FOTO-VIDEO: Ceremonie militară de Ziua Drapelului Național, la UMF Târgu Mureș Eveniment
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 398 Vizualizări

FOTO-VIDEO: Ceremonie militară de Ziua Drapelului Național, la UMF Târgu Mureș

Ziua Drapelului Naţional al României este celebrată de autorităţi şi de alte instituţii ale statului prin programe şi manifestaţii educative, consacrate istoriei ţării, dar şi prin ceremonii militare. Astfel, ceremonia de înălțare a Drapelului Național pe catargul din campusul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a avut loc marți, 26 iunie. Aceasta a fost onorată de cadrele didactice și studenții Facultății de Medicină, specializarea Medicină Militară.

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită, anual, în această dată. Tricolorul este un simbol naţional, prevăzut în Constituţia României din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003: „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, este stabilit în Constituţie, prin Articolul 12.

 

Scurt istoric

Drapelul Tricolor a fost decretat ca simbolul ţării de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, în 14/26 iunie 2848, sub deviza „Dreptate – Frăţie”.

Drapelul Naţional nu a suferit de-a lungul timpului modificări semnificative. Totuși, distribuţia culorilor a fost schimbată într-o anumită măsură, după Revoluţia de la 1848, atunci când, sub impactului spiritului revoluţionar francez, mai multe ţări europene au adoptat ca simbol naţional steagul standard format din 3 culori.

La izbucnirea Revoluţiei din 1848, românii aflaţi la Paris arborau drapelul albastru, galben, roşu, astfel fiind şi consfinţit ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti.

În iunie 2013, Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei a decis reintroducerea stemei pe tricolorul României, în legea fundamentală, la propunerea deputatului PSD, Gheorghe Emacu. Amendamentul a fost votat cu 13 voturi „pentru” şi o abţinere.

Prin adoptarea acestui amendament, alineatul 1 din Articolul 12 urma să fie reformulat astfel: „Drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema ţării; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”.

Potrivit unei alte ipoteze, tricolorul se impune ca drapel național in 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, culorile steagului fiind dispuse însă pe orizontală. Primul drapel din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fîșia albastră plasată sus, urmând ca, în a doua parte a domniei lui Cuza, fîșia roșie sa fie dispusă pe partea superioară. După venirea lui Carol I, steagurile vor avea benzile dispuse pe verticală, România aliniindu-se astfel regulilor respectate de steagurile europene.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: FranțaItalia și Belgia.

Denisa CHEBUȚIU

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE