii să voteze acest proiect prin care se aduc undeva la 2 milioane de euro în oraş. Acesta este drumul pe care trebuie să continum şi cu alte investiţii”, a precizat Mihai Pădurean, consilier local PSD.

“Nu am mai avut timp de dezbateri publice”

Primarul Maria Precup a precizat că munca la proiect a fost una intensă din partea proiectanţilor, timpul extrem de scurs pentru depunerea documentaţiei nefăcând posibilă o dezbatere publică a proiectului. „Consultarea publică  nu a avut loc deşi  era bine să avem timp, domnii arhitecţi ştiu acest lucru. Au lucrat zi şi noapte pentru că am avut un timp extraordinar de scurt pentru depunerea documentaţiei. Poate că ne-am fi dorit cu toţii altceva. A fost timpul extrem de scurs  să putem accesa această finanţatre, nu am mai avut timp de dezbateri publice sau modificări. Şi noi, ne-am întâlnit doar o singură dată cu dânşii după ce proiectul a fost făcut şi singura modificare a fost să avem accesul pe strada Spitalului. Poate că am fi gândit fiecare altfel, dar zic că este o situaţie de urgenţă, foarte necesară şi sperăm să fie de bun augur, să putem obţine finanţarea. Mulţumesc proiectanţilor, mulţumesc Adrianei Roş, care a fost foarte implicată, toţi au muncit foarte mult şi în timp foarte scurt”, a precizat Maria Precup.

În cele din urmă, proiecetele au fost supuse votului, aprobate de consilierii reghineni.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Si nu uitati de steaguri tricolore cat mai uriase !!!!ca sa stie lumea cine-i stapanu!!!
    Oras intemeiat de sasi harnici si gospodari(romanii nu au nici o legutura cu acest frumos oras sasesc!ei au fost adusi dupa un plan bine pus la punct dupa tratatul de la Trianon si continuat de comunist dupa 1945 !!!) pe care comunistii i-au vandut si in locul lor au adus din toate „Vaile „oameni care nu au ajuns sa conduca acum orasul!
    Este rusinos ca in acest oras nu exista o statuie care sa apartina etniei germane sau maghiare !!!Sau denumirile strazilor!11Nu ma-s mira ca piata centrala sa poarte numele lui Adrian Paunescu,sau cine stie Adrian Nastase!

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE