Home / Business / Bilanț REGIO 2014-2020 în Regiunea Centru: aproape 500 de milioane de euro atrase prin proiecte!

Bilanț REGIO 2014-2020 în Regiunea Centru: aproape 500 de milioane de euro atrase prin proiecte!

Distribuie

La sediul Consiliului Județean Sibiu a avut loc ieri ultima întâlnire de lucru trimestrială a reprezentanților Regiunii Centru, reuniți în forul deliberativ al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Centru. Cei 24 de membri ai Consiliului au dezbătut subiectele propuse pe Ordinea de zi a ședinței, punând accent pe stadiului proiectelor depuse și derulate la nivel județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, precum și perspectivele de dezvoltare economică regională, prin investițiile derulate în cadrul POR 2014-2020. Unul dintre elementele importante în cadrul întâlnirii a fost reprezentat de o analiză comparativă a stadiului actual al Programului Operațional Regional, participanții fiind informați de reprezentanții ADR Centru că, până la sfârșitul acestui an, cifrele privind numărul de proiecte contractate și al sumelor atrase prin acestea va depăși datele similare centralizate pentru întreaga perioadă 2007-2013.

În cadrul reuniunii de la Sibiu cei 45 de participanți au pornit de la analiza sintezei privind activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru, în cei 20 de ani de existență, și au discutat raportul privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 la nivelul Regiunii Centru. În legătură cu aceste documente de lucru, a fost aprobat proiectul de hotărâre privind Planul de lucru al Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru pentru anul 2019, precum și bugetul alocat acestor activități pentru următorul an. În cadrul dezbaterilor au fost abordate aspecte referitoare la monitorizarea Planului Regional de Dezvoltare și a Strategiei de Specializare Inteligentă de la nivelul Regiunii Centru, precum și date actualizate privind implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020. Discuții pe marginea priorităților de investiții pe care s-au depus proiecte au dus la propunere concrete de redeschidere a unor axe prioritare din cadrul POR 2014-2020, în special în domeniile destinate investițiilor pentru creșterea eficienței energetice a clădirilor publice sau de locuit, dar și ceea ce privește infrastructura locală și regională. Dezbaterea privind situația cererilor de finanțare depuse și contractate la nivel regional, comparativ cu perioada 2007-2013 indică faptul că s-au depus deja mai multe proiecte decât în perioada precedentă de finanțare, în condițiile în care încă nu au fost deschise toate apelurile de proiecte. În plus, prezentările susținute au  reliefat că au fost derulate la nivel regional 499 proiecte REGIO, până la sfârșitul anului 2016, inițiative prin care s-a solicitat, în total, suma de peste 580 milioane euro. În actuala perioadă, începând cu anul 2016, de când au fost deschise apelurile de proiecte, s-au contractat 493 proiecte, prin care se solicită 491,5 milioane euro, alte 58 de cereri de finanțare care solicită peste 107 milioane euro fiind în fază precontractuală. În aceste condiții, până la sfârșitul acestui an nu numai numărul de proiecte contractate, dar și valoarea fondurilor europene atrase pentru dezvoltarea regiunii va fi mai mare decât întreaga perioadă precedentă de gestionare a fondurilor nerambursabile din surse europene.

Un alt subiect discutat la întâlnirea de ieri de la Sibiu a fost reprezentat de informarea membrilor CDR Centru privind depunerea și contractarea proiectelor de la nivelul Regiunii Centru în cadrul apelurilor de proiecte nefinalizate aferente Axei Prioritare 6 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională și Axei prioritare 8 – Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale (cu Operațiunile 8.1.A – Ambulatorii și 8.2.B – UPU) din cadrul POR 2014-2020. Pentru că sistemul de cadastru este o componentă unitară și obligatorie de evidență tehnică, economică și juridică a tuturor imobilelor de pe un teritoriu administrativ, reprezentanților unităților administrativ-teritoriale din Regiunea Centru le-a fost prezentat proiectul major ”Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, contractat în cadrul Axei Prioritare 11 – Extinderea geografică a sistemului de înregistrare a proprietăţilor în cadastru şi Cartea Funciară, inclusă în Programul Operațional Regional 2014-2020. Nu în ultimul rând, reprezentanții mediului public și al societății civile, participanți la întâlnirea de lucru au discutat despre concluziile desprinse în urma organizării ”Conferinței internaționale privind cooperarea bilaterală europeană și modelele de bune practici însușite pentru implementarea POR 2014-2020”, eveniment derulat în trei județe din regiune, în perioada 24-26 septembrie 2018; precum și despre activitățile propuse în cadrul proiectului „Targeted Support to RIS3 in Romania” (Sprijin pentru implementarea strategiilor de specializare inteligentă în România), ce vor fi desfășurate cu sprijinul Centrului Comun de Cercetări al Comisiei Europene (JRC) și al Băncii Mondiale, în următoarea perioadă.

Membrii CDR Centru și partenerii instituționali ai ADR Centru au concluzionat că activitatea în procesul de atragere și absorbție a fondurilor europene trebuie să fie intensificată. La nivel regional este un foarte mare interes în atragerea de fonduri europene pentru dezvoltare. Acum sunt 1280 de proiecte depuse în mai puțin de trei ani, cu o valoare totală de peste 1,9 miliarde euro, adică o cerere mai mare decât dublul alocării regionale de circa 860 milioane euro. Proiectele contractate și aflate în procesul de evaluare și selecție solicită 1,12 miliarde euro care pot fi efectiv absorbiți în procesul de dezvoltare economico-socială a județelor Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu. Toți acești bani sunt în plin proces de transformare, prin  investiții, lucrări și achiziție de echipamente, în obiective urbane noi, în centre sociale, școli modernizate, afaceri de succes, cetăți și obiective de patrimoniu reabilitate, dar, mai ales în investiții și sisteme de infrastructură moderne, susținând mii de noi locuri de muncă. Activitatea ADR Centru în următoarea perioadă se va concentra pe sprijinirea administrației publice locale, a partenerilor din mediul privat și din societatea civilă să implementeze proiectele cu succes și să utilizeze eficient resurselor publice disponibile.

(Redacţia)

 


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   
Loading RSS Feed

De asemenea, verificati

Mihai Fugarevici: „1 din 3 europeni va avea o cutie de medicamente fabricată în Ardeal”

Distribuie Managerul General al STADA România, Mihai Fugarevici, a deschis cea de-a doua parte a …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.