Mureş: primul concurs de caricaturi din lume pe tema rabarburei! Cultură
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 872 Vizualizări

Mureş: primul concurs de caricaturi din lume pe tema rabarburei!

Peste 270 de lucrări realizate de 129 de artişti din 34 de ţări au fost înscrise la prima ediţie a Concursului Internaţional de Caricatură „Rabarbura”, singurul concurs de acest gen din lume care vizează această plantă.
Concursul a fost iniţiat de Asociaţia TransilvaniaCLOUD, condusă de Mircea Munteanu, unicul producător de rabarbură în cultură organizată din România, cu sprijinul caricaturistului Gabriel Rusu, artist recunoscut la nivel internaţional.
„Concursul vizează exclusiv rabarbura sau rabarbărul, cum i se mai spune. Au venit 274 de lucrări de la 129 de artişti, însă publicate de website sunt doar cele validate de juriu, din punct de vedere al conţinutului, care fac referire la plantă. Ceilalţi probabil nu au înţeles prea bine tema şi atunci nu au fost incluse toate lucrările pe website. Din câte ştim şi din experienţa consultantului cu care lucrăm, Gabriel Rusu, preşedintele juriului, nu există un concurs dedicat rabarbărului nicăieri în lume. Există în lume un singur concurs de caricatură dedicat unei plante sau fruct, şi anume măslinul, în partea turcă a insulei Cipru. Practic acesta este primul festival de caricatură care vizează rabarbura şi al doilea care are ca tematică o plantă. Este prima ediţie şi vizează exclusiv rabarbura, dar de la ediţia a II-a ne gândim la teme cum ar fi, de exemplu, ‘rabarbura şi pacea mondială’. Este ideea mea”, a declarat, pentru Agerpres, Mircea Munteanu.
Concursul Internaţional de Caricatură Rabarbura, ediţia I-a, a fost lansat în data de 18 februarie, prin publicarea unui anunţ dedicat artiştilor şi specialiştilor din domeniu din toată lumea, iar în 15 aprilie s-a încheiat perioada până la care artiştii şi-au putut înscrie creaţiile.
„La finalul acestei perioade au fost primite 274 de lucrări de la 129 de artişti din 34 de ţări. Începând cu data de 16 aprilie 2019 lucrările pot fi vizionate la adresa de web: https://cartoons.rabarbura.ro. În intervalul 16 aprilie -23 aprilie se derulează prima fază a evaluării lucrărilor trimise, iar în data de 24 aprilie, începând cu ora 15,00, va avea loc jurizarea finală. Fragmente din acest eveniment vor fi transmise live pe Facebook (…) De asemenea, rezultatul jurizării poate fi urmărit în timp real la adresa de web https://cartoons.rabarbura.ro”, a arătat Munteanu.
Membrii juriului primului concurs din lume dedicat rabarburei sunt Gabriel Rusu, caricaturist, Kiss Attila, arhitect, Mircea Munteanu, sociolog/preşedintele TransilvaniaCLOUD.
Primele 30 de lucrări din clasamentul final vor fi tipărite şi expuse în cadrul Sărbătorii Rabarbărului, care va avea loc la Saschiz, în data de 4 mai.
Mircea Munteanu este cel care a reuşit să înfiinţeze la Nadeş, în judeţul Mureş, prima cultură de rabarbură cu plante tradiţionale, care până acum creşteau doar sporadic în satele din zona Sighişoarei după ce, în anul 2011, a pus bazele primei culturi organizate de rabarbură din ţară, importând rădăcini din Germania.
În prezent, producătorul de rabarbură deţine o cultură de 7 ari de teren cu plante de import şi alţi 7 ari de teren cu rabarbură autohtonă, însă planurile de extindere a culturii sunt oarecum zădărnicite de faptul că majoritatea populaţiei nu cunoaşte proprietăţile acestei plante şi nici reţetele care se pot prepara din ea.
„E destul de dificil pentru că nu există o cultură de consum pentru aşa ceva. Există o parte a populaţiei care cunoaşte planta – ştie că se utilizează la compot, plăcinte sau la acrit ciorba – există o parte de public mai cosmopolit care a umblat prin lume şi a gustat din sutele de produse care se pot face din rabarbură, în Nordul Europei şi în SUA, şi există cea mai mare parte a populaţiei care nu ştie aproape nimic despre plantă, dar care o descoperă cu interes. Rabarbura (sau rabarbărul) se poate consuma crudă, compot, se poate face fresh – e o băutură bună şi energizantă – plăcinte, tarte, sosuri, garnituri pentru fripturi, se pot face sute de reţete”, a arătat producătorul.
Mircea Muntean a arătat că planta este extrem de rezistentă, nu are boli, nu are rival, nu e o sursă care să tenteze hoţii şi nu necesită stropiri, e 100% bio. Rabarbura se înmulţeşte prin rădăcină, de la aceasta se consumă peţiolul, care poate ajunge şi la 80 de centimetri, iar populaţia săsească din zona Sighişoarei mai foloseşte şi frunzele, pentru sarmale.

(www.agerpres.ro)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE