INTERVIU. Pianistul Bogdan Vaida va concerta la UMFST: „Muzica clasică este pentru oricine vrea să o asculte” Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 198 Vizualizări

INTERVIU. Pianistul Bogdan Vaida va concerta la UMFST: „Muzica clasică este pentru oricine vrea să o asculte”

Pianistul clujean Bogdan Vaida va începe o nouă serie de concerte Classic Unlimited, la Târgu Muerș. De data aceasta, Universitatea de Medicină, Farmacie, Știință și Tehnologie (UMSFT) va fi spațiul neconvențional în care muzica clasică va ajunge la ascultători. Organizatorii turneului își respectă astfel promisiunea făcută publicului în noiembrie 2018, când, din cauza unor probleme tehnice, concertul de la Uzina Foto din Târgu Mureș a fost anulat.

Concertul va avea loc joi, 7 februarie, ora 19.00, iar accesul la eveniment este liber, în urma rezervării și confirmării locului. Locurile pot fi rezervate pe pagina de site a turneului: https://www.classicunlimited.ro/concerts2019/.

Aflat, ca de obicei, pe drumuri, Bogdan Vaida și-a găsit un moment să ne răspundă la câteva întrebări referitoare la concertul de la Târgu Mureș, dar și la limitele în artă și în general.

Concert la Reghin

Reporter: Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș este un reper al vieții academice mureșene, dar și naționale. Cum ați ales să concertați la UMFST?
Bogdan Vaida: Turneul Classic Unlimited a început în octombrie anul trecut și ține până la finalul acestei luni. Am avut 9 concerte până acum și urmează alte 6. Cele 15 locuri care ne-au fost gazdă sau urmează să ne fie au fost foarte diferite între ele, lucru care ne bucură. Varietatea aceasta întărește mesajul nostru, cum că muzica clasică este pentru oricine vrea să o asculte. Ideea din spatele locurilor variate este că în ele găsim oameni foarte diferiți și, practic, răspândim mesajul nostru unui public larg.
Noi mai avem un principiu pe baza căruia ne alegem locurile: mergem unde suntem chemați. E chiar așa de simplu. Anul trecut, am primit o invitație de la UMFST și suntem bucuroși că o putem onora acum.

Rep.: Deschiderea publicului față de muzica clasică este mai mare atunci când concertele au loc în spații neconvenționale? Ce anume se schimbă în receptarea audienței?
B.V.: Deschiderea publicului este mai mare față de muzica clasică atunci când există mai puține prejudecăți, când există mai puține pretenții de la ei și când evenimentele par confortabile. Te duci cu drag la un concert când te simți bine primit acolo. Spațiile neconvenționale ajută la transmiterea acestei stări.
De o vreme muzica clasică este privită ca ceva elitist, ceva greu de înțeles, care nu e pentru oricine sau care costă mult. Noi încercăm să spargem barierele acestea prin deschidere față de oameni, prin evenimente care au un aer mai lejer și printr-un mesaj transmis la eveniment care este mai ușor de înțeles.

Rep.: Veți cânta piese de Brahms, Debussy, Enescu, Prokofiev și Ciprian Pop. Care au fost motivele pentreu care ați ales acest repertoriu?
B.V.: Am creat acest repertoriu având ca piesă de bază Sonata No.7 de Prokofiev. Este o sonată grea, tehnică, dar cu un mesaj foarte puternic și profund în ea. Celelalte opere din repertoriu sunt mult mai melodice și menite să echilibreze recitalul.
De asemenea, noi avem două tradiții în proiectul Classic Unlimited: să începem concertele cu un intermezzo de Brahms și să avem o operă de Enescu. Enescu a devenit tradiție când am pornit proiectul similar din Germania, pentru a promova o parte din cultura românească. Iar Ciprian Pop este un prieten de-al nostru, clujean, profesor la Academia de Muzică din oraș și ne-am gândit că ar fi frumos din partea noastră să promovăm și un compozitor contemporan. Vă avertizăm că, până acum, piesa lui a fost cea mai plăcută surpriză din întreg recitalul nostru.

Rep.: Turneul se numește Classic Unlimited. Limitele își au rostul lor în viață, dar în muzică și în artă avem vreodată nevoie de ele?
B.V.: Numele proiectului își propune să transmită că nu ne impunem limite în a promova muzica clasică și că nu trebuie să fii neapărat un cunoscător al fenomenului ca să poți să te bucuri de muzica clasică. Trebuie doar să vrei să asculți această muzică.
Limitele există și în artă și își au utilitatea lor și acolo. Ele reprezintă un țel pe care să-l atingi și pe care să îți propui să-l depășești.

A consemnat Andrei VORNICU

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE