Bugetul Reghinului, suplimentat cu 138.000 lei Administratie
  • I.T
  • 0 comentarii
  • 295 Vizualizări

Bugetul Reghinului, suplimentat cu 138.000 lei

Consilierii locali ai municipiului Reghin s-au reunit miercuri, 30 aprilie, în cadrul şedinţei ordinare a Consiliului Local care a avut pe ordinea de zi 25 de proiecte. Primul proiect aflat pe ordinea de zi a şedinţei a fost cel privind rectificarea bugetului general al municipiului Reghin pe anul 2014, consilierii aprobând suplimentare veniturilor şi cheltuielilor la buget cu suma de 138.000 lei. La capitolul cheltuieli, suplimtări de fonduri s-au înregistrat la autorităţi publice (7.000 lei), învăţământ (23.000 lei), respectiv cultură, recreere, religie (66.000 lei).

Relaţii de înfrăţire cu Lubaczow (Polonia)

Alt proiect aprobat de consilieri a fost cel privind alocarea sumei de 3.000 lei în vederea participarii Formatiei de Dansuri Populare Gyongyvirag la Festivalul International al Tineretului European organizat în perioada 6-13 iulie 2014, în Kecskemet, Ungaria. Tot la capitolul relaţii externe, consilierii au aprobat în unanimitate proiectul privind realizarea demersurilor legale în vederea obţinerii avizului conform al Ministerului de Externe în vederea senmnării acordului de înfrăţire dintre municipiul Reghin şi oraşul Lubaczow din Polonia. Acest acord urmează să fie  semnat pe 28 iunie, când o delegaţie a municipiului Reghin va fi prezentă în oraşul polonez cu ocazia „Zilelor oraşului Lubaczow” care vor avea loc în perioada 27-30 iunie. Consilierii au aprobat de asemenea componenţa delegaţiei, şapte consilieri locali, Demeter Maria, Ioan Socol, Daniela Luca, Adriana Pop, Aurelian Todoran, Ovidiu Marian şi Maria Cocean alături de alte trei persoane din cadrul executivului Primăriei vor face deplasarea în localitatea poloneză.

Facilităţi pentru comercianţii de panificaţie

Următorul proiect supus votului consilierilor a fost cel privind modificarea Regulamentului de autorizare şi desfăşurare a activităţilor comerciale  pe raza municipiului Reghin. Nagy Andras, consilier local UDMR, a cerut modificarea articoluilui 20 din proiect referitor la orarul unităţilor economice, acesta conform proiectului fiind în intervalul 8.00 – 22.00, consilerul UDMR cerând schimbarea acestuia, şi anume între orel 7.00 – 22.00. ”Nu am avut în scris de la comercianţi că îşi doresc acest lucru, să deschidă de la ora 7 dimineaţa. Va trebui să avem o comunicare cu agenţii economici şi să revenim cu un alt proiect prin care să venim în sprijinul lor. Dacă vom avea solicitări vom rezolva problema, nu pentru cei din alimentaţie publică doar pentru cei din domeniul panificaţiei”, a precizat primarul municipiului Reghin, Maria Precup.

Container  RCS & RDS la Spital

Printre proiectele supuse votului s-a numărat şi cel privind închirerea unui teren în suprafaţă de 14 metri pătraţi, situat în incinta Spitalului Municipal Reghin, în favoarea societăţii RCS & RDS SA în vederea amplasării unui container de telecomunicaţii. Prima obiecţie a venit din partea consilierului PP-DD, Viorel Ţongea. “Întreb dacă nu era necesară organizarea unei licitaţii fiind vorba de un teren de pe domeniul public”, a afirmat acesta. Primarul Maria Precup a precizat că închirierea se încadrează în litera legii, completată de directorul Spitalului Municipal Reghhin, care a punctat facilităţile acestei închirieri. “Se vor furniza servicii la un preţ foarte rezonabil pentru spitalul din Reghin în ce priveşte internetul şi telefonie mobilă, lucru care ne ajută foarte mult în ce priveşte astfel de servicii”, a menţionat Iuliu Moldovan, directorul Spitalului Municipal Reghin.

Proiectul privind trecerea din domeniul public în domeniu privat  al municipiului Reghin a imobilului teren şi construcţie în suprafaţă de 1584 metri pătraţi, situat în Reghin, pe strada George Coşbuc, a prilejuit unele obiecţii venite din partea consilierilor UDMR, care au cerut respectarea prevederilor legale ce revin  eventualelor investiţii pe terenul respectiv. “Acest proiect are în vedere o suprafaţă aflată în imediata apropiere a rezervoarelor de apă ale municipiului Reghin. Legea precizează distanţele minime ale zonelor de siguranţă şi a zonelor de restricţie, atât a construcţiilor cât şi a conductei de transport şi de distribuţia apei, această distanţă este de cel puţin 20 de metri de la construcţia rezervoarelor şi trei metri, stânga-dreapta în cazul conductelor de distribuţie de apă. Probabil scopul este de a se vinde acest teren şi în cazul acesta v-aş ruga să ţineţi cont de acest lucru, astfel că cine cumpără acest teren nu are voie să construiască pe acel teren care este la o distanţă mai mică de rezervoare şi conducte de apă cum prevede legea”, a menţionat Nagy Andras. Chestiunea a fost lămurită de primarul Reghinului. “La eliberarea  unui certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie se cere avizul şi de la Aquaserv, de la Electrica şi de la gaz, de la toate regiile, nimic nu se întâmplă fără avizul lor”, a spus Maria Precup.

Inventariere de terenuri

Tot la capitolul trecerii terenurilor din domeniul public în cel privat, subiectul unui proiect de hotărâre aflat pe ordonea de zi, Aszalos Gavril, consilier local UDMR, a cerut o mai mare transparenţă în ce priveşte proiectele de acest gen, cerând chiar şi mediatizarea acestora în mass media locală. “Când am început să parcurg materialul nu mi-am dat seama care este scopul lui. Mi-am dat seama când am recunoscut imobile pentru care şi aşa s-au depus cereri de cumpărare, că scopul acestor treceri din domeniul public în cel privat este pregătirea în vederea vânzării terenurilor aferent construcţiilor proprietarilor clădirilor. Este un lucru deosebit ce se vrea dar de ce lucrăm de parcă avem impresia că vindem terenul doar pentru unii nu pentru toată lumea. Pe lângă mediatizarea masivă a acestei intenţii ar trebui şi inventariate aceste terenuri, mai ales cele care sunt în folosinţa societăţilor comerciale care subînchiriază terenurile Consiliului Local cu sume destul de mari, dar ei nu plătesc absolut nimic pe aceste terenuri. Rugămintea mea este să mediatizaţi această chestiune, şi să şi inventariem, mai ales la societăţile comerciale terenurile aflate în folosinţa lor pe gratis pe care ei le subînchiriază”, a spus Aszalos Gavril.

Primarul Maria Precup a salutat ideea mediatizării, precum şi faptul că terenurile din municipiu fac deja obiectul inventarierii. “Facem acest lucru punctual în funcţie de cererile pe care şi le-au făcut cetăţenii pentru a-şi exprima dorinţa de cumpărare. În acelaşi timp facem inventarierea domeniului public. Am început anul trecut, prin identificarea tututror terenurilor care nu au proprietar sau pentru care nu sunt închiriate contracte de concesionare. Despre mediatizare, vom putea reveni la acest aspect, există un proiect de hotărâre, de fiecare dată spunem, nici una din cereri nu este respinsă, totdeauna suntem deschişi către cetăţeni. Putem face  prin mass media un anunţ şi fiecare care doresc să-şi cumpere un teren îşi pot depune documentaţia. Este bună această idee cu unei mediatizări mai proeminente”, a menţionat Maria Precup.

Daniela Luca, în CA la “Ion Bojor”

În cadrul aceleeaşi şedinţe, consilierii au supus votului alegerea unui reprezentant al Consiliului Local Reghin în cadrul Consiliului de Administraţie al Liceului Tehnologic “Ioan Bojor” în locul rămas vacant după demisia consilierului Gheorghe Branea. Prin votul consilierilor, locul acestuia a fost luat de consilierul local PNL Daniela Luca. Tot în cadrul şedinţei de miercuri consilierii reghineni au aprobat şi modificarea componenţei Comitetului Director al Clubului Sportiv Municipal Avântul Reghin, ca urmare a retragerii consilierului Geavril Danciu, locul acestuia fiind luat de consilierul Ovidiu Marian.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE