Colaborare interinstituţională pentru implementarea campaniei naţionale „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit!” Administratie
  • redactia
  • 0 comentarii
  • 161 Vizualizări

Colaborare interinstituţională pentru implementarea campaniei naţionale „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit!”

La data de 17 aprilie 2019, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita s-a desfaşurat şedinţa de lucru a echipei interinstituţionale antitrafic constituita la nivelul acestui judeţ, ocazie cu care au fost transmise informaţii privind fenomenul traficului de persoane cu prezentarea dimensiunii acestuia la nivel naţional, dar şi la nivelul celor două judeţe aflate în aria de competenţă a Centrului regional Târgu-Mureş al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane, respectiv  Mureş şi Harghita, analizele statistice reliefând faptul ca numărul victimelor este în scădere de la an la an.

Acest lucru încurajează instituţiile membre în aceasta echipă (Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Harghita, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Harghita, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita – Compartimentul Prevenire şi Combatere a Faptelor Antisociale – Direcţia de Sănătate Publică Harghita, Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita, Serviciul de Probaţiune Harghita, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Harghita, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Harghita, Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita, Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Harghita, Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Harghita, Agenţia Naţională Antidrog – Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, Primăria Miercurea Ciuc şi Biroul pentru Imigrări Harghita) să continue activităţile de prevenire şi combatere a traficului de persoane de la nivel local, dar şi să ia măsurile de asigurare şi monitorizare a asistenţei specializate pentru victimele acestui fenomen.

Cu acelaşi prilej au fost transmise şi informaţiile Campaniei Naţionale implementate la acest moment de Centrul Regional Târgu-Mureş, respectiv „Distruge zidul indiferenţei! Traficul de persoane poate fi prevenit!” focusată pe exploatarea sexuală, care afectează segmentul persoanelor de sex feminin. În acest context a fost adusă în atenţie  renumita metoda de racolare „LOVERBOY” care presupune câştigarea încrederii tinerei prin oferirea unei variante „mai bune” a vieţii, folosindu-se „atenţii” de genul unor mici cadouri, ieşiri la restaurante, plimbări cu maşini luxoase, etc. care să o facă pe aceasta să aibă încredere totală în recrutor, astfel încât să creadă că nu poate trăi fără el. Ele devin vulnerabile deoarece sunt lipsite de experienţa vieţii, sunt încrezătoare, adesea naive, cred în dragostea pură, doresc să devină independente şi îşi doresc un loc de muncă bine plătit.

Discuţiile privind această campanie au presupus şi vizionarea spotului video al campaniei în discuţie, fiecare dintre participanţi primind câte o mapă echipată cu materiale de prevenire realizate pentru specialişti.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate principalele activităţi derulate de structura noastră pe parcursul anului 2018 în colaborare cu partenerii din acest judeţ, unii dintre aceştia, pentru iniţiativele şi sprijinul constant,  fiind premiaţi cu „Diplome de onoare” în semn de apreciere deosebită pentru contribuţia adusă luptei împotriva traficului de persoane. Este vorba de Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita.

Întâlnirea a creat prilejul stabilirii direcţiilor  de acţiune pentru anul 2019, atât pe linia prevenirii fenomenului în discuţie, cât şi a implementării campaniei naţionale mai sus amintite.

Mulţumim pe acestă cale celor care au făcut posibilă această întâlnire într-un cadru deosebit, respectiv echipei Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita.

(Comunicat de presă, ANITP – Centrul Regional Târgu-Mureş)

 

 

 

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Recomandari


Citeste Zi de Zi Online


 

 

 




 

 

 

Print


 

Transilvania Business

ARHIVE