68 de posibile cazuri #Colectiv, în agenda pompierilor mureşeni Administratie
  • alex.toth
  • 1 comentarii
  • 539 Vizualizări

68 de posibile cazuri #Colectiv, în agenda pompierilor mureşeni

isu 1Iepurele a fost scos din joben de consilierul judeţean Ion Tuşnea, la şedinţa Consiliului Judeţean din data de 26 noiembrie 2015. La punctul „Diverse”…

Fostul primar al municipiului Reghin a dezvăluit, în plen, ca într-un număr de magie, că a primit răspuns la o solicitare de la Executivul Consiliului Judeţean Mureş, despre instituţiile şi obiectivele din judeţ care nu deţin autorizaţie de la ISU „Horea”. Document clasificat, care a provocat şoc, şi potrivit căruia peste 100 de obiective publice şi private din judeţul Mureş s-ar afla în zona „neagră” sau „gri” a legii.

„Acolo sunt şi date cu caracter clasificat”

„În şedinţa de săptămâna trecută am cerut o informare, una dintre ele am primit-o astăzi, legată de autorizaţiile eliberate de ISU Mureş pentru instituţiile şi obiectivele care sunt obligate să aibă o astfel de autorizaţie. Am primit această informare şi le mulţumesc mult celor care s-au implicat. Acolo sunt şi date cu caracter clasificat, deci nu am de gând să mă refer la ele. Ceea ce m-a surprins, pot să spun chiar m-a şocat, este că aproximativ 100 de astfel de instituţii, obiective care ar trebui să aibă această autorizaţie nu o au. Între care câteva şi din subordinea directă a Consiliului Judeţean”, a spus Ion Tuşnea.

Consilierul judeţean a făcut apoi un apel public împotriva delăsării şi pentru intrarea în normalitate (legalitate).

„Ce doresc să spun eu acuma? Nu mai vreau să revin la nenorocirea care a declanşat o oarecare animaţie în rândul inspectorilor ISU, dar doresc să spun că trebuie aplicată de urgenţă legea şi prevederile sale şi în ceea ce priveşte cerinţele pentru a obţine o astfel de autorizaţie şi în ceea ce priveşte sancţiunile, dacă această autorizaţie nu se poate obţine şi totuşi aceste obiective funcţionează în continuare. Cred că e de datoria noastră, în cunoştinţă de cauză fiind, şi de conştiinţa noastră să nu lăsăm lucrurile să intre iarăşi într-o perioadă de viteză mică şi de delăsare, pentru că nu putem şti niciodată care pot fi consecinţele. Consecinţe foarte grave. În primul rând cer pentru obiectivele care sunt în subordinea Consiliului Judeţean – nu pot da numele, dacă vreţi să citiţi lista, dar vă spun că sunt multe – dar sigur că şi pentru celelalte care sunt în perimetrul judeţului nostru”, a completat Ion Tuşnea.

isu tusnea

Complicaţii… neprevăzute

Însă labirintul obţinerii de autorizaţii pentru unele obiective publice poate fi, în unele cazuri, mai complicat chiar decât labirintul lui Dedal. Preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, a oferit, în cadrul aceleiaşi şedinţe, un asemenea exemplu, al unei secţii de spital.

„Proiectul s-a finalizat în 2010 şi este rodul lipsei de descentralizare în România. Este o secţie a unui spital, proiectul s-a făcut la Bucureşti, autorizarea a fost făcută de către Ministerul Sănătăţii, iar la Târgu-Mureş, respectiv la Spitalul Clinic Judeţean s-a implementat. Deci cu alte cuvinte, chiar dacă este în subordinea Consiliului Judeţean proiectul a fost finanţat de către Minister, a fost făcut de către Minister, proiectarea a fost făcută de către o firmă de la Bucureşti, iar Consiliul Judeţean nu putea să intervină deloc. Noi acum încercăm să reparăm aceste lucruri”, a arătat Ciprian Dobre.

Trei adrese, două dileme

Era evident că la data de 26 noiembrie 2015 exista un document – centralizator al instituţiilor şi obiectivelor publice neautorizate de către pompieri la cel puţin două instituţii: Consiliul Judeţean Mureş şi ISU „Horea” al judeţului Mureş.

Din acest considerent, dar şi din cel potrivit căruia lista cu instituţiile publice neautorizate de pompieri nu poate fi o informaţie clasificată, ci de interes public, a doua zi, în 27 noiembrie 2015, din redacţia Zi de Zi au fost expediate trei cereri în baza Legii 544/2001 privind accesul liber la informaţiile de interes public. Una a mers către ISU „Horea”, a doua spre Consiliul Judeţean Mureş şi cea de-a treia la Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş.

Exista şi o curiozitate, pe lângă lista propriu-zisă, respectiv dacă răspunsurile primite de la cele trei instituţii vor fi armonizate sau nu…

Prefectura şi CJ Mureş, răspunsuri neutre

Primul răspuns a venit în data de 2 decembrie 2015. Conducerea Prefecturii Mureş ne anunţa că nu deţine informaţiile solicitate şi ne redirecţiona către ISU „Horea”.

„Urmare adresei dumneavoastră numărul 168/27 noiembrie 2015, prin care solicitaţi furnizarea unor informaţii de interes public în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, modificată şi completată ulterior, vă comunicăm faptul că Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş nu deţine datele solicitate. Potrivit articolului 2, litera b, din Legea nr. 544/2001, „prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.” Avizele de funcţionare menţionate în solicitare rezultă din activităţile Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al Judeţului Mureş, sens în care vă îndrumăm să vă adresaţi acestei instituţii”, se arată în adresa semnată de dr. Lucian Goga, prefect, şi Nagy Zsigmond, subprefect.

Luni, 7 decembrie, a venit cel de-al doilea răspuns. De la Consiliul Judeţean (CJ) Mureş.

„Ataşat prezentei, vă remitem spre competentă soluţionare adresa formulată de SC Transilvania Grup Business SRL prin redactor şef, domnul Toth Alex şi înregistrată la Consiliul Judeţean Mureş cu numărul 30069/27 noiembrie 2015 referitoare la instituţiile publice de pe raza judeţului Mureş care deţin/nu deţin avizul de funcţionare din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Mureş”, se menţionează în documentul semnat de Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş, şi Paul Cosma, secretarul aceleiaşi instituţii.

Dacă am fi fost la o partidă de şah, mutarea ar fi fost una de maestru. CJ Mureş deţine „lista lui Tuşnea”, însă nu o poate transmite mai departe deoarece ISU „Horea” i-a oferit-o cu menţiunea că informaţiile sunt clasificate. Astfel, suntem redirecţionaţi către sursa documentului.

Un şah clasic prin descoperire, ca la manual, dinspre CJ Mureş la Pompieri…

Ce l-a şocat pe Ion Tuşnea

… Care au trimis şi ei răspunsul în aceeaşi zi de luni, 7 decembrie.

Am lecturat lista şi am înţeles de ce Ion Tuşnea, om experimentat, trecut prin multe în viaţă, a rămas şocat după ce a văzut-o.

68 de instituţii publice.

Din care 10 sedii administrative. 8 de primării.

26 de lăcaşuri de cult. Biserici, capele mortuare şi case de rugăciuni. De la ortodocşi, la greco-catolici şi adventişti.

Mai bine de-o duzină de şcoli şi grădiniţe.

Instituţii de cultură şi aşezăminte sociale.

Plus multe altele…

isu 3

„Lista neagră” a pompierilor, la 1 noiembrie 2015

Redăm răspunsul integral primit de la ISU „Horea”, document întocmit de dr. ing. Dorin Oltean, inspectorul şef al instituţiei.

„Din evidenţa Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş, până la data de 1 noiembrie 2015, următoarele instituţii publice de pe raza judeţului Mureş nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu:

1) Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Strada Bernady Gyorgyi nr. 6, Clădire administrativă;

2) Primăria Viişoara, Nr. 111, Clădire administrativă;

3) Primăria Crăciuneşti, Nr. 165-166, Extindere sediu administrativ;

4) Primăria Crăieşti, Strada Principală nr. 122A, Clădire administrativă;

5) Primăria Vărgata, Nr. 32, Clădire administrativă;

6) Primăria Papiu Ilarian, Nr. 192A, Clădire administrativă;

7) Primăria Sânpetru de Câmpie, Nr. 209, Clădire administrativă;

8) Primăria Râciu, Strada Gheorghe Şincai nr. 51, Clădire administrativă;

9) Primăria Sărăţeni, Strada Principală nr. 75B, Clădire administrativă;

10) Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Mureş – Sucursala BCR, Târgu-Mureş, Strada Gheorghe Doja nr. 1-3, Clădire administrativă;

11) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Strada Gheorghe Marinescu nr. 50, Modernizare ambulatoriu de specialitate – Policlinică;

12) Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Strada Gheorghe Marinescu nr. 50, Extindere secţie obstretică ginecologie;

13) Spitalul Clinic Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Strada Gheorghe Marinescu nr. 1, Mansardare medicală – Secţia ATI şi Secţia Gastroenterologie;

14) DGASPC – Centru de Asistenţă şi Îngrijire Brâncoveneşti, Brâncoveneşti nr. 215, Clădire îngrijire persoane „Else Maria”;

15) DGASPC – Centru de Asistenţă şi Îngrijire Reghin, Bulevardul Unirii nr. 55, Centru de îngrijire şi asistenţă „Casa Speranţei”;

16) Club Şcolar Sportiv Sighişoara, Strada Andrei Şaguna nr. 10, Complex multifuncţional;

17) Biserica Ortodoxă „Constantin şi Elena” Reghin, Cartierul Unirii nr. 44A, Lăcaş de cult;

18) Biserica Ortodoxă „Sf. Gheorghe” Reghin, Strada Călăraşilor nr. 35, Lăcaş de cult;

19) Catedrala Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” Reghin, Cartierul Libertăţii nr. 20, Lăcaş de cult;

20) Biserica Ortodoxă „Cuvioasa Paraschiva” Târgu-Mureş, Strada Gheorghe Marinescu nr. 31, Lăcaş de cult + Spaţii de cazare;

21) Biserica Ortodoxă Târgu-Mureş, Strada Înfrăţirii/ Cutezanţei, Lăcaş de cult;

22) Biserica Adventistă de Ziua a 7-a Măgherani, Lăcaş de cult

23) Biserica Ortodoxă Suplac, Lăcaş de cult;

24) Biserica Ortodoxă Sângeorgiu de Mureş, Lăcaş de cult;

25) Biserica Adventistă Ghindari (Solocma), Lăcaş de cult;

26) Biserica Ortodoxă din lemn Livezeni, Lăcaş de cult;

27) Biserica Greco-Catolică Lunca (Frunzeni), Lăcaş de cult;

28) Biserica Romano-Catolică Măgherani (Şilea Nirajului), Lăcaş de cult;

29) Capelă mortuară Sântana de Mureş (Glodeni), Lăcaş de cult;

30) Capelă mortuară Şăulia, Lăcaş de cult;

31) Capelă mortuară Păsăreni, Lăcaş de cult;

32) Capelă mortuară Păsăreni (Gălăţeni), Lăcaş de cult;

33) Capelă mortuară Brâncoveneşti, Lăcaş de cult;

34) Capelă mortuară Suplac (Idrifaia), Lăcaş de cult;

35) Capelă mortuară Livezeni, Lăcaş de cult;

36) Capelă mortuară Iernut, Lăcaş de cult;

37) Casă de rugăciune Eremitu, Lăcaş de cult;

38) Casă de rugăciune plus Lăcaş de cult Păsăreni (Gălăţeni), Lăcaş de cult;

39) Casă de rugăciune plus Casă mortuară Suseni, Lăcaş de cult;

40) Casă de rugăciune baptistă Gorneşti, Lăcaş de cult;

41) Casă de rugăciune Bălăuşeri (Agrişteu), Lăcaş de cult;

42) Biserica Ortodoxă Ungheni, Lăcaş de cult;

43) Biserica Ortodoxă „Înălţarea Domnului” Iernut (Sfântu Gheorghe), Lăcaş de cult;

44) Primăria Târgu-Mureş, Strada Plutelor nr. 1, Mansardare şi amenajare Academia de Sport;

45) Consiliul Judeţean Mureş, Vidrasău (Ungheni), Extindere Aeroport Internaţional „Transilvania”;

46) Consiliul Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Strada Bolyai nr. 17, Reabilitare Bibliotecă „Teleki-Bolyai”;

47) Consiliul Judeţean Mureş, Târgu-Mureş, Strada Horea nr. 24, Reabilitare Muzeu de Ştiinţele Naturii;

48) Primăria Sâncraiu de Mureş, Strada Principală nr. 118, Casă de Cultură;

49) Universitatea „Dimitrie Cantemir”, Târgu-Mureş, Strada Bodoni-Sandor nr. 3-5, Corp de clădire principal – Spaţii pentru învăţământ Campus;

50) Universitatea de Artă Teatrală Târgu-Mureş, Strada Frunzei nr. 9, Spaţii pentru învăţământ;

51) Primăria Târgu-Mureş, Strada Sportivilor nr. 2, Extindere şi modernizare Grădiniţă;

52) Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureş, Strada Călăraşilor nr. 108, Cantină şi supraetajare corp vestiare şi săli de curs;

53) Liceul Tehnologic „Sf. Gheorghe” Sângeorgiu de Pădure, Piaţa Redey nr. 2, Spaţii pentru învăţământ;

54) Primăria Sâncraiu de Mureş, Strada Principală nr. 172, Grădiniţă cu Program Normal;

55) Şcoala Gimnazială „Radu Popa” Sighişoara, Strada Morii nr. 38A, Şcoală Gimnazială;

56) Primăria Gurghiu, Strada Republicii nr. 2, Extindere şi reabilitare Şcoală Generală;

57) Primăria Zagăr, Strada Horea nr. 43, Şcoală Generală;

58) Primăria Răstoliţa, Strada Principală nr. 335, Extindere şi reabilitare Şcoală Generală;

59) Primăria Deda, Localitatea Bistra Mureşului, Strada Pavel Toma nr. 27, Extindere şi reabilitare Şcoală Generală şi clădire nouă Grădiniţă;

60) Primăria Aluniş, Strada Principală nr. 659, Extindere şi reabilitare Şcoală Generală;

61) Primăria Vărgata, Strada Principală nr. 117, Extindere şi reabilitare Şcoală Generală;

62) Primăria Hodac, Grădiniţă;

63) Primăria Hodac, Toaca, Grădiniţă;

64) Primăria Miercurea Nirajului, Strada Teilor nr. 5, Şcoala Gimnazială „Deak Farkas” – corp A;

65) Primăria Miercurea Nirajului, Strada Teilor, Şcoala Gimnazială „Deak Farkas” – corp B;

66) Primăria Miercurea Nirajului, Strada Sântana, Şcoală Generală;

67) Primăria Pogăceaua, Strada Principală nr. 152, Grădiniţă;

68) Primăria Fântânele (Călimăneşti), Strada Principală nr. 41, Grădiniţă.

Restart către normalitate?

Acum nicio săptămână am avut o conversaţie interesantă cu un funcţionar important de la nivelul judeţului Mureş. Era de acord ceea ce susţineam, şi anume că soarta unui document care conţine nume de instituţii publice care nu deţin autorizaţie de securitate la incendiu este să fie publicat, şi nu clasificat drept „secret”. În acelaşi timp, interlocutorul meu şi-a exprimat o anume îngrijorare vis a vis de faptul că publicarea unei asemenea liste ar putea genera panică.

În cele din urmă, am publicat „lista lui Tuşnea”. Nu pentru a crea panică sau şoc. Întâi din considerentul că mureşenii au dreptul şi trebuie să cunoască adevărul despre pericolele nevăzute din jurul lor, ascunse prin diverse instituţii. Apoi cu speranţa şi încrederea că persoanele responsabile din instituţiile enumerate anterior vor rezolva, în cele din urmă, problema autorizării de la ISU.

Măcar acum, în ceasul al 12-lea.

P.S. 1 – Cotidianul Zi de Zi aşteaptă şi punctele de vedere ale instituţiilor aflate pe „lista neagră” a pompierilor mureşeni. În cazul în care asemenea puncte de vedere vor exista, ele vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice.

P.S. 2 – Odată cu acest articol, lista celor 68 de obiective e deja publică, prin urmare poate fi utilizată şi de alţi colegi/colege din mass media locală. Le-am rămâne însă recunoscători dacă ar prelua-o cu specificarea sursei…

[zizigallery id=1855]

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

  • Privat nimic ? Cate baruri spre exemplu nu au decat o singura intrare ? Mai mult exista unele care sunt la subsol cu o singura intrare, acolo daca se produce un incendiu ..sunt ca si ingropati !!! Ex. Bar in statia de autobuz 7 Nov ;

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE