Home / Cultură / Procesiune de Paşte, la Târgu-Mureş

Procesiune de Paşte, la Târgu-Mureş

Distribuie

În jur de 2.000 de credincioşi romano-catolici s-au adunat, sâmbătă seara, la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din centrul municipiului Târgu Mureş, un monument baroc construit la începutul secolului al XVIII-lea, pentru a participa la tradiţionala Procesiune de Paşte.
Începând cu ora 23,00, credincioşii care au participat la slujba de Înviere în Catedrala Romano-Catolică şi cei care au luat parte la slujbele religioase în bisericile din cartiere s-au întâlnit în centrul oraşului pentru a lua parte la procesiune, purtând cu ei lumânarea Învierii, statueta lui Isus Cristos cel înviat şi steagurile bisericeşti.
Preoţii şi enoriaşii au înconjurat Piaţa Trandafirilor, cântând cântece despre Înviere şi purtând lumânări aprinse în mâini, după care s-au întors la catedrala Romano-Catolică din centrul oraşului unde au primit binecuvântarea. Prin cântecul care se interpretează în timpul procesiunii de Înviere, credincioşii fac şi o mărturie că au credinţă în Isus Cristos cel înviat.
Premergător Procesiunii de Paşte, în Catedrala Romano-Catolică din oraş are loc Liturghia, ocazie cu care a fost sfinţită apa Botezului, focul şi lumânarea de Paşte, care îl simbolizează pe Isus Cristos care şi-a dat viaţa pentru oameni şi i-a mântuit de păcate.
Enoriaşii care au luat parte la procesiunea de Paşte de la Târgu Mureş au spus că s-au pregătit pentru această sărbătoare ţinând post, începând cu Miercurea Cenuşii, un post ceva mai permisiv faţă de cel ortodox, în care se pune accentul pe rugăciune, pe păstrarea calmului, pe cumpătare, împăcare şi, nu în ultimul rând, pe iertare.
Cei prezenţi la procesiune au precizat că se obişnuieşte ca în Noaptea Învierii fiecare creştin să îşi pună o dorinţă pentru acest „nou început”, cea mai des exprimată dorinţă fiind aceea de pace şi înţelegere între popoare.
La finalul procesiunii, credincioşii au revenit în faţa Bisericii „Sfântul Ioan Botezătorul” unde au primit binecuvântarea.
În dimineaţa de Paşte, credincioşii romano-catolici se adună la biserică pentru a participa la slujba de sfinţire a bucatelor.
În curtea parohială a actualei Biserici „Sfântul Ioan Botezătorul” a existat, în anul 1707, o biserică din lemn construită de iezuiţi, acesta fiind locul în care Francisc Rakoczi al II-lea, autointitulatul voievod al Transilvaniei, a depus jurământul.
Piatra de temelie actualei biserici a fost pusă în anul 1728, a fost proiectată de iezuitul Valentin Scherzer şi construită sub conducerea meşterului Konrad Hammer din Cluj, fiind sfinţită în anul 1750.
Altarul bisericii este în stil baroc, între lucrările de artă impresionante regăsindu-se amvonul baroc, cu statuia Sfântului Mihail pe coronament, o serie de fresce, între care şi Fresca „Ridicarea la cer a Fecioarei Maria” şi o orgă făcută de meşterul Ludwig Mooser în anul 1869.

(www.agerpres.ro)


Citește și despre proiectul „Cu ochii larg deschişi”:

 

Cinci docufiction despre căderea și ridicare din abuzul de droguri

 

Sticker/Cine sunt eu? – o parabolă a pierderii identității din cauza drogurilor

 

”Dealerul morții”, evadare din ”infernul drogurilor”

 

Clean-up. Curajul Mădălinei

 

Povestea lui Mircea

 

Povestea Melaniei, nevoia de iubire şi atenţie satisfăcută cu droguri

   

De asemenea, verificati

De unde provin cei mai mulți turiști care au venit în 2023 în județul Mureș

Distribuie În anul 2023 structurile de cazare turistică existente în judeţul Mureş au fost gazda …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere! Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Regulile de preluare a articolelor

Acest articol este proprietatea Cotidianului Zi de Zi și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 120 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.