Căsuța din dulciuri a furat privirile copiilor prezenți la Festivalul Văii Gurghiului Cultură
  • teodora.mindru
  • 0 comentarii
  • 390 Vizualizări

Căsuța din dulciuri a furat privirile copiilor prezenți la Festivalul Văii Gurghiului

g 1Un locuitor al comunei Gurghiu a realizat, în premieră, la Festivalul Văii Gurghiului, o căsuță din bezele, bomboane și biscuiți, cu scopul de a le oferi mici bucurii și copiilor prezenți la eveniment.

Cinci zile a lucrat Laszlo Levente la căsuța din dulciuri, pe care a denumit-o căsuța vrăjitoarei din turtă dulce. An de an, la standul comunei Gurghiu se regăsesc numeroase noutăți. Anul acesta, meșterul s-a gândit la ceva inedit și comestibil în același timp. Copiii au fost cei mai fericiți, drept pentru care nici nu prea s-au dezlipit de căsuță. Din ea au putut gusta doar duminică, în ultima zi a festivalului. „În fiecare an, standul Gurghiului a încercat să aducă un plus și lucruri mai frumoase atât pentru locuitorii comunei Gurghiu, cât și pentru locuitorii Văii Gurghiului și vizitatorii care ajung la festival. Am dorit să le oferim și copiilor mici bucurii și tocmai din acest motiv am realizat această căsuță din dulciuri – căsuța vrăjitoarei din turtă dulce. Se regăsesc bomboane, biscuiți, covrigei și bezele. Am realizat căsuța în cinci zile”, a povestit Laszlo Levente.

g 2

„Totul este original”
Și casa tradițională din Gurghiu i-a întâmpinat pe oaspeți și pe turiști cu bucate tradiționale, cei prezenți putând admira obiecte vechi de zeci de ani, care au aparținut familiei primarului comunei. „Dorim să transmitem și să prezentăm vechile obiceiurile și să facem așa fel încât să nu moară tradiția, să-i învățăm pe tineri să păstreze tradițiile. M-am implicat în organizarea casei Gurghiului de la începutul festivalului. Sunt niște obiceiuri pe care nu le întâlnești toată ziua. Anul acesta, am avut foarte mulți vizitatori, iar turiști străini sunt din ce în ce mai mulți. Majoritatea obiectelor din casă îi aparțin domnului primar și părinților acestuia – oameni gospodari care au păstrat totul acasă. E o moștenire a familiei. Sunt oale vechi de lut, farfurii, sobă, război de țesut, iar cusăturile, fețele de masă și draperiile sunt cusute și țesute în război. Totul este original, nu e nimic improvizat. Avem și bucate tradiționale: tocană de miel, gomboți cu prune, cozonac, scorușe”, a spus Doina Matei.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE