S-a înființat Comisia de verificare a salubrizării cursurilor de apă, a realizării și întreținerii șanțurilor și rigolelor în localitățile din județul Mureș Administratie
  • andrei
  • 0 comentarii
  • 299 Vizualizări

S-a înființat Comisia de verificare a salubrizării cursurilor de apă, a realizării și întreținerii șanțurilor și rigolelor în localitățile din județul Mureș

Prefectul județului Mureș, Mircea Dușa a convocat ședința Comitetului de Bazin Mureș, care se înscrie în calendarul manifestărilor legate de sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei.

Evenimentul s-a desfășurat la sediul Administrației Bazinale de Apă Mureș, iar pe ordinea de zi a figurat prezentarea activităților derulate în cadrul proiectului JOINTISZA, realizarea programelor de dezvoltare a lucrărilor și amenajărilor de gospodărire a apelor din bazinul hidrografic Mureș și aspecte privind resursele de apă din bazinul hidrografic Mureș, se anunță în cadrul unui comunicat remis de către Biroul de Presă al Instituției Prefectului Județului Mureș.

Lucrările au pus accent pe responsabilitatea gestionării acestei resurse esențiale în condițiile în care, la nivel mondial, 4 miliarde de cetățeni se confruntă cu un deficit de apă sever și permanent, sau cel puțin câteva luni din an.

„Este datoria noastră să gestionăm eficient, să protejăm resursele de apă și să le transmitem generațiilor următoare în cele mai bune condiții. Noi, românii, ne putem număra printre privilegiații planetei, pentru care resursa de apă nu pune probleme deosebite. De aceea îi îndemn pe toți cei care au atribuții în domeniul administrării resurselor de apă să depună toate eforturile pentru prețuirea acestei resurse inestimabile, pentru valorificarea ei în mod corect și sustenabil și pentru îmbunătățirea continuă a calității acesteia”, a declarat prefectul județului Mureș, Mircea Dușa.

În acest context, în vederea diminuării pagubelor produse de inundații generate de revărsări ale cursurilor de apă sau din scurgeri de pe versanți, Ministerul Apelor și Pădurilor organizează în perioada 18 martie – 30 aprilie acțiunea de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă și au fost realizate și întreținute șanțurile și rigolele în localități, pentru asigurarea secțiunilor de scurgere a apelor mari.

Inițiativă salutară

Prin ordinul de prefect nr. 123/08.03.2019, s-a constituit Comisia de verificare a salubrizării cursurilor de apă, a realizării și întreținerii șanțurilor și rigolelor în localitățile din județul Mureș.

Din comisie fac parte Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș, Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al Județului Mureș și Garda Forestieră Județeană Mureș.

Controalele se vor derula pe raza județului Mureș, în perioada 18-30 martie, conform competențelor legale specifice fiecărei instituții. Printre obiectivele care vor fi urmărite se numără: modul în care au fost realizate măsurile și lucrările stabilite la verificările efectuate în anul 2018, existența depozitelor de deșeuri și de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care prin antrenare pot conduce la obturarea scurgerii, existența depozitelor de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite, modul în care au fost realizate/întreținute șanțurile și rigolele de scurgere a apelor pluviale în localități, precum și cursurile de apă pe raza localităților și verificarea zonelor nesalubrizate de pe cursurile de apă unde s-au produs inundații în anul 2018 (inclusiv cele semnalate de autoritățile publice locale) și stadiul măsurilor și lucrărilor de remediere realizate.

Deficiențele constatate vor fi însoțite de măsuri, termene și responsabilități pentru remediere care să conducă la diminuarea efectelor unor eventuale inundații în această primăvară, iar în situația nerespectării termenelor stabilite, se va proceda la aplicarea de sancțiuni în conformitate cu dispozițiile legale.

Despre Ziua Mondială a Apei

Ziua Mondială a Apei se sărbătorește anual în data de 22 martie.

Decizia instituirii acestei sărbători a fost luată în cadrul Conferinței Națiunilor Unite pentru Mediu și Dezvoltare de la Rio de Janeiro, la 22 decembrie 1992, iar în România, această zi se sărbătorește din 1993.

Sărbătorirea Zilei Mondiale a Apei are ca scop aducerea în atenția opiniei publice a problemelor legate de necesitatea protejării apelor și de a pune în lumină rolul, îndatoririle și responsabilitățile celor cu atribuții în întreținerea, valorificarea și protejarea surselor de apă.

Tema de anul acesta a Zilei Mondiale a Apei este “Leaving no one behind“. Este promisiunea centrală de pe Agenda de Dezvoltare Sustenabilă 2030. Prin această agendă, țările semnatare își propun ca, până în anul 2030 să fie asigurate resursele și managementul necesar pentru ca toți locuitorii planetei să aibă acces la „apă sigură”.

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE