Tradiții ancestrale în a doua zi de Paște Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 342 Vizualizări

Tradiții ancestrale în a doua zi de Paște

După ce Sfânta zi de Paște a trecut și a fost sărbătorită cu bucurie și solemnitate, a doua zi de Paște continuă să fie plină de tradiții și obiceiuri inedite, care conferă culoare și însemnătate cutumelor românești.

O veche tradiție ancestrală spune că dacă vei păstra un ou roșu timp de 40 de zile, iar el nu se va altera, vei avea noroc tot anul.

O altă stradiție spune că în această zi, cerurile se deschid, devin un portal între două lumi antagonice, permitând celor adormiți să vină din nou pe Pământ și să se întoarcă în casele lor pentru a-i ocroti pe cei dragi în aceste zile de sărbătoare.

În comuna Șugag, un obicei inedit în țară este „Statu la vase”. Conform acestei tradiții, cuplurile căsătorite recent primesc obiecte casnice şi vase necesare pentru întemeierea noii gospodării.

În a doua zi de Paşte, se obişnuieşte ca finii să-și viziteze naşii, cu colaci, pască şi ouă roşii, iar copiii merg în vizită la părinţi.

Totodată, una dintre cele mai răspândite tradiții vizează ciocnitul ouălor. În prima zi de sărbătoare, ouăle se ciocnesc doar cap cu cap, în timp ce azi se pot ciocni cap cu dos, iar în zilele următoare dos cu dos.

„Jucatul lopții în bâta” este un alt ritual specific celei de-a doua zi de Paște, care se desăvârșește regional. „Jucatul lopții în bâtă” este un joc asemânător oinei tradiționale  în care oamenii, în special copiii, se adună în grupuri și încearcă să se „fure” unii pe alții, folosind un „lopț” sau un obiect similar. De obicei, jocul este însoțit de cântece și dansuri specifice, iar participanții se distrează într-o atmosferă jovială și prietenoasă.

Nu în ultimul rând, un obicei interesant este „fugăritul mirelui”, conform căruia, după terminarea slujbei, flăcăul care s-a căsătorit cel mai recent, este fugărit de alți doi necăsătoriți. Dacă acesta este prins, el va trebui să-I cinstească, dacă nu, el va fi cinstit de către cei doi cu mâncare și băutură. În vremurile ancestrale, acest obicei se practica în ziua nunții.

Colacii sunt sfințiți de către preoți în această zi, după terminarea sfintei slujbe. Ei sunt așezați pe iarbă, pe două rânduri, în curtea bisericii, având în interior ouă roșii.

Mădălina ROHAN

Sursa foto: Observatorul News

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Citește și:

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE